Yasak başlıyor şimdi ne olacak

Güncelleme Tarihi:

Yasak başlıyor şimdi ne olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2022 11:26

Yasaklı ilan edilen 6 ırk köpeğin kısırlaştırılması, çiplenmesi ve kayıt altına alınması için verilen süre bugün (14 Ocak) doluyor. Pitbull Terrier cinsi Loki ve sahibi Salih Tuna ise sürecin belirsizliği yüzünden sıkıntılı günler yaşıyor. Veteriner hekimler, akademisyenler ve belediye temsilcileri de Tuna’nın ifadelerini doğruluyor.

Haberin Devamı

Küçük bir kız çocuğuna pitbull cinsi köpeğin saldırması sonucunda yasaklı ilan edilen 6 ırk köpeğin kısırlaştırılması, çiplenmesi ve kayıt altına alınması için verilen süre bugün (14 Ocak) doluyor. 62 günlükken aldığı köpeğinin şu anda 3 yaşında olduğunu ve kriterleri tamamlamak için son aşamada olduğunu belirten Tuna’yı düşündüren asıl konu ise yavruların durumu hakkındaki belirsizlik. Tuna’ya göre ayrıca yüksek kısırlaştırma fiyatı ve çiplerde yaşanan sorunlar da hayvan sahiplerini zorluyor. Veteriner hekimler de Tuna’yı doğrulayan ifadeler veriyor. Belirtilen ırkların kısırlaştırılması için son dönemde belediyelerin hayvan barınakları ile hayvan hastanelerine başvuru sayısı artsa da kayıt işlemlerindeki aksaklıklar yüzünden süreçte sıakıntılar yaşanabiliyor.
Veteriner hekimler, verilen sürenin yetersiz olduğuna dikkat çekerek, uygulamanın biraz daha uzatılması önerisinde bulunuyor.
Hürriyet Bursa olarak yaşanan süreci konunun uzmanları ile konuştuk. Değerlendirmelerini aktardık. Son olarak da merkezde faaliyet gösteren belediyelerle konuşup, bu işe ne kadar hazır olduklarını sorduk.

Haberin Devamı

6 YASAKLI IRK VAR

Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Doç Dr. Zafer Mecitoğlu, 14 Ocak tarihine dikkat çekerek, “Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully olmak üzere 6 yasaklı ırk var. 14 Ocak’a kadar bunların kısırlaştırılması, çiplenmesi ve kayıt altına alınması gerekiyor” dedi.

YÜZDE 50 ARTIŞ VAR

Küçük bir kız çocuğuna pitbull cinsi köpeğin saldırması sonucunda bu hassasiyetin biraz daha arttığını hatırlatan Mecitoğlu, “Yasaklı ırkları kısırlaştırmada artış var. Oran olarak belirtmek gerekirse yüzde 50 artıştan bahsedebilirim. Son zamanlarda kısırlaştırma vakalarının çoğu bu nedenle geliyor” diye konuştu.

SİSTEMDE SIKINTILAR VAR

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüseyin Bolten ise sistemde birtakım sıkıntılar yaşandığını belirterek, “Çip sistemi doğru düzgün oturmadığı için sıkıntılar var. Bilgisayarlara tam giremiyorlar. Tanımlama tam olamıyor. Bunlar öne çıkıyor” dedi.

Haberin Devamı

SONRASI NASIL OLACAK?

Verilen sürenin uzatılmasının daha iyi olacağını söyleyen Bolten, “Hayvan sahiplerinde şu anda çok büyük sıkıntı yok. Getirip kısırlaştırmaya çalışıyorlar ancak verilen süre yetersiz. Ondan sonra nasıl olacak? Onu kestiremiyorum. 14 Ocak sonrası daha sıkıntılı bir süreç olabilir” diye konuştu.

EN AZ 6 AY SÜRE UZATILMALI

Belirtilen sürenin de en az 6 ay uzatılması gerektiğini savunan Bolten, “Cezaların miktarında bana göre çok büyük sıkıntı yok ancak zamanın uzatılıp, ondan sonra hayata geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu şekilde devam ederse insanlar cezaya girmemek için hayvanlarını sokaklara salacaklar” dedi.

BESLEYENLERDEN ÖZENDİM

Haberin Devamı

Yasak başlıyor şimdi ne olacak

Loki isminde Pitbull Terrier cinsi köpek sahibi olan Salih Tuna ise 62 günlükken aldığı köpeğinin şu anda 3 yaşında olduğunu kaydetti. Loki’nin ilk köpeği olduğunu söyleyen Tuna, “Besleyen büyüklerimiz vardı. Onlardan görüp özenip, ırkın güzelliğine kapılıp ben de beslemek istedim. Çok da doğru karar verdiğimi düşünüyorum ama maalesef üretimi durduruldu” dedi.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Yasaklı ırklarla ilgili çıkarılan kararla ilgili son dönemdeki süreci anlatan Tuna, “Önce mikroçip takılıyor. Ardından kısırlaştırma uygulanıyor ve mikroçipe kısırlaştırma bilgisi işleniyor. Ardından İlçe Tarım Müdürlüğü’ne gidip, nüfusunuza kayıtlı olduğu müdürlükten kaydettiriyorsunuz. Daha sonra her şey yasallaşıyor. Ben son aşamadayım. İlçe Tarım Müdürlüğü’nden kaydını gerçekleştireceğim” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÜRETİM NEDENİYLE YASAKLI

Kısırlaştırmanın basit bir işlem olmadığını söyleyen Tuna, “Onun yüzünden kısırlaştırmayı ertelemeyi bile düşündüm ama 14 Ocak tarihi son olduğu için mecburen kısırlaştırdım. Benim köpeğimde hiçbir problem çıkmadı. Kısırlaştırma özellikle dişi köpeklerde ciddi problemler yaşatabiliyor. Bu süreçte parayı değil de kendi köpeklerini umursamalarını tavsiye ederim. Kendi köpeklerini dışarı bırakan insanlar da var. Sadece üretim için 3-5 yıl baktıktan sonra köpeklerini dışarıya bırakan birçok insan var. Onların yüzünden bu ırklar yasaklı” dedi.

ESKİ ÇİPE KAYDETMEK ZOR

Kayıt altına alma sürecinde de sorun yaşadığını anlatan Tuna, “Çünkü ben çipi 1,5 yıl önce taktırmıştım. Kısırlaştırma yeni çipe göre yapılıyormuş. İlçe tarımdan bu çipe kaydolmasını söylediler. O sürecimi uzattı. İki gündür onunla uğraşıyorum. Çipi olmayanlar yeni çip taktırırsa çok daha iyi olur. Çünkü eski çip üzerine kaydetmek gerçekten çok zor oluyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

YAVRULAR NE OLACAK?

İşlemlerin gerçekleştirilmesi için verilen zamanın yeterli olmadığını savunan Tuna, “Benim köpeğimin 18 aylık yavruları var ve onlara hiçbir şekilde kayıt yapılmayacak. Yavrular ne olacak bu konuda hiçbir şey bilmiyorum. Kısırlaştırma cüzi değil, pahalı. Bunu karşılayamayacak insanlar da var. O yüzden en azından sürenin 2022’nin sonuna kadar uzatılması gerekiyor. Çalışan insan var, çalışmayan insan var. Pandemi dolayısıyla işten çıkarılanlar var. Köpeklerine mamayı zor yetiştirenler var” dedi.

ÖMÜR BOYU TUTMAK ZORUNDAYIZ

Yasak başlıyor şimdi ne olacak

Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Sanem Çetiner, 6 bin 991 sokak hayvanını mevcut tesislerde baktıklarını açıklayarak, bunların bin 879’una kısırlaştırma, 2 bin 294’üne cerrahi operasyon, 2 bin 251’ine dahili müdahaleler yapıldığını kaydetti. Yasaklı ırk olarak tabir edilen hayvanları tesislerinde ömür boyu tutmak zorunda olduklarını söyleyen Çetiner, “Şu an 10 pitbull ve bir adet dogo cinsi köpeğimiz yasa gereği kafeste tutuluyor. Eğer bu tür ırklar sahipsiz ise bunu yapmak durumundayız” dedi.

DOĞAL VE HUZURLU ORTAMDA MİSAFİR EDECEĞİZ

Nilüfer Belediyesi’nin Doğal Yaşam Alanı projesinden de bahseden Çetiner, buranın Kuruçeşme ile Kayapa arasında 45 dönümlük bir alan üzerine hazırlandığını belirterek, yılın ortasına kadar işleme geçmesini istediklerini kaydetti. Yasaklı ırkların orada rahat edeceklerini söyleyen Çetiner, “Doğada yaşaması güç, engelli hayvanları da orada misafir edeceğiz. Büyük ırk köpekler var. Onlar orada olacak. Agresif köpeklerin orada rehabilite edilmesi planlanıyor” diye konuştu.

YASAK IRKLARIN TÜM SORUMLULUKLARI SAHİPLERİNDE

Yasaklı ırkların sokakta dolaşırken, vatandaşların kendilerini aradığını ifade eden Çetiner, “Biz onu almakla yükümlüyüz. Bu ırklar şu anda da sahipsiz dolaşamaz. Bu dönemde sahipli ise çipini taktıracak, kısırlaştıracak ve kendinin olacak. Yasak ırkların tüm sorumlulukları sahiplerindedir. Onların kesinlikle kayıt altına aldırması gerekiyor. Böylece salınırsalar, sokaklara kimin oldukları bilinecek. Bu çok önemli” dedi.

YILDIRIM’DA YÜZDE 25 ARTIŞ OLDU

Yasak başlıyor şimdi ne olacak

Konuyla ilgili Yıldırım Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada tehlikeli ırk olarak nitelendirilen köpeklere bakamayacak ve çip taktıracak durumda olamayanların köpeklerini ekiplerin aldığı ifade edildi. Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün kısırlaştırıp, gerekiyorsa tedavi ve aşılarını yaparak çiplerini taktıkları belirtilerek, “Müdürlüğümüzde tehlikeli ırk köpeklerin refah içerisinde yaşamaları için oluşturduğumuz doğal ortamda bakımlarını yaparak, yaşamalarını sağlıyoruz. Bazen vatandaşlarımız kendileri getirip, feragat belgesi imzalıyorlar. Onlarda da aynı işlemi yapıyoruz; kısırlaştırıp, aşı ve çiplerini takarak, oluşturduğumuz doğal ortamda yaşamaları için bırakıyoruz. Son dönemde bu tür köpeklerin sayısında yüzde 25 oranında artış oldu” dendi.

İŞLEMLERİ YAPMAYANLARA CEZAİ YAPTIRIM

Bu süre sonunda gerekli işlemleri yaptırmayan hayvan sahiplerine para cezası verilecek, köpeklerine de el konulacak. Sahipleri isterse pitbull gibi köpekleri belediyelerin hayvan barınaklarına bırakabilecek.

UYGULANACAK CEZALAR

Tehlikeli türü sokağa terk edenlere ise 30 bin lira ceza kesilecek. Düzenleme ile getirilen geçici maddeye göre pitbull terrier, japanese tosa, dogo argentino, fila brasilerio türlerini veya bunların melezlerini üreten, sahiplenen, sahiplendiren, barındıran, besleyen, takas eden, sergileyen, hediye eden ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapana hayvan başına 11 bin Türk Lirası idari para cezası verilecek. Bu hayvanlara el konulacak ve bu hayvanlar belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek. 14 Ocak’tan sonra da kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan bu hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamayacak. Halkın yoğun olarak bulunduğu yerler ile çocuk oyun alanları ve parklarına sokulamayacaklar. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere de 11 bin TL idari para cezası verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!