Kreş desteği ile ilgili önemli adım

Güncelleme Tarihi:

Kreş desteği ile ilgili önemli adım
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2018 12:43

BUİKAD'ın kadının iş gücüne katılımı için farkındalık yaratmak amacı ile uzun süredir çalıştığı kreş desteği ile ilgili TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından önemli bir adım atıldı.

Haberin Devamı

Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği’nin (BUİKAD) başlattığı çalışmalar ve Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin (BOSİAD) de katılımı ile yapılan bakanlık ziyaretleri OSB’lerde kreş yapılması konusunda olmasa da, çalışan kadınlara kreş desteği anlamında meyvesini vermeye başladı. 

‘ÇOCUĞUM YANIMDA BEN İŞİMİN BAŞINDA’

Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) olarak kuruldukları günden bu yana; kadının iş hayatındaki rolünün arttırılması misyonu ile çalıştıklarını ifade eden BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı İpek Yalçın, “TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından atılan adım, kadın istihdamının arttırılmasına yönelik çok önemli bir adım. Umut ediyorum ki bu destekler ve çıkan kararlar ile iki yıldır yürüttüğümüz, Organize Sanayi Bölgeleri’nde kreş kurulmasını içeren ‘’Çocuğum Yanımda Ben İşimin Başında’’ projesi de hayata geçecek. Bu sayede hayata geçecek kreşler ile çocuğuna baktığı için iş hayatından uzaklaşmak zorunda kalan kadınlar yeniden iş gücüne katılacak” dedi.

Haberin Devamı

YETKİLİ BAKANLAR KURULU OLACAK

İpek Yalçın açıklamasına şöyle devam etti; “Çalışan annenin önündeki en büyük engel olan çocuk bakımı konusunda geçtiğimiz günlerde yapılan TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda kreş desteği konusunda ciddi bir adım atıldı. Kadınların çalışma hayatına katılmasının teşviki amacıyla işverenlerce okul öncesi çağındaki çocuklar için verilen ve ücretin bir parçası olan kreş ve gündüz bakımevi hizmeti vergi dışı bırakılıyor. Buna göre, işverenlerce iş yerinde kreş ve gündüz bakımevi hizmetlerinin verilmediği durumlarda, ödemenin doğrudan bu hizmetleri sağlayan gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerine yapılması şartıyla her bir çocuk için aylık, asgari ücretin aylık brüt tutarının yüzde 15'ini aşmamak üzere bu istisnadan yararlanılacak. Bu yüzde 15 oranını, asgari ücretin aylık brüt tutarının yüzde 50'sine kadar artırmaya ve kanuni seviyesine getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Ekonomi paketi kapsamında işverene brüt asgari ücretin yüzde 15'ine kadar bu yılki rakamlar üzerinden 300 liraya kadar olan tutar içinden kadın çalışana sağlanan kreş desteği ücret gelirinden düşülecek. Hükümet bu desteği bir adım öteye taşıyarak yüzde 50'ye çıkaracak. Böylece kreş desteğindeki tutar 1000 liraya ulaşacak.”

Haberin Devamı

KADIN İSTİHDAMI İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

Kararı kadın istihdamı için çok önemli bir adım olarak değerlendiren BOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bayrak da, “İşverenin bu konuda elini güçlendirecek bir karar. Aynı zamanda bizim tüm Türkiye’ye örnek olacak kreş projemizi hızlandıracak ve sürdürülebilirliği noktasında da önemli katkısı olacak. Hükümete teşekkür ediyorum. Umarım en kısa zamanda hayata geçer. BUİKAD ve BOSİAD yönetimi olarak Ankara ziyaretimizde bu talebimizi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’na bizzat iletmiştik. OSB bölgelerinde kurulacak kreşler ve işveren desteği ile daha çok kadını istihdama katacak olmak sevindirici” dedi.

Haberin Devamı

BUİKAD VE BOSİAD İŞBİRLİĞİ SAĞLANDI

Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ne bir kreş kazandırmak için çalışmalara başlayan ve Bursa OSB tarafından da tam yetki verilen Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği  (BOSİAD) yönetimi, ‘Çocuğum Yanımda Ben İşimin Başında’ projesi ile her OSB’ye bir kreş kazandırmak için yola çıkan Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) ile işbirliği yapma kararı almıştı.  

BOSİAD ile BUİKAD yönetimleri, Ankara'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nu ziyaret etmişti. Görüşmelerde, kadının işgücüne katılımının önündeki engellerin kaldırılması ve sanayide kadın istihdamının artırılması başta olmak üzere, ilgili bakanlıkların bu konudaki çalışmaları, BOSİAD ve BUİKAD'ın önerileri paylaşılmış, görüş alışverişinde bulunulmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!