Tavuk atıklarından biyogaz üretilecek

Güncelleme Tarihi:

Tavuk atıklarından biyogaz üretilecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2017 18:51

Tavuk atıklarından biyogaz üretilecek

Haberin Devamı

Poul-AR teknolojisiyle yüzde 100 tavuk atıklarından Biyogaz Üretimi ve Yenilenebilir Enerji Projesi tanıtım toplantısı Bursa’da yapıldı. Tanıtım toplantısında konuşan Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, “Bu teknolojiyi kullanabilirsek yüzde 30 daha fazla enerji üretmemiz mümkün olabilecek” dedi.

Holiday Inn Hotel Görükle’de gerçekleştirilen toplantıya Bursa Vali Yardımcısı Cemal Polat, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şükrü Köse, ENVERDER Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, COLSEN Su-Enerji-Çevre Danışmanlık adına​ ​Doç. Dr. Mehmet Yamaç, Dünya Türk İş Konseyi Avrupa Bölge Komitesi Başkanı Suat Şahin​’in yanı sıra çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Programın açılışında konuşan COLSEN Su-Enerji-Çevre Danışmanlık​ ​firmasından Doç. Dr. Mehmet Yamaç, “Bugün burada, bu teknolojiyi Türkiye’ye nasıl uyarlarız, bunun önündeki engeller nelerdir, varsa bunları nasıl kaldırabiliriz gibi konuları konuşacağız. Bu arada çok güzel bir haber aldım. Bakanlık, bu tarımsal atıklardan geri dönüşüm konusundaki hibenin yüzde 50’sini vermeyi Resmi Gazete’de yayınlanacak şekilde koymuş. Bu inşallah güzel olacak” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DEKİ İLK TESİS KARACABEY’DE KURULDU

Karacabey’de örnek bir tesis kurulduğunu ve bu tesisin Türkiye’nin ilk tesisi olduğuna dikkat çeken ENVERDER Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal ise, “Dünyada, bu atıkların geri kazanılması için özel koşullar üretilmiş ve bizde de üretilmeye çalışılıyor. 3 yıl önce kadar yaptığımız hesaba göre, biz çöplerdeki organik atıklarımızı enerjiye dönüştürseydik, 700 Megawatt kapasitesinde bir santrali kurma gereği duymayacaktık. Organik atıkları çürüterek gaz elde ettiğinizde, oradan elde edilen gazı, gaz motorlarıyla elektriğe çevirmek mümkün. Burada özel bir durum var. Bu çürütme esnasında en büyük sorun amonyak oluşması. Bu oluştuğu için de yeterince gaz elde edemiyoruz. O zaman da verimlilik düşüyor. Burada bahsi geçen teknolojide, amonyağın giderimi için özel bir uygulama geliştirilmiş. Bununla ilgili Karacabey’de bir tesis kuruldu. Türkiye’deki ilk tesis. Bu teknolojiyi kullanabilirsek yüzde 30 daha fazla enerji üretmemiz mümkün olabilecek” dedi.Uzun yıllardır bu konu üzerine çalıştıklarını belirten Dr. Müh. Uysal, “Bursa’da enerjiyi etkin kullanmak üzere Valiliğimizle, Büyükşehir Belediyemizle, BTSO’yla ve vatandaşlarımızla elbirliği yaparak ülkemizin en verimli şehrini oluşturmak için gayret sarf ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!