Düzce'de, Türk Eğitim-Sen'den andımız tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Düzcede, Türk Eğitim-Senden andımız tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2018 18:05

Düzce'de, Türk Eğitim-Sen'den andımız tepkisi

Haberin Devamı

Tezcan SOLMAZ/DÜZCE, (DHA) – TÜRK Eğitim-Sen Düzce Şubesi Başkanı İsmail Şişman, Milli Eğitim Bakanlığı'nın andımız ile ilgili Danıştay'ın kararına itiraz etmesinin kendilerini üzdüğünü belirtti. Açıklamanın ardından 'Andımız' okundu.

Türk Eğitim-Sen Düzce Şubesi tarafından Spor Sokak girişinde Cumhuriyet Bayramı'nın 95'inci yıldönümü nedeniyle açıklama yapıldı. İsmail Şişman yaptığı konuşmada, "Cumhuriyetimizin 95’inci yıldönümünü gururla kutluyoruz. Nice bedeller ödenerek, nice şehitler verilerek, büyük emekler harcanarak kurulan Cumhuriyetimizi korumak, yaşatmak, Cumhuriyetimize gereken ihtimamı göstermek hepimizin en büyük sorumluluğudur." dedi.

Şişman, andımızın kaldırılmasına tepki göstererek, "Çözüm sürecinin bir parçası olan Andımızın kaldırılmasını, Danıştay nezdinde yargıya taşımıştık. Danıştay 8. Dairesi'nin kararıyla öğrenci andını kaldıran işlemi hukuka aykırı bularak, 1933 yılından 2013 yılına kadar 80 yıl boyunca okullarımızda okutulan andımızın yeniden okutulmasının önünü açtı. Ama ne hikmetse bir anda ülkemizde kıyamet koptu, ne kadar açılımcı ne kadar çözülümcü varsa meydanlara fırlayıp, Andımız üzerinden yeniden Türk milli kimliğine karşı saldırıya geçti. Bu kesim, içinde yaşattığı devletin kurucu değerleriyle hesaplaşma arzusunu, öğrenci andının ırkçı söylemler içerdiği safsatası ile gizleme çabası içine girdi. Halbuki, Danıştay kararında aynen şu ifadelere yer vermiştir: 'Metinde yer alan kavram ve ilkeler, Anayasamızda anlamını bulan kavram ve ilkeler olduğu gibi milli eğitim sistemimizin Kanun ve Yönetmelikte belirlenen temel amaçlarını da ortaya koymaktadır.' Yani yargı kararı dedi ki; öğrenci andı ayrıştırıcı değil bilakis Türk milli kimliği oluşturulması açısından birleştirici bir unsurudur. Kaldı ki bu karar, Danıştay'ın öğrenci andı konusunda verdiği ilk ve tek karar değildir. 2002 yılından beri Andımızın kaldırılması için açılan pekçok davada Danıştay, Öğrenci Andının kaldırılmaması yönünde görüş bildirmiştir. Millî Eğitim Bakanlığı’nın, 2009 yılındaki Andımızla ilgili bu savunmasını hiçe sayarak Danıştay’ın kararına itiraz etmesi bizleri ayrıca üzmüştür." diye konuştu.

Daha sonra ilkokul 4. sınıf öğrencisi Müray Çavuş açıklamaya katılanlara andımızı okuttu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!