Yaslıoğlu: Şehirleşme ve yol yapımı nedeniyle 887 bin 180 zeytin ağacı yok edildi

Güncelleme Tarihi:

Yaslıoğlu: Şehirleşme ve yol yapımı nedeniyle 887 bin 180 zeytin ağacı yok edildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2017 16:00

Yaslıoğlu: Şehirleşme ve yol yapımı nedeniyle 887 bin 180 zeytin ağacı yok edildi

Haberin Devamı

Hasan BOZBEY- Hurşit TOPAL/GEMLİK (Bursa), (DHA)-  TBMM’de görüşülen zeytinliklerle ilgili yeni tasarı konusunda Bursa’nın Gemlik ilçesinde,  ziraat odaları başkanları açıklama yaparak önerilerini açıkladılar. Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi  Doç. Dr. Erkan Yaslıoğlu, şehirleşme, sanayileşme ve yol yapımı nedeniyle 887 bin 180 zeytin ağacının yok olduğunu bildirerek, “Var olan verimli ağaçları koruyarak bu artışı sürdürmek yerine verimli ağaçların yok olmasına neden olacak bu tasarıyı kabul etmek akıl kan değildir” dedi.
Gemlik İskele Meydanı’nda düzenlenen açıklamaya 'Suyuma, zeytinime, toprağıma dokunma' pankartıyla katılan ziraat odaları başkanları adına açıklamayı  Doç. Dr.Erkan Yaslıoğlu yaptı.  Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısı’nın 76 maddeden oluşan 24 kanun ve 3 KHK’yı değiştireceğini belirten Doç. Dr. Yaslıoğlu, hükümet tarafından hazırlanan tasarının yürürlükte olan zeytincilik, mera ve kıyı kanunlarını ilgilendiren bir düzenlemeye sahip olmasına rağmen bu konularda ilgili meclis ihtisas komusyonlarına iletilmesine, komisyonlarda tartışılmasına bile gerek duyulmamasını eleştirdi. 
Doç. Dr. Yaslıoğlu,  tasarıyla yerleşim alanları içinde kalan sanayi sitelerinin bölgelerinin taşınması veya yeni sanayi alanlarına yer tahsislerinde kamuya ait hazine arazilerinin kıyıların, meraların ve zeytinlik sahalarının kamu yararı desteğiyle kullanılmasın önünün açılacağını savunarak şöyle devam etti:  
“Tasarıyla getirilmeye çalışılan tanımlama ve değişiklikle bu şekliyle yasalaşırsa mera ve zeytinliklerin korunmasını sağlayan kanun maddeleri etkisizleştirilecektir. Mecliste komisyonda yapılan tartışmalarda muhalefet milletvekillerinin yoğun çabaları ve itirazları ile zeytin üreticilerinin haklı protestosu sonucunda zeytin kanununda yapılması düşünülen bazı değişikliklerde göstermelik geri adımlar atıldı. Zeytinlik sahalanna turizm, konut vb. yerleşimler yapılamayacak ancak kamu yararı kararı alternatif alan bulunamaması ve yasa tasarısı ile oluşturulması planlanan zeytinlik sahaları koruma kurulunun olumlu karan ile madencilik, sanayi ve endüstri faaliyetlerine izin verilebilecektir.”
Şehirleşme ile 2 bin 266, İstanbul-İzmir otoyolu ile 251 ve Mudanya çevre yolu ile 17 hektar zeytinlik alanının kaybedildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Yaslıoğlu, bu alanlarda kaybedilen zeytin ağacı sayısının ise 887 bin 180 adet olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Yaslıoğlu, şehirleşme, sanayileşme yol yapımı nedeniyle bir yandan zeytin arazileri yok edilirken sertifikalı zeytin fidanlarına verilen desteklerle de çalılık, fundalık ve şahıs arazilerinde yeni zeytin sahaları tesis edildiğini de kaydederek, “Bursa ilin de örneklerde verilen kayıplara rağmen zeytin sahalarının alansal genişliği artarak 4 bin 1256 hektar, ağaç sayısı ise 9 milyon 387 adede ulaştığını bildirdi. Doç. Dr. Yaslıoğlu, “Var olan verimli ağaçları koruyarak bu artışı sürdürmek yerine verimli ağaçların yok olmasına neden olacak bu tasarıyı kabul etmek akıl karı değildir. Anadolu’da 6 bin yıldır insanoğlunun, geçim, beslenme, sağlık kaynağı olarak görevini yerine getiren, ağacı akıl ve zaferin, dalı barışın, yağı da saflık ve sadeliğin sembolü olan, Kur’an ve Incil’de birçok yerde geçen, Kuran-ı Kerim'de ise incirle birlikte insanlığa hediye olarak cennetten indirildiği yazan kutsal bir meyve olan ve yarattığı yüksek katma değer ile doğrudan ve dolaylı yoldan 10 milyon kişinin geçimini sağlayan zeytin yok edilmesine bundan önce olduğu gibi bundan sonra da asla izin vermeyeceğimizi kamuoyuna bir kez daha deklere ediyoruz” dedi.
Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik de çıkarılmak istenen yeni yasal düzenlemenin zeytin ağaçlarının sonu olacağını ifade etti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!