Şikayetçi paşa konuştu: Gayretim bu kıyılar için

Güncelleme Tarihi:

Şikayetçi paşa konuştu: Gayretim bu kıyılar için
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2020 08:40

Mudanya için 12 yılda bin 300 şikayette bulunduğunu açıklayan Emekli Tümgeneral Yaşar Karagöz, ilçedeki görüntü kirliliğinin sona ermesi ve güzelleşmesi için gayret ettiğini kaydetti. Hukuk yoluna başvurarak, bunu gerçekleştirdiğini söyleyen Karagöz, Mütareke Evi ve çevresinin korunması gerektiğini belirterek, “Bu kıyıların Foça’daki, Bodrum’daki gibi olması için gayret gösteriyorum” dedi.

Haberin Devamı

Mudanya’da 3 katlı müstakil evi bulunan Emekli Tümgeneral Yaşar Karagöz, yaşadığı sorunların çözümü için şikayet dilekçeleri yazdığını açıkladı. 12 yıl önce Mütareke Meydanı’nın araç park yeri olduğunu hatırlatan Karagöz, geçen zaman içinde bu sorunun aşıldığını kaydetti. Mudanya’yı sülük gibi emmek üzere programlanmış insanlar olduğunu ve bu kişilerin kanun ve nizam dinlemediklerini anlatan Karagöz, çalışmaları nedeniyle kendisine de iftiralar atıldığını aktardı.
Kendisinin devlete hizmet eden birisi olduğunu söyleyen Karagöz, “Palavraya pabuç bırakacak bir insan değilim. Arabamın camını kırdılar, çizdiler. Evin camını kırdılar. Küfrettiler. Ben külhanbeyi değilim. Emekli üst düzey bürokratım. Ne yapacaktım? Hukuk yoluna başvurdum. 2007 yılından itibaren 2863 Sayılı Yasa, Kıyı Koruma Kanunu, hepsini öğrendim. Doktora gibi oldu. Bütün eksiklikleri tespit edip, yazdım” dedi.

Haberin Devamı

Şikayetçi paşa konuştu: Gayretim bu kıyılar için

TESCİLLİ BİNALARI DEJENERE ETTİLER

Kafeteryaların kurul kararlarına aykırı olarak sokakları işgal ettiklerini söyleyen Karagöz, insanları sokaklara sokmadıklarını savundu. Sivil mimarlık örneği tescilli yapıları dejenere edip, bozduklarını belirten Karagöz, “İki masa daha koyacağız diye denizi doldurdular. Bunların hepsi yasalara aykırı. Özellikle Mütareke Müze Evi’nin batısındaki Akıncı Abidin Sokak, bitişik sokakta Deniz Feneri Kafe, sokağı işgal etti. Müzenin demirlerine şemsiyeler bağladı. Kurul geldi, yerinde inceledi. Kaldırılmasına karar verdi. Korsan Kafe vardı. Orası kaldırıldı. Müze, bütün ihtişamıyla ortaya çıktı. Müzenin bu tarafını hallettik, öbür tarafı kaldı. Şimdi bununla uğraşıyoruz” diye konuştu.

Şikayetçi paşa konuştu: Gayretim bu kıyılar için

GEREKLİ İŞLEMLER YAPILMADI

Kendisinin 2 kafeteryadan şikayetçi olduğunu açıklayan Karagöz, bunları Deniz Feneri ve Blue Kafe olduğunu söyledi. Bunlarla ile ilgili gerekli işlemlerin yapılmadığını savunan Karagöz, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın da süreci provoke ettiğini iddia etti.

Haberin Devamı

ÇOK DİLEKÇEYE AKIL SAĞLIĞI KONTROLÜ

Kendinin 4 bin şikayette bulunduğu iddiasının gerçek olmadığını söyleyen Karagöz, 12 yılda yaklaşık bin 300 şikayette bulunduğunu aktardı. Karagöz, çok dilekçe verdiği için Mudanya Belediye Başkanı Türkyılmaz’ın akıl sağlığının kontrolü amacıyla mahkemeye verdiğini ifade etti.

Şikayetçi paşa konuştu: Gayretim bu kıyılar için

KONUT ALANI OLARAK İLAN ETTİ

Mudanya’da 252 işletmenin bu durumdan zarar görebileceği iddiasının doğru olmadığını savunan Karagöz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“15 Ağustos’ta müracaatım üzerine Kültür Bakanlığı’ndan ODTÜ mezunu uzmanlar geldi. Mütareke Müze Evi’nden jandarmaya kadar olan bölgeyi gezdiler. Verdikleri raporda, ‘Buranın ticari amaçlı kullanılması uygun değildir. Meskun konut alanı olarak korunmalıdır’ diye karar verdiler. Kültür Varlıkları Yüksek Koruma Kurulu, burayı konut alanı olarak ilan etti. Ruhsat verilmek üzere onarım yapılması, kurulca önerilen kurul kararı da iptal edildi. Hayri Türkyılmaz işin ciddiyetini anlamadı. Gittim anlattım. Hiç oralı olmadı. Olmadıktan sonra ben ne yapacağım? Kurula yazdım. Karar alıyorsunuz, yüksek kurulun kararı bağlayıcıdır. Bunun dışında hareket edemezsiniz, siz bu ruhsatları iptal etmek durumundasınız. Mütareke Müze Evi’nden jandarmanın oraya kadar olan bölgeyi kapsıyor, ötekileri kapsamıyor.”

Haberin Devamı

MÜZE EVİNİ VE YAKIN ÇEVRESİNİ KORUMALIYIZ

Bölgenin tarihi anlam ve önemini vurgulayan Karagöz, Müze Evi ve yakın çevresinin korunması gerektiğinin altını çizdi. Bu bölge için yapılanları da dile getiren Karagöz, “Rahmetli Hayri İpar kendi cebinden para harcayarak, buraları satın alıp, restore ettirmiş, eşyaların orijinallerini ailelerden satın alarak, müzeyi düzenlemiştir. Kültür Bakanlığına devir protokolünü de bu binanın etrafının açık, her yerden görünecek şartını koymuştur. Nur içinde yatsın. Onun bu vasiyetini yerine getirmek tüm Mudanyalıların vefa borcudur. Talebim Mütareke Müze Evi’ne yakın çevresindeki restoranların kapanması, görüntü kirliliğinin giderilmesi. İkinci husus ise o kafeteryalar restoranlar kıyıları doldurdu. Rezil kepaze etti. Çevre Bakanlığı ile yakın ilişkiler içindeyim. Onlar da takip ediyor. Bu kıyıların Foça’daki, Bodrum’daki gibi olması için gayret gösteriyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!