Denizlili yazılım şirketi kenti güvenli şehir yapmaya talip

Güncelleme Tarihi:

Denizlili yazılım şirketi kenti güvenli şehir yapmaya talip
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2016 13:47

Denizlili yazılım şirketi kenti güvenli şehir yapmaya talip

Haberin Devamı

DENİZLİLİ işadamı Akif Ekin, dünyada bir ilk olarak ürettikleri yüz tanıma özelliğine sahip güvenlik sistemlerine Türkiye'nin acil ihtiyaç duyduğunu belirterek, bu konuda Denizli'nin pilot şehir olabileceğini söyledi.

Türkiye'nin yerli sermayeyle bilişim alanında en fazla ihracat yapan firmanın sahibi olan Denizli Babadağlı iş adamı Akif Ekin, Gazeteciler Cemiyeti'nde ürettikleri güvenlik sistemleri hakkında bilgiler verdi. Türkiye'nin yazılım ihracatının 4'te 1'ini üstlendiklerini belirten Ekin, kendilerine ait olan Güvenli Şehir sistemini Birleşik Arap Emirlikleri ve Azerbaycan'ın başkenti Bakü ile birlikte 7 ilçesinde kullanıldığını Türkiye'nin de bu sisteme acil ihtiyacı olduğunu söyledi. Sistemlerin kullanıldığı Bakü ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de çekilmiş kısa filmlerin de izletildiği toplantıda şehirlerin daha güvenli olması için yazılımlar ürettiklerini belirten Ekin, polis otolarına taktıkları tepe kamerası sistemlerinin dünyanın yüz tanıma yapabilen ilk ve tek devriye sistemi olduğunun altını çizdi. Ekin ayrıca dış mekanlara yerleştirilebilen patrotların da yüz tanıma sistemi hız ve otopark ihlali özelliklerine sahip olduğunu ifade etti. Bisikletlere de bu sistemi entegre etmek istediklerini belirten Ekin, Stutgart ve New York'ta da sistemin kullanılması için görüşme halinde olduklarını belirtti.

"TÜRKİYE YENİ TEKNOLOJİLERİN TAKİBİNDE GERİDE KALDI"

Ekin, sistem sayesinde trafikte ve dış mekanlarda yapılan yüz taramasıyla verilerin tek merkezde toplanabildiğini, Türkiye'nin de bu sisteme ihtiyacı olduğunu belirterek, "Türkiye yeni teknolojilerin takibinde geride kaldı. Türkiye'de daha aktif olmak ve Türk polisiyle daha aktif çalışmak istiyoruz. Türkiye'nin bu sistemlere acil ihtiyacı var. Sistemlerimiz ile Atatürk Havalimanı saldırısı önlenebilirdi. MOBESE kameralarıyla sisitemimizi entegre edebiliyoruz, yazılımlarımız buna hazır durumda. Bakü'de 10 binden fazla kamerayla bunu sağlıyoruz. Yazılımlarımız sayesinde Abu Dabi'de ölümlü kaza oranlarını yüzde 40 azalttık" dedi.

"DENİZLİ PİLOT ŞEHİR OLABİLİR"

Memleketi olan Denizli'nin sistemlerin denenmesi için uygun bir pilot bölge olabileceğini ifade eden Ekin, Türkiye'de bence inovasyon ve yenilik konularında özgüven eksikliği var. Emniyete projemizi tanıttığımızda 'Bu sistemi kim kullanıyor' diye sordular. Yenilikler konusunda daha bilinçli olmamız gerekiyor. Denizli bizim için pilot şehir olabilir. Sistemimizde kapalı alanlardaki yüz tanıma başarısı yüzde 95, açık alanlarda yüzde 70 başarı yakalayabiliyoruz. Güvenli şehir projesi Denizli'ye 5 milyon liraya kurulabilir. Denizli bölgesi bizim için uygun. Pamukkale Üniversitesi'yle bu konuda birlikte çalışabiliriz" diye konuştu.

Deniz TOKAT / DENİZLİ, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!