Kırkpınar Ağası Selim’e, davullu- zurnalı karşılama

Güncelleme Tarihi:

Kırkpınar Ağası Selim’e, davullu- zurnalı karşılama
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2016 13:08

Kırkpınar Ağası Selim’e, davullu- zurnalı karşılama

Haberin Devamı

Engin ÖZMEN- Ali Can ZERAY/ EDİRNE,(DHA)- EDİRNE’de bu yıl 655’ncisi düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin ağası Seyfettin Selim, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve beraberindekilerle birlikte kent girişinde davul zurna ile karşılandı. Gürkan tarafından boynuna altın kemer takılan ağa Selim ve protokol üyeleri daha sonra Cihan Pehlivanı Adalı Halil ve Kara Emin pehlivanların mezarlarını ziyaret ederek dua etti.
Edirne Belediye Başkanlığı tarafından bu yıl 655’ncisi düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde tüm konser ve etkinlikler darbe girişimi sırasında hayatı kaybedenler için iptal edildi. Kırkpınar’ın geleneklerinden biri olan ağa karşılaması için Edirne Valisi Günay Özdemir ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın aralarında bulunduğu protokol üyelerinin yeraldığı kortej, belediye binasından Talatpaşa Caddesi’ne kadar yürüdü. Gürkan, geçen yıl ağalık ihalesini 361 bin liraya kazanan ve daha önce 5 yıl üst üste ağalık yaptığı için bir altın kemerin ebedi sahibi olan işadamı Seyfettin Selim’i karşılayıp boynuna ikinci altın kemerini taktı.
4-5 ÇAPULCU İÇİN KIRKPINAR’I DURDURMADIK
Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, askeri darbe girişimini hatırlatarak, savaşlarda bile güreşlerin yapılmaya devam ettiğini söyledi. Gürkan, “654 yıllık tarihi boyunca, hiçbir zaman, hiçbir ortamda, hiçbir savaşta durmamış. Hep devam etmiş, yiğitlerin efsanesi Kırkpınar Yağlı Güreşlerini, 4-5 çapulcu bozuntusu, terörist kalkışmaya kalktı diye durduracak, engelleyecek halimiz yoktu. Oturduk hep beraber karar verdik. Birinci ve İkinci Dünya Savaşında, Kurtuluş Savaşı’nda, Balkan harbinde, 93 harbinde dahi bir taraftan vatanı korurken, bir taraftan da geleneksel yağlı güreşlerini ata sporunu Kırkpınar’ı devam ettiren Türk milletine durmak yakışmazdı. Durmadık, devam ediyoruz” diye konuştu.
Kırkpınar ağası Seyfettin Selim de darbe girişimi nedeniyle Kırkpınar’ın durmayacağını belirterek, “655 yıldır devam eden güreşler 3-5 cuntacı şerefsiz yüzünden kalamazdı, devam edecek” ifadelerini kullandı. Başkan Recep Gürkan ve Ağa Selim, davul zurna eşliğinde yürüyerek belediye binasına gitti. Edirne Valisi Günay Özdemir, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim ve Kırkpınar eski ağalarının da yer aldığı yürüyüş korteji bando eşliğinde Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü.
PEHLİVANLAR MEZARLIĞINA ZİYARET
Atatürk Anıtı'nda çelenk konulmasından sonra kortej Cihan Pehlivanı Adalı Halil ve Kara Emin pehlivanların mezarlarını gitti. Mezara çelenk bırakılmasının ardından Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm ve mezarlıktakiler tarafından dualar okundu.
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, açılış programına Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın da katıldı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!