Nilüfer Belediye Başkanı Bozbey:"Kayapa yanlış bir tercih"

Güncelleme Tarihi:

Nilüfer Belediye Başkanı Bozbey:Kayapa yanlış bir tercih
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2016 14:34

Nilüfer Belediye Başkanı Bozbey:"Kayapa yanlış bir tercih"

Haberin Devamı

Edip TEKİN / BURSA, (DHA) – BURSA'da Merkez Nilüfer İlçe Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Büyükşehir Belediyesi tarafından Kayapaya'ya yapılması düşünülen katı atık yakma ve bertaraf tesislerinin yerinin yanlış olduğunu söyledi. Tesisin çevresinde göletlerin olduğunu belirten Nilüfer Belediye Başkanı Bozbey, “Bölgenin doğusunda Kayapa göleti, hemen altında Hasanağa göleti, batısında Apolyont gölü var. Çöplerden sızan sular nereye gidecek? Çöpleri yakacaklarını söylüyorlar. Bundan çıkan gazlar insanı kanser yapıyor" dedi.



Nilüfer'de dördüncü dönem CHP'den Belediye Başkanı seçilen Mustafa Bozbey, dördüncü dönemin ikinci yılında yaptıkları hizmetleri basın toplantısı ile duyurdu. Konuşmasına son günlerde yaşanan terör olaylarını kınayarak başlayan Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bu nedenle ilçelerinde bu yıl yapılacak tüm açık hava konserlerini iptal etmek zorunda kaldıklarını söyledi. “Festivaller devam edecek ancak festivalin düzenlendiği akşam yapılan açık hava konserlerinin tamamını iptal ettik" diyen BOzbey,



"Bazı AVM sahipleriyle görüşüyorum. Terör olaylarından dolayı insanlar AVM’lere gidemiyor. Girişlerde inanılmaz düşüşler var. Ailelerin çekinceleri, çocuklarını göndermek istemeyişleri, insanlarda ürkme, huzursuzluk ve endişeye yol açtı. Bizde konserleri iptal ettik" dedi.



AİLE FERTLERİNİ İŞE ALDIĞI İDDİASI



Basın açıklamasında kendi akrabalarını işe aldığı yöndeki eleştirileri de yanıtlayan Bozbey, “Bununla ilgili hukuki süreç işliyor. Belediyelere baktığımızda hepimizin bir tanıdığı ya da bir arkadaşı belediye, resmi kurumda çalışıyor. Biz her şeyimizle şeffaf bir kurumuz. Bizi her ay bir müfettiş ziyaret ediyor. Şu ana kadar aldığımız bir cezamız da yok. Yaptığımız işlerin ne kadar doğru olduğunu da burada göstermiş oluyoruz. Bu koltukta genel müdür değiliz. Birinin atadığı değiliz. Bizlerin oturduğu koltuklar, seçilerek geldiğimiz, halkı temsilen onları gülümsetecek projeleri ortaya koyan koltuklardır. Bizim için kamu çıkarı birinci önceliğimizdir." şeklinde konuştu.



“10 SENE SONRA KENTE GİREMEYECEĞİZ"



Nilüfer'i yaşanılabilir bir kent oluşturmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Bozbey, artan nüfus ve düzensiz bir şekilde yapıldığını öne sürdüğü kentsel dönüşüm konusuna değildi. Bozbey sözlerine şöyle devam etti:



“Kente ve kentin geleceğine nasıl baktığınız çok önemli. Kentin 50 yıl sonrasını 100 yıl sonrasını göremeyecek bir anlayıştaysanız, kenti katletmeye devam edersiniz. Bugün olduğu gibi. Ekokent projesi Bursa ve Türkiye’de ilk defa katılımcılık anlayışıyla yapılan bir projedir. Kente yakınlığı açısından bir uydu şehir görünümündeydi. Uydu şehirlerle kentin geleceğini oluşturduklarını görüyoruz. Kentin içini yoğunlaştırmıyoruz. Kentin içini boşaltarak ve özellikle de dönüştürülecek alanları kentin içinden kopartarak yanı başında uydu şehirlere taşıyıp yaşama değer katacak mutluluğu arttırma amacındaydık. Ancak olmadı. Ekokent, birilerinin kişisel kurbanı oldu. Şimdi kentin nüfusunu 2 katına çıkartmak için adı yenileme olan ama birilerinin bölüşüm diye ısrar ettiği kenti kirletmeye devam ediyoruz. Bu anlayışla gidilirse 10 yıl sonra kentin içine hiç biriniz giremeyeceksiniz."



ÇÖP DEPOLAMA SAHASI



Açıklamalarında, Büyükşehir Belediyesi tarafından Kayapa'ya kurulması düşünülen Katı Atık Yakma ve Bertraf Tesisi'ne de değinen Bozbey, kentin çöplerinin döküldüğü Hamitler Çöp Havzasının ömrünün 20134 yılında tamamlanacağını hatırlattı. Bursa'nın çöp depo sahasına ihtiyacı olduğuni ifade etti. Bozbey, “Çöp depolama sahasına baktığınızda geriye dönüşür atıkların fazla olduğunu görürsünüz. Biz sadece evsel atıkların organiklerini gönderseydik 2035 yılına kadar çöp sahası hizmet edecekti.Ancak diğer belediyeler bununla ilgili çalışma yapmadılar. Kayapa’ya yapılacak tesisten Nilüfer Belediyesi'nin bilgisi yok. Meclisin bilgisi yok. O çevrede oturanların bilgisi yok. Meclisten bir karar. Burayı çöp depolama sahası yaptık. 'Hazine yeri olduğu için aldık' diyorlar. Çöp depolama sahasının güney bölgesinde 52 adet taş ocağı işletiliyor. Edindiğimiz bilgi 100 civarında daha ruhsatın henüz işletmeye açılmadığı. Nilüferin güneyindeki yeşil alanların tamamı taşlık olacak. Ağaçlar tamamen gidecek. Bunu sorgulayan yok daha. Bölgenin doğusunda Kayapa göleti, hemen altında Hasanağa göleti, batısında Apolyont gölü var. Çöplerden sızan sular nereye gidecek. Bunun belirlenmesi, yer seçimi meslek odaları, belediyeler uzmanlar var. Bunlardan bir kurul oluşturup yapılması lazımdır" dedi.



ÇIKAN GAZ KANSER YAPIYOR

Çöp tesisiyle ilgili yetkililerin depolanan çöpleri yakmaktan bahsettiğini belirten Bozbey, “Yaktıktan sonra çıkan gaz biyoksin ve frangazı. Kanseri direkt etkiliyor. Gebeler üzerinde direk etkisi var. Bursa havası en kirli şehirlerden bir tanesi. Biz havayı ölçüyoruz 15 yıldır. Bizim sorumluluğumuz olmasa da insana karşı sorumluluğumuz olduğu için havayı, gürültüyü ve elektromanyetiği ölçüyoruz. Çöp depolama sahası şehirde tartışılmalı ve yeri ondan sonra belirlenmelidirö ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!