Silvan Barajı’nda çalışmalarda sona gelindi; 235 bin kişiye istihdam imkanı sağlayacak

Güncelleme Tarihi:

Silvan Barajı’nda çalışmalarda sona gelindi; 235 bin kişiye istihdam imkanı sağlayacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2024 15:15

Silvan Barajı’nda çalışmalarda sona gelindi; 235 bin kişiye istihdam imkanı sağlayacak

Haberin Devamı

Mesut BUDRAÇ/DİYARBAKIR, (DHA)- DİYARBAKIR’da yapılan, Türkiye ve Avrupa’nın ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde en yüksek barajı olan Silvan Barajı’nda çalışmalarda sona gelindi. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Ara depolamaları ile sulama tesislerinin tamamen bitirilip hayata geçirilmesi ile yaklaşık 2 milyon 350 bin dekar tarım arazisi sulanacak olup, 235 bin kişiye iş imkanı, yılda 18,18 milyar TL milli ekonomimize katkı sağlayacaktır” dedi.

Silvan ilçesinde Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nce enerji ve sulama için yapılan Silvan Barajı’nda süren çalışmalarda sona gelindi. Gövde dolgusunun tamamen bitirildiğini belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Silvan Projesi 4 aşamalı olarak planlanmış olup her aşamada Silvan Barajı rezervuarından sulamaya verilen su miktarı artarken, Silvan Hidroelektrik Santralinde üretilen elektrik enerjisi azalacaktır. Böylece zaman içerisinde yıllık enerji üretimi 681 gigawattdan 88,41 gigawatta inerken, sulamaya verilen su 1,79 milyar metreküpe çıkacak. 8,7 milyon metreküp olan baraj gövde dolgusunun tamamı bitmiştir. Ön yüz betonu imalatları, enerji su alma yapısı ve şaft imalatları tamamlanmış olup dolusavak ve santral binasında ise çalışmalar devam etmektedir. İşin fiziki gerçekleşmesi yüzde 96,21 mertebesindedir” dedi.

Haberin Devamı

‘YILDA 18,18 MİLYAR TL MİLLİ EKONOMİMİZE KATKI SAĞLAYACAK’

Barajın tamamlanmasıyla yılda 2 milyon 350 bin dekar tarım arazisinin sulanacağını belirten Balta, “Çalışmaları devam eden Diyarbakır Silvan Barajının, ara depolamaları ile sulama tesislerinin tamamen bitirilip hayata geçirilmesi ile yaklaşık 2 milyon 350 bin dekar tarım arazisi sulanacak olup, 235 bin kişiye iş imkanı, yılda 18,18 milyar TL milli ekonomimize katkı sağlayacaktır. 175,50 metre yüksekliğindeki 8,7 milyon metreküp hacimli gövdesi ile ülkemizin ve Avrupa’nın ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde en yüksek barajı olan Silvan Barajı, oluşturacağı 7 milyar metreküp rezervuar alanı ile GAP’ın en büyük ve önemli bileşeni olacaktır” diye konuştu.(DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!