Yeni yıl, yeni hedefler ve yeni umutlar demek

Güncelleme Tarihi:

Yeni yıl, yeni hedefler ve yeni umutlar demek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2020 12:23

Zor geçen bir yılın ardından Bursa iş dünyası 2020 için iyimser bir öngörü içinde. Hürriyet Bursa kentin iş dünyası temsilcilerinden 2020 öngörülerini ve taleplerini sordu. Bursa iş dünyası temsilcileri, geçen yılın ikinci yarısından itibaren ekonomide olumlu gelişmeler yaşandığını belirterek, 2020’yi toparlanma ve yeniden büyüme yılı olarak görmeyi öngördüklerini açıkladı. Yeni yılda bazı teşvik paketlerinin devam etmesi ve yatırım ortamını iyileştirici tedbirlerin uygulanmasının önemini dile getiren iş insanları, önümüzdeki dönem özellikle istihdamın öne çıkacağını belirterek, en az yüzde 5 oranında büyümenin buraya katkı sağlayacağını savundu. İş insanları ayrıca dış politika, faizlerin düşmesi, kredi kanallarına ve finansmana kolay erişimin önemini vurguladı.

Haberin Devamı

Yeni yıl, yeni hedefler ve yeni umutlar demek

DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, 2018’den devreden hem global anlamdaki, hem de Türkiye’ye yönelik spekülatif girişimlerin sonucundaki sıkıntılı günlerin 2019’un ilk yarısında devam ettiğini söyledi. Mart ayındaki yerel seçimlerin ekonomi üzerindeki negatif baskının devam etmesine neden olduğunu belirten Çevikel, “Ama yılın ikinci yarısında alınan ekonomik tedbirler önemli iyileşmeler sağladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kademeli olarak faiz oranlarını 1000 baz puan düşürmesinin hem tüketici kredilerine, hem de konut kredilerine olumlu anlamda yansıması piyasalarda belli bir oranda hareketlilik sağlamakla birlikte, bu kez döviz kurlarının artmasına sebep oldu” dedi.

Haberin Devamı

2020’DEN UMUTLUYUZ

Dünyada ticaret savaşları ile birlikte çok önemli rekabetlerin yaşandığı bir ortamda ihracat cephesinin başarılara imza attığını vurgulayan Çevikel, “Bu da özel sektörün dinamizminin bir göstergesidir. Ayrıca yılın 3’üncü çeyreği itibariyle büyüme oranlarının yeniden artışa geçmesi de ekonomik anlamda önemli bir göstergedir. 2020 yılından elbette umutluyuz. Önümüzdeki yıl bilhassa enflasyon ve işsizlik oranı konusu dikkat edilmesi gereken bir ayrıntı olarak karşımızda durmaktadır” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE GÜVENLİ LİMAN

Türkiye’nin çevresinde yaşanan olaylara karşın hala güvenli liman olmayı sürdürdüğüne işaret eden BATISİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Er, “Bunun da ülke yönetimindeki istikrardan geçtiğini biliyoruz. Ekonomik gelişmeler beklentiler ışığında gerçekleşti 2019’da. Muhtemelen herkesin ortak görüşü, yılın ortalarından başlamakla birlikte bir toparlanmanın olduğuna yöneliktir. Bende aynı kanaatteyim. Elbette bunda faizlerde indirim kararı alınması önemli etkendir. Bu kararın istikrarlı şekilde devam etmesi, üretimin önünü açtı. 2020’nin de bu gelişmelerin ışığında olumlu geçeceği fikrindeyim” diye konuştu.

Haberin Devamı

YENİ YILA, YENİ YÖNETİM VE HEDEFLERLE GİRİYORUZ

BEKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yıldız, 2018’de yaşanan gelişmelerin ardından 2019’u toparlanma süreciyle geçen bir yıl olarak geçirildiğini kaydetti. BEKSİAD olarak 2019’u seçimli genel kurul ile tamamladıklarını anımsatan Yıldız, “2020’ye yeni yönetimimiz ve hedeflerimizle giriyoruz. Ülkemize, şehrimize ve sektörümüze olan inancımız tam. Bu inançla üretecek, kazanacak ve kazandıracağız. 2020’de de sektörümüzü, şehrimizi ve ülkemizi dünyada en iyi şekilde temsil etmeye ara vermeksizin sürdüreceğiz” dedi.

2020’YE UMUTLA GİRİYORUZ

En kötü günleri geride bıraktıklarını söyleyen BUMİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Bozdemir, “31 Mart yerel seçimlerinin de etkisiyle yılın ilk yarısında yaşanan sıkıntılı dönem 2019’un ikinci yarısında toparlanma ile devam etti. İhracat ve büyümedeki pozitif gelişmeler ile 2020 yılına umutla giriyoruz. Bu arada bilhassa işsizlik konusunu da yeni yılda üzerinde durulması gereken bir husus olarak görüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÜRETİCİLER DAHA FAZLA DESTEKLENMELİ

GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kaya, 2018 yılının ikinci yarısında yaşanan döviz kurundaki dalgalanmaların ardından, 2019’da alınan faiz indirimi kararları, üretimin ve ihracatın artması yönünde sanayici ve iş dünyasına yönelik sağlanan teşviklerin, 2019’un özellikle ikinci yarısında bir toparlanma sürecine girilmesini sağladığını söyledi. 2019 yılının sonuna doğru yakalanan pozitif ivmenin 2020 yılında da devam edeceğini düşündüklerini belirten Kaya, “Doğru ekonomik hamleler ve yapısal reformların hayata geçirilmesi ile hedeflenen büyüme rakamlarını yakalayacağımızı düşünüyorum. Bunun için ülke ekonomisinin, olmazsa olmazı gözbebeğimiz üreticilerimizin daha fazla desteklenmesi, katma değerli üretime geçişimizin önünü açacak ve genç girişimcilere de ilham kaynağı olacağı görüşündeyim” dedi.

Haberin Devamı

TAPU HARCI VE KDV İNDİRİMLERİ 2020’DE DE SÜRMELİ

İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, bir süredir yaşanan ekonomik durağanlığı hissetmeyenin kalmadığını belirterek, “Bunu gizlemenin bir manası yok. Sektörümüze gelecek olursam, hepimizin yaşadığı ve bildiği durağanlığı iliklerine kadar hisseden sektörlerin başında herhalde inşaat geliyordur diyebiliriz. Tamamımızın şahitlik ettiği gelişmeleri bir kez de benim söylememe lüzum yok. İçinden geçtiğimiz süreç, gerçekten bu iş yapanla, sonradan bu işe girenleri birbirlerinden ayırdı. Bu yönden bakacaksak, güzel bir gelişme diyebiliriz. Böylece sektör gerçek sahiplerine kaldı. Konut kredilerinde oranlarda alınan indirim kararları, can çekişmeye yüz tutmuş sektör için bir can suyu oldu. Bunun gibi 2019’da başlayan tapu harcı ve KDV indirimlerinin 2020’de sürmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bunun sayesinde 2019’un ortalarında başlayan toparlanma süreci 2020’de de sürecektir, buna önayak olmak gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

TOPARLANMA SÜRECİNE GİRDİK

MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Alpay, 2019’a 2018’de yaşanan kur manipülasyonuyla girildiğini söyledi. Bu durumun sanayiciler için dezavantajlı durumlar doğurduğuna dikkat çeken Alpay, “Bunlara rağmen 11 aylık verilerle, ihracat rakamlarımızın artışı Türkiye genelinde yüzde 9,5, Bursa’da ise yüzde 11.82’i buldu. Bunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dik duruşu ve kararları, hükümetin ortaya koyduğu ekonomi programları ve milletin ferasetinin birleşmesi çok önemli rol oynadı. Böylece 2019 yılının ortalarından itibaren bir toparlanma sürecine girdik” dedi.

2020’DE DE DEVAM EDECEK

Yılın ikinci yarısında başlayan toparlanma sürecinin, 2020’de de devam edeceğini düşündüklerini ifade eden Alpay, “Hem ülkemizi etkileyen, hem de küresel anlamda ekstra bir gelişme olmazsa, faizlerin düşmesi, kredi kanallarının rahatlaması ve finansmana kolay ulaşımın sağlanacağı bir ortam bekliyoruz. Böylece 2020 yılı için öngörülen yüzde 5 büyüme hedefine ulaşabiliriz” şeklinde konuştu.

ZAMANIN VERİMLİ KULLANILDIĞI BİR YIL OLMASINI DİLİYORUM

NİLSİAD Yönetim Kurulu ve NOSAB Müteşebbis Heyeti Başkanı Yalçın Aras, 2019’da yaşanan mutluluk, hüzün, acı ve kederi geride bırakarak, yeni ümitlerle yepyeni bir yıla girildiğini kaydetti. Ülke olarak önemli birçok gelişmenin yaşandığı ve ekonomiye etki ettiği bir yılın geride kaldığını söyleyen Aras, gelecek yıl hareketliliğin devam edeceğini kaydetti. Aras, “2010’lu yılların son zamanlarını tükettiğimiz bu günlerde zamanın ne kadar hızlı aktığına da dikkat çekmek istiyorum. Çünkü insanlık olarak kıymetini bilmediklerimizden biri de zaman… Zamanın kıymetini bilmeli, verimli kullanmak için uğraşmalıyız. 2020 yılının zamanı verimli kullandığımız bir yıl olmasını ve ülkemiz için mutluluk, umut, çalışkanlık, başarı ve sağlık getirmesini diliyorum” dedi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!