Diyarbakır'da Patent ve Marka Kanunu Bilgilendirme Toplantısı

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırda Patent ve Marka Kanunu Bilgilendirme Toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2017 16:30

Diyarbakır'da Patent ve Marka Kanunu Bilgilendirme Toplantısı

Haberin Devamı

DİYARBAKIR,(DHA)- DİYARBAKIR Valisi Hüseyin Aksoy, Patent ve Marka Kanunu Bilgilendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, patent ve markalarda coğrafi işaretlemelerin önemli olduğunu belirterek, "Diyarbakır'da şu ana kadar coğrafi işaretlemede kabul görmüş olan sadece 2 ürünüz var. Bunlardan biri Diyarbakır karpuzu, diğeri ise örgü peyniridir" dedi.
Öğretmenevi'nde düzenlenen yeni Patent ve Marka Kanunu Bilgilendirme Toplantısı'na, Vali Aksoy, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı İbrahim Yaşar, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre ile kamu kurum müdürleri katıldı.Toplantıda konuşan Vali Aksoy, Patent ve Marka kanunun Türkiye'de yeni olduğunu, bu kapsamda Patent Enstitüsü Kurumunun da yeniden yapılandırıldığına dikkkat çekerek, "Özellikle Diyarbakır’da patent konusunda, coğrafi işaretleme konusunda eksikliklerimizin olduğunu gördük. İlgili arkadaşlara bu konuda bir çalışma yapmamız gerektiğini söyledik. Özellikle Diyarbakır’da arzu ettiğimiz noktada olmadığımızı ve bu alanda belirli bir duyarlılığın daha üst noktalara taşınması gerektiğini ifade ettik ve bugünkü toplantımızı da bu amaçla gerçekleştirdik" dedi. Diyarbakır’da 1995 yılı ile 2016 yılı arasında özellikle patent ile ilgili yasal bir mevzuatın oluşturulduğu 1995 yılından itibaren 36 başvuru ile Diyarbakır patent konusunda 76'ncı sırada yer aldığını, ancak bu 36 başvurudan sadece 3 tanesi tescil edildiğini söyleyen Vali Aksoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yani yüzde 3.5 gibi bir başarı oranımız var. Türkiye genelinde de 74'üncü sırada yer alıyoruz. Coğrafi işaretlemede de Türkiye genelinde şu anda 204 ürün işaretli, Diyarbakır’da da şu ana kadar coğrafi işaretlemede kabul görmüş olan sadece 2 ürünüz var. Bunlardan biri Diyarbakır karpuzu, diğeri ise Örgü Peyniridir. 2 başvuru daha yapılmış, bunlar Diyarbakır Kadayıfı ve Karacadağ pirincidir. Bu ikisi ile ilgili de işlemler devam ediyor.Önümüzdeki süreçte daha fazla bir şeyler yapmamız gerektiği kanaatindeyiz. Özellikle Diyarbakır bölgenin en önemli şehri, kadim bir şehir gerek tarihsel bir süreç içerisinde, gerek tarımsal anlamda, gerek sanayi anlamda birçok birikime sahip önemli kentlerin başında geliyor. Üniversitemiz var, Tekno- Parkımız var, organize sanayi bölgemiz var ve bu konuda önümüzdeki süreçte daha fazla bir şeyler yapmamız gerektiği kanaatindeyiz. Bu amaçla bu toplantımızı gerçekleştirdik. Bu konuda Diyarbakır’da bir farkındalık gerçekleştirmek ve ilgili kurumlarımızın kendi görev alanlarına giren hususlarda bu çalışmayı gerçekleştirmesini temin etmek. Bu noktadan hareketle bu toplantımızı gerçekleştirmeyi arzu ettik."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!