Virüsle mücadelede kurallara uymalıyız

Güncelleme Tarihi:

Virüsle mücadelede kurallara uymalıyız
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2020 13:08

COVID-19 Virüsü dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım. Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.

Haberin Devamı

 

DR.ZEYNEP NİGAR VARLIBAŞ: RADYOLOJİ UZMANI

Virüsle mücadelede kurallara uymalıyız

(Eşi Özgür) (Kızı Zeynep) (Oğlu Kerem Varlıbaş)

Virüsle mücadelede kurallara uymalıyız

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Tıp fakültesini 19 Mayıs üniversitesinde okudum. Radyoloji ihtisasımı 2004 yılında Uludağ üniversitesinde tamamladım. Mecburi hizmet sonrasında özel sektörde çalışma hayatıma devam ettim. 2016 yılından bu yana Özel Medicabil Hastanesinde radyoloji uzmanı olarak görev yapmaktayım.
Yeni Normal sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz? Birey olarak kurallara gerekli özeni gösteriyor muyuz?
Yeni koronavirüs ile dünyanın tanışmasının üzerinden neredeyse 1 yıl geçtı. Yeni normal bana göre koronavirüsle mücadelede öğrendiklerimizi günlük yaşantımıza adapte ettiğimiz süreçtir. Ben ve ailem sosyal mesafe, el hijyeni ve maske başta olmak üzere kurallara uyuyoruz. Biliyoruz ki koronavirüsle mücadelenin başında bu silahlar var.

Haberin Devamı

HIZLI YAYILAN BİR VİRÜS

Bursa’da vaka sayısının zaman zaman tırmanışa geçtiği gözlemleniyor. Konuyla ilgili neler söylemek istersiniz?
Koronavirüs solunum yoluyla geçen ve oldukça hızlı yayılan bir virüs. Bursa’da son zamanlarda vaka sayısındaki artışın ana sebebinin sosyal mesafe başta olmak üzere tedbir yöntemlerinin uygulanmaması olarak görüyorum.
Salgında en çok yorulan branşlar hangileri?
Salgında sağlık çalışanlarının hepsi büyük emek veriyor ama bazı branşlarda yük daha fazla. Bu branşların başında anestezi, gögüs hastalıkları, enfeksiyon ve radyoloji hekimleri sayılabilir. Tanıda görev alan biz radyologlar özellikle artan akciğer tomografisi sayıları nedeniyle gündüz ve icap mesailerimizde oldukça yoğun çalışıyoruz.
Normal cerrahi müdahaleler hastanenizde ne zaman başladı?
Mayıs ayında vaka sayılarının azalması ile başladı.
İnternet üzerinden yapılan canlı yayınlarla ilgili düşünceleriniz nelerdir?
İnternet yayınları, virüs nedeniyle evlerinden çıkamayan insanlar başta olmak üzere bir çok kişinin doğru bilgiye kolay ulaşmasını sağladı. O yüzden bu süreçte çok faydalı olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

HER SEKTÖRDE DİJİTAL SOSYALLEŞME YÖNTEMLERİ ARTACAK

Koronavirüsten sonra teknolojik ve ekonomik gelişmelerle yeni bir dünyaya adım atacağımız çokça konuşuluyor. Sizin düşünceleriniz?
Pandemi ile birlikte tüm sektörlerde yeniden yapılanma oldu ve bu devam edecek. Pandemi sürecinde teknoloji firmalarının odaklandığı en önemli konulardan biri günlük hayatta yaptığımız şeylerin uzaktan da yapılmasını sağlayan çözümler oldu. Daha önce var olan ama zaruret halinde kullanılan video konferans ve uzaktan eğitim çözümleri hızla yaygınlaştı. Benzer şekilde sağlık hizmetlerinin de uzaktan verilebilmesi için çözümler geliştirildiğini görmekteyiz. Her sektörde dijital sosyalleşme yöntemleri artacağını düşünüyorum.
Ülkemizdeki ikinci dalga pandemi süreci aşı bulunana kadar sürebilir mi?
Etkin bir aşı bulunana kadar pandemi süreci devam edecektir.
Maske takmak koronavirüs infeksiyonundan korur mu?
Çeşitli maske çesitleri bulunmaktadır. Her çeşitte koruma yüzdesi değişmekle birlikte kesinlikle maske enfeksiyondan bizi korur.

Haberin Devamı

HASTA ZİYARETİ YAPILMAMALI

Hastaya yapılan ziyaretler nasıl olmalıdır?
Hem hasta hem de ziyaretçinin güvenliği açısından özellikle pandemi sürecinde hasta ziyareti yapılmamalıdır.
Çevresel temizlik ve atık yöntemi nasıl olmalıdır?
Tıbbi atıklar miktar olarak az olmalarına rağmen, yüksek oranda risk taşıyan çok önemli bir atık grubudur. Bu atıklar tehlikeli madde içererek, sağlık personeli, hastalar, toplum sağlığı ve çevre açısından büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Bu nedenle atıkların toplanma sıklığı, toplanma yeri, ekipman, personelin eğitimi gibi konu başlıklarına oldukça önem vermek gerekiyor.

GÜN HERKESE 24 SAAT

Herkesin yakındığı ‘zamanım yok kavramı’ hakkında düşünceleriniz?
Zamanım yok diyenlerin bence niyeti yoktur. İnsan isterse ve vaktini doğru planlarsa her şeye zaman bulabilir. Gün herkese 24 saat…
Son olarak. Yaz tatili planlarınızda virüs nedeniyle değişiklik yaptınız mı?
Pandemi ile birlikte ilk yaptığımız şey, kışın satın aldığımız otelimizi iptal etmek oldu. Ailelerimiz uzakta ve yaz tatillerinde onların yanına gitme planlarımızı da iptal ettik. Bu süreçte onları korumak için sevgimizi uzaktan göstermeye mecburuz.

BAKMADAN GEÇME!