Doğadaki 'Foto Kapan'lar yaban hayatını kayıt altına alıyor

Güncelleme Tarihi:

Doğadaki Foto Kapanlar yaban hayatını kayıt altına alıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2017 16:55

Doğadaki 'Foto Kapan'lar yaban hayatını kayıt altına alıyor

Haberin Devamı

Cengiz YALÇIN/ILGAZ(Çankırı), (DHA)- ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, yaban hayvanlarını izlemek için teknolojiden faydalanmaya devam ediyor.  DKMP Genel Müdürlüğü, dogaya yerleştirdiği 1581 adet foto kapan ile yaban hayatını kayıt altına alıyor.
DKMP Genel Müdürü Nurettin Taş, Foto Kapan'la yaban hayatını izleme çalışmaları hakkında açıklamada bulundu. Taş, "Ülkemizin sahip olduğu yaban hayvanı çeşitliliği düşünüldüğünde, bu çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından envanter ve izleme çalışmaları, DKMP Genel Müdürlüğü'nce oldukça önemsenen bir husus. DKMP Genel Müdürlüğü, ülkemiz tabiatındaki çeşitli yerlere yerleştirilen foto kapanlarla yaban hayatı hakkında pek çok bilgiye ulaşabiliyor. Kaçak avcılık ve karayollarında yer alan önemli geçiş noktalarının yaban hayvanlarınca kullanılma sıklığının tespiti gibi hususlarda pek çok bilginin edinilmesinde kullanılıyor" dedi.
Genel Müdür Nurettin Taş, Foto Kapanların önünden geçen canlıların hareketini algılayarak çok kısa bir süre içinde çekim yapabilme özelliğine sahip olduğunu söyledi. Taş, "Foto kapanlara son dönemde GSM devrelerinin entegre edilmesi ile elde edilen fotoğrafların birkaç dakika içinde cep telefonuna MMS olarak yada mail adresine fotoğraf şeklinde gönderilmeside mümkün hale geldi. Bu sayede yaban hayvanı yakalama ve tasmalama çalışmaları ile kaçak avcılığın engellenmesi gibi koruma faaliyetlerinde büyük kolaylık sağlanıyor" dedi.
FOTO KAPAN'LARA KAÇAK AVCILAR DA YAKALANIYOR
DKMP Genel Müdürlüğü tarafından araziye yerleştirilen Foto Kapan'lara bu güne dek pek çok canlının takıldığı belirtildi. Ülkemizin çeşitli illerindeki Yaban Hayvanı Geliştirme Sahalarında kızıl geyik, karaca,ayı, kızıl tilki, kurt, sansar, çakal, porsuk, yaban tavşanı, yaban domuzu ve vaşak gibi pek çok tür görüntülendi. Geçtiğimiz günlerde ise Osmaniye'deki foto kapanla izleme çalışmalarında ilk kez ülkemizde nadir görülen sırtlan Amanos Dağları'nda kaydedildi. Ayrıca foto kapanlara kaçak avcılar da yakalandı. Geçtiğimiz yıl Isparta'da av ve yaban hayatını koruma ekipleri tarafından uzun zamandır takip edilen kaçak avcılar, vurmuş oldukları yaban keçisini taşırken foto kapanlara yakalandı.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!