Tek ruhun ezgileri

Güncelleme Tarihi:

Tek ruhun ezgileri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2022 15:56

Selin Şekeranber ve Yudum Çetiner’den oluşan Blanc & Noir, Bursa’da sanatseverlere unutulmaz bir konser akşamı yaşattı. ‘1 Piyano, 4 El’ resitali ile Bursalılara keyifli bir dinleti sunan ikili, piyano başında tek bir ruhu paylaştıklarına işaret ederek, müziğin bütünleştirici özelliğine dikkati çekti.

Haberin Devamı

Farklı kültürleri birleştirmek, bununla zenginleşebilmek ve herkese aktarabilmek için yol almaya devam eden piyanist Selin Şekeranber ve Yudum Çetiner, geleneksel Türk müziğini ve klasik batı müziğini harmanlayan renkli ve orijinal bir müzikal anlayışla müzikseverlerle buluşmaya devam ediyor.
Piyanistler Moskova Çaykovski Konservatuvarı, Lozan Devlet Konservatuvarı ve Münih Devlet Konservatuvarı’nda solo piyano eğitimi aldıktan sonra oda müziği dalındaki çalışmalarını Stuttgart Devlet Konservatuvarın’nda dünyaca ünlü piyano ikilisi Prof. Hans-Peter ve Prof. Volker Stenzl ile gerçekleştirdi. Şekeranber ve Çetiner, ‘İki Piyano Bölümü’nü bitiren ilk Türk piyanistler olarak Türkiye için klasik müzik tarihine kalıcı bir iz bırakmayı başardılar.

AYAKTA ALKIŞLADILAR

Haberin Devamı

Bugüne kadar düzenledikleri ve klasik müzik repertuarından seçip yorumladıkları eserleri kapsayan albümleri ve 2020 yılında çıkardıkları kendi bestelerinden oluşan ninni albümleri “IMAGINE” ile dünya çapında da üne sahip olan Blanc & Noir, nisan ayında düzenledikleri Türkiye turnesindeki son konserlerinde Bursalı sanatseverlerle buluştu. Uğur Mumcu Sahnesi’nde yoğun ilgi gören konserde birbirinden seçkin eserleri, ‘1 Piyano, 4 El’ resitali ile Bursalılara sunan ikili, performanslarıyla konser sonunda uzun süre ayakta alkışlandı.

‘HARİKA BİR HİS YAŞADIK’

Bursa’da olmaktan ve gördükleri ilgiden dolayı yaşadıkları mutluluğu paylaşan Yudum Çetiner, nisan ayı Türkiye turnesini tamamladıklarını kaydetti. Daha önce turne kapsamında konser verdikleri İzmir, İstanbul ve Gaziantep’te de dinleyicileriyle buluşmanın kendilerini çok mutlu ettiğini belirten Çetiner, “Bizim için en mutluluk verici yer sahne, piyanonun başı ve birlikte olmak. Bu güzel deneyimi birlikte paylaşmak. Her bir konser bize harika hisler yaşatıyor” diye konuştu.

UZUN YILLARDIR GELEN DOSTLUĞUN YANSIMASI

Bu güzel birlikteliğin doğuşunu anlatan Selin Şekeranber, uzun süredir arkadaş olduklarına işaret ederek, “Orta okul eğitiminde beraber başladı yolculuğumuz. Aynı sınıfta, aynı hocada. Daha sonra üniversite yıllarımızda Yudum, Almanya’ya gitti, ben eğitimime Ankara’da Bilkent’te devam ettim ve sonrasında yeniden Almanya’da buluştuk” dedi. Yudum Çetiner de, uzun süredir birlikte sahne aldıklarını ve konserlerinin devam ettiğini belirterek, yollarının daha sonra hiç ayrılmadığını vurguladı.

Haberin Devamı

Tek ruhun ezgileri

“BİRBİRİNİZE REAKSİYON GÖSTERİYORSUNUZ”

İkili, tek bir piyanoda birlikte çalarak konserlerinde dinleyicilerine özel bir dinleti sunuyor. Uyum ve senkronizasyonun oldukça önem arz ettiği bu duruma ilişkin düşüncelerini paylaşan Selin Şekeranber, “Bir süre sonra nefes almayı da öğreniyorsunuz. Birbirinize reaksiyon gösteriyorsunuz. Aslında hayatta yaşarken de yaptığımız bu değil midir, insanlar tek başlarına yaşamak için yaratılmamış. Birlikte yaşadığımızda da birbirimizi tanıyoruz ve ona göre reaksiyon göstererek yaşamımızı sürdürüyoruz. Biz de bunu müzikle birleştirerek yapıyoruz. 4 elin senkronizasyonu, tonu, tınıları, uyumu tek başına olmaktan belki de daha zor ama bu da bir aşk” şeklinde ifade ederken; Yudum Çetiner de şöyle noktalıyor, “Bizim zaten mottomuz da böyleydi; tek enstrümanda farklı kültürler, dört elde bir olmak. Çıkan şey bir çıkıyor.”

Haberin Devamı

‘KLASİĞİ, YENİLİKLERLE BİRLEŞTİRİYORUZ’

Blanc & Noir ikilisi, aynı zamanda repertuvarlarında klasik eserlerin yanı sıra yenilikçi yaklaşıma da yer veriyor. Klasiklerin dışında yeniliklerle de buluşmayı çok sevdiklerini kaydeden Şekeranber, “Tabii ki klasik bir eğitim aldık ama yeniliklerle birleştirmek hoşumuza gidiyor. Tam bir klasik piyano ikilisi olmanın dışında da biraz farklı şeyler gerçekleştiriyoruz. İnsanları yakalamak, onları biraz çekmek istiyoruz. Bugün de öğrenciler geldi, bizleri çok mutlu ettiler. Her gittiğimiz şehirde müzik okullarına, konservatuvarlara ulaşmaya çalışıyoruz. Mutlaka öğrencileri ve ailelerini yanımızda görmeyi istiyoruz. Bu da misyonlarımız arasında” dedi. Türk müziğinin de eşsiz bestecilerinin repertuvarlarında yer aldığına işaret eden Yudum Çetiner de, bundan ötürü mutluluk duyduklarını niteledi.

Haberin Devamı

‘MÜZİK DEVAM ETMELİ’

İkilinin yeni video klibi ise yakın süreçte dinleyiciler ile buluşacak. Kısa film niteliğinde bir sanat eseri yapmak istediklerini kaydeden Yudum Çetiner, Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaş dönemine denk geldiğinden hareketle düşüncelerini paylaşarak, “Tam da kadınların enerjisiyle oluşan dayanışma içinde bir çalışma oldu. Biz bu videoyu çekerken Rusya-Ukrayna savaşı başlamıştı ve aslında vermek istediğimiz şey, biraz da müziğin, sanatın devam etmesi dünya için çok önemli. Çünkü bunlar azaldığında savaşlar artıyor. Bu tip şeylerle ilgilenen insanlar zaten savaşa karşı bir tutum sergiliyor. O yüzden aslında müziğin ve sanatın devamının öneminin vurgulanmasıydı amacımız. İnşallah dinleyicilerimiz, bu farklı çalışmayı da beğenir. Eylülden sonra da biraz daha Avrupa taraflarında olacağız. Çok güzel, büyük salonlarda turnelerimiz olacak” şeklinde konuştu.

BAKMADAN GEÇME!