Trakya Turizm Platformu Toplantısı

Güncelleme Tarihi:

Trakya Turizm Platformu Toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2015 13:30

BÖLGE TURİZMİNİN TÜM AKTÖRLERİ, TRAKYA TURİZM PLATFORMU'NUN TOPLANTISINDA BİR ARAYA GELDİ.

Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinin turizm paydaşlarının katılımıyla oluşturulan Trakya Turizm Platformu Edirne’de toplandı.
Karaağaç’ta bir restoranda yapılan toplantıya Trakya Turizm Platformu üyeleri, otel, restoran sahipleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Organizasyonun açılış konuşmasını Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin yaptı. Kurulduğu günden bu yana Trakya Kalkınma Ajansı’nın bölgenin tanıtımına büyük önem verdiğini ve kaynak ayırdığını söyleyen Genel Sekreter Şahin, şunları söyledi:
“Bu kapsamda Ajansımız Bölgede faaliyet gösteren turizm profesyonellerinin katılımı ile Turizm Master Planı hazırlandı. Planda işaret edilen hedefler bugüne değin önemli ölçüde hayata geçirilmiş olup, paydaş kurumlar arası eşgüdüm sağlamak üzere Trakya Turizm Platformu oluşturulmuştur. Platform Edirne, Kırklareli, Tekirdağ illerinin Kültür ve Turizm İl Müdürleri, üniversite ve belediye temsilcilerinden ve de TÜRSAB Bölge Yürütme Komitesi’nden oluşuyor. Bu platformun çekirdek kısmıdır. Çekirdek kısım düzenli olarak toplanıyor ve tespit edilen faaliyetlerin gerçekleştirilmesini koordine ediyor. Sektör paydaşı rolünde bulunan STK’lar, oteller, lokanta ve işletmelerden beklentimiz bu yapıya etkin katkı sunmaları ve birikimlerini platform faaliyetlerine birer girdi olarak taşımaları olacaktır. Bugün bu amaç doğrultusunda bir araya gelmiş bulunuyoruz.”
Bölge turizmini geliştirmek için verdikleri çabaların, Turizm Platformu’nun meydana getirdiği sinerji ile ivmelendiğini görmenin kendilerine güç verdiğini vurgulayan Şahin, “Platform faaliyetleri dâhilinde bugüne değin Turizm Master Planı’nda belirtilen konuların hayata geçirilmesi için yerli ve yabancı tur operatörlerini, basın ve yayın kuruluşlarını Bölgemizde ağırladık. Bölgemizin turizm destinasyonları hakkında bilgi verdik. Bugün burada bulunan Platform temsilcileri yürütülen Platform faaliyetleri hakkında sizlere kapsamlı bilgi aktaracaklar. Sizlerden beklentimiz Platform faaliyetlerine yön veren bir aktör olarak bizlere destek olmanızdır. Bu bakımdan sunumların akabinde belirteceğiniz görüş ve önerilerin bizler açısından son derece önem arz ettiğini bilmenizi isterim. Katılımlarınız için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
“YERLİ VE YABANCI SEYAHAT ACENTELERİNE, GAZETECİLERE TRAKYA’YI GEZDİRDİK”
Toplantının ikinci konuşmasını yapan Trakya Turizm Platformu Başkanı Orhan Çebi, platformun kurulmasını çok önemsediğini söyledi. Çebi, Trakya’da turizm konusunda bir üst yapının oluşmasının önemli bir adım olduğunu dile getiren Çebi, şunları söyledi:
Ülkemizde tatilin sadece deniz ve kum ile sınırlanması hem ülke turizmine hem de Trakya turizmine ciddi zarar verdi. Bu duruma bir de Trakya’da bu işten para kazananların örgütsüzlüğü ve plansızlığı eklenince işler iyice içinden çıkılmaz hale geldi. Bu noktada bölgede Trakya Kalkınma Ajansı’nın kurulması ve turizm konusunda çalışması büyük bir adım oldu. Ajans, turizmin gelişmesi için tüm paydaşları ile istişare ederek planlama çalışmaları yaptı. Sonra da bu planların uygulanması için tüm turizm paydaşlarının bir araya geldiği Trakya Turizm Platformu kuruldu. Bu platform şu anda Trakya Bölgesi Turizm Master Planı’nın hedeflediği noktalara ulaşmak için faaliyetlerde bulunmaktadır. Son dönemde Bölgede Ajans desteği ile yerli ve yabancı gazeteciler, tur operatörleri, bloggerlar konuk edildi. Şimdi yine 2015 Mali Destek Programları kapsamında platformun hazırladığı bir projenin uygulaması devam ediyor. Bu proje çerçevesinde Turizm Master Planında yer alan turizm rotalarının tanıtımını yapacağız.“
“BÖLGENİN ÇEKİM UNSURLARI VE TURİZM TÜRLERİ BELİRLENDİ”
Toplantının üçüncü konuşmacısı Trakya Kalkınma Ajansı Planlama Programlama Koordinasyon Birim Başkanı Mehmet Karaman oldu. Karaman, konuşmasında 2013-2023 Trakya Bölgesi Turizm Master Planı hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Karaman, ”Gerçekleştirilen yazın tarama, mülakat yoluyla bilgi toplama, saha gezisi, anketler, odak gurup toplantısı ve çalıştay yöntemleri bir araya getirilerek dokuz turizm çekim noktası belirlenmiştir. Belirlenen yerler için stratejik turizm gelişmesi değerlendirme matrisi oluşturulmuştur. Dokuz turizm çekim noktasına ait çekim kaynakları, doğal kaynaklar, kültürel kaynaklar, etkinlikler, hizmetler ve altyapı matris formunda değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmenin ışığında her çekim merkezi için temel çalışma amaçları ve stratejiler oluşturulmuştur. Belirlenen amaç ve stratejiler doğrultusunda Trakya Bölgesi geneli için eylem planı hazırlanmıştır. Eylem planı turizm ürünleri, tanıtım ve pazarlama, turizm hizmetleri yapılandırma ve yönetimi, altyapı ve yatırım, insan kaynakları kategorilerine ayrılarak düzenlenmiştir. Plan bölgede turizmin gelişmesi için yapılması gereken aktiviteleri, içeriğini, uygulama süresini ve önceliğini, hangi kuruluşların işbirliği yapması gerektiğini belirlemektedir. Toplamda 58 adet eylem belirlenmiştir. Dokuz turizm çekim noktası için belirlenen turizm türleri özet olarak turizm çeşitlendirme matrisine yerleştirilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda bölgenin çekim unsurları ve turizm türleri belirlenmiştir. Trakya’ya uygun turizm türleri kültür turizmi, arkeoloji turizmi, kıyı turizmi, agro ve ekoturizm, şarap turizmi, spor turizmi ve yeme-içme turizmi olarak ortaya çıkmıştır. Bu turizm türlerinin sürdürülebilir bir şekilde gelişebilmesi için bir Turizm Hizmet Platformu kurulmuştur. Ayrıca bölgedeki konaklama kapasitesindeki eksikliğin hem mevcut yapıları kullanarak hem de yeni yatırımlara destek vererek giderilmesine yönelik eylemler önerilmiştir. Yiyecek-içecek hizmetleri hem tek başına bir turizm ürünü olarak hem de diğer turizm türlerinin destekleyici ürünü olarak ortaya çıkmaktadır. Bu doğrultuda, yöresel yemekleri araştıracak, tariflerini derleyecek, ticari olarak sunulmalarına destek verecek, farklı seviyelerde eğitimleri yürütecek bölgedeki üniversitelerden birine bağlı bir Trakya Mutfak Sanatları Akademisi’nin kurulması önerilmiştir. Hem konaklama hem de yiyecek içecek işletmelerinde kalite ve hizmet standartlarının oluşturulmasına ve iyileştirilmesine yönelik eylemler de raporda öngörülmektedir“ diye konuştu.
Toplantı, katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği soru ve cevap oturumu ile sona erdi. Bu kısımda gelen öneriler arasında mikro destinasyon tanıtımına ağırlık verilmesi ve işin daha çok pazarlama yönüne önem verilmesi, bölge turizminin valilikler ve bürokrasi tekelinden çıkarılıp STK ve özel sektör halkasını da kapsayacak şekilde ele alınması, büyük tur acentelerinin bölgeye çekilmesi, hedef pazarların daha geniş düşünülmesi ve kaynakların daha çok özel sektöre aktarılması yer aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!