PAÜ’de "Çanakkale Ve Atatürk" Paneli Düzenlendi

Güncelleme Tarihi:

PAÜ’de Çanakkale Ve Atatürk Paneli Düzenlendi
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2015 11:58

PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ TARAFINDAN ‘100. YILINDA ÇANAKKALE SAVAŞI VE MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ KONULU PANEL DÜZENLENDİ.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından "100. Yılında Çanakkale Savaşı ve Mustafa Kemal Atatürk" konulu panel düzenlendi.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen paneli Prof. Dr. Ayfer Özçelik yönetirken, Doç. Dr. Mithat Aydın ve Yrd. Doç. Dr. Durmuş Akalın ise konuşmacı olarak katıldı.
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mithat Aydın "Çanakkale Savaşı’nda Mustafa Kemal Atatürk" konulu konuşmasında, Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale Cephesinin neden açıldığını, savaşın seyrinde bu cephenin önemini, Mustafa Kemal’in Sofya Askeri Ataşeliği’nden 19. Tümen Komutanlığına atanıp cepheye gelişine, Arıburnu ve Anafartalar Savaşları’na uzanan süreci anlattı.
Aydın, "Çanakkale Savaşlarının, Birinci Dünya Savaşı’nın seyrini ve sonucunu tayin eden savaşlar olduğu bilinen bir gerçektir. Türkler açısından bakılacak olursa Çanakkale, Türk milletinin emperyalist dünyaya meydan okuyan çelikleşen iradesidir. Çanakkale, küllerinden doğan bir milletin özgürlük ve var olma savaşıdır. Hemen hemen bütün Osmanlı ordusunun bir defa savaştığı cephedir. Türk İstiklal meşalesinin yakıldığı coğrafyadır. Bu İstiklal Savaşının kahramanı Mustafa Kemal’dir. Dolayısıyla Çanakkale, Türk İstiklal Savaşı’nın liderinin doğduğu coğrafyadır. Bir başka deyişle, Çanakkale Mustafa Kemal’i Atatürk yapan coğrafyadır" dedi.
Yrd. Doç. Dr. Durmuş Akalın ise "Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale Savaşı" konulu sunumunu gerçekleştirdi.
Panel sonunda, panel yöneticisi ve panelistlere teşekkür plaketi verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!