ET Ürünleri Tebliğ Değişikliği Yürürlüğe Girdi

Güncelleme Tarihi:

ET Ürünleri Tebliğ Değişikliği Yürürlüğe Girdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2015 12:35

FOTO: DÜZCE İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRÜ HARUN KABAOĞLU, RESMİ GAZETE YAYIMLANAN ET ÜRÜNLERİ DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ BİLGİLER VERDİ.

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, Resmi gazete yayımlanan et ürünleri değişikliği ile ilgili bilgiler verdi.
İl Müdürü Harun Kabaoğlu, “Tebliğ kapsamında et ürünlerinin üretiminde, perakende satışında ve yiyeceklerde katılacak kanatlı ve kırmızı çiğ etlerin onaylı kesimhanelerde kesilen hayvanlardan elde edilebilecek. Perakende işletmelerde ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünlerinin üretilmeyecek. Et ürünleri üretiminde kullanılacak kırmızı etile kanatlı etleri ve yağlarının birbirine karıştırılamayacak ve dışarıdan et proteini ilave edilemeyecek. Et ürünleri üretimi, perakende satışı, yemek sitesi, lokanta, restoran, mutfak gibi iş yerlerinde günlük hazırlanıp tüketime sunulan yemek, mantı, içli köfte, çiğ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza ve mezelerin üretiminde kullanılan çiğ et, kıyma, hindi kıyma gibi etlerin bu tebliğe hükümlerine uygun olacak. Mekanik olarak sıyrılmış et kullanılamayacak, bulundurulamayacak, satışının yapılamayacak ve yemeklere katılamayacak. Yemek sitesi, lokanta, restoran, mutfak gibi hazır yemek üreten işletmelerde son tüketiciye çiğ et ve hazırlanmış kırmızı ve kanatlı et karışımı satışı yapılamayacak. Çiğ et ve sakatatların birbiriyle temas etmeyecek şekilde soğukta muhafaza edilerek satılacak. Hindi hariç kanatlı etinden kıyma çekilemeyecek. Perakende işletmelerde çiğ kanatlı etleri açılmadan orijinal ambalajlı olarak satışa sunulabilecek. Kıyma, kırmızı veya kanatlı et karışımlarının önceden hazırlanamayacak, bulundurulamayacak, sadece bu ürünleri satın alan müşterilerin talebine göre gözetiminde hazırlanıp verilebilecek. Perakende işletmelerde satışa sunulan çiğ kırmızı etlerin asgari teknik ve hijyenik şartlara uygun olarak hazırlanıp, etiketlerde gıdanın adı, son tüketim tarihi, Menşe ülke gibi zorunlu bilgiler ile satışa sunulacak. Ürünlerin etiketlerinde yüzde 100 dana eti, ısıl işlem uygulanmış, emülsifiye edilmiş gibi ifadelerin kullanılamayacak. Etiketlerde ürün adları aynı renk, yazı karakteri ve puntoda yazılacak. Ürün etiketlerine ilişkin belirlenen kurallar satış reyonları, reklam panoları, market katalogları, gazete reklamları ve sanal reklamlar gibi yollarla yapılan ürün tanıtımları için de geçerli olduğu şeklinde değişiklikler yapılmış, bu tebliğ yayımından önce faaliyet gösteren perakende işletmeler 1 Temmuz 2015 tarihine kadar, bu tebliğ yayımından önce faaliyet gösteren gıda işletmeleri ise 1 Ocak 2016 tarihine kadar hükümlerine uymak zorundalar” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!