Eğitimsiz maceraperestler kaza yaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Eğitimsiz maceraperestler kaza yaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2021 12:12

Son zamanlarda dağlarda bir takım kazalar olduğunu anımsatan Prof. Dr. Ersan Başar, yaptıkları incelemelerde maceraperest, doğaya çıkmak isteyen eğitimsiz insanların kazaya maruz kaldıklarını açıkladı. Özellikle salgın döneminde dağcılık ve doğa sporlarına dünyada artan bir trend oluştuğunun altını çizen Başar, “İnsanlar doğaya çıkmak istiyor. Bu çok doğal ve olması gereken bir durum ama doğaya çıkacak ve dağcılık sporuna başlayacak kişiler eğitim almalı” dedi.

Haberin Devamı

Eğitimsiz maceraperestler kaza yaşıyor
Uludağ’a çıkmak isteyen dağcıların yaşadıkları sorunları kent yöneticileri ile görüşmek ve kulüpleri ziyaret etmek için gelen Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar, Hürriyet Bursa’ya özel açıklamalarda bulundu. Uludağ’a çıkış prosedürünün normal spor mevzuatına göre Spor İl Müdürlüğü üzerinden kulüplerin başvurunun tamamlanması şeklinde ilerlediğini belirten Başar, görüşmelerinde süreçlerin olabildiğince hızlı olması yönünde Vali Yakup Canbolat’ın talimatı olduğunu vurguladı. Başvuru yapıldığında bu durumun 4 gün içerisinde sonuçlandığını ifade eden Başar, Milli Parklar ve Uludağ Jandarma’ya bilgi verilerek, tırmanışların yapılabildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Eğitimsiz maceraperestler kaza yaşıyor

KAMP YERİ

Kamp yeri ile ilgili de sorunlar yaşadıklarını ifade eden Başar, “Milli Parklar Bölge Müdürü ile görüştük. Vali Yakup Canbolat’a da arz ettik. Volfram Madeni Bölgesi’nde çok uzun zamandır dağcılar için bulunan kamp alanının tekrar açılması konusunda çalışmalarımız başladı. Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne de konuyla ilgili bilgi vereceğiz. Eskiden olduğu gibi kamp alanı aktif hale gelecek” diye konuştu

Eğitimsiz maceraperestler kaza yaşıyor

ULUDAĞ ERİŞİMİ KOLAY ÖZEL BİR DAĞ

Uludağ’ın çok önemli bir yer olduğunu vurgulayan Başar, Dağcılık Federasyonu olarak yoğun faaliyet yaptıklarını kaydetti. Coğrafi konum olarak İstanbul gibi 15 milyon nüfusa sahip bir şehrin yanında olduğunu hatırlatan Başar, “Erişimi çok kolay ve özel bir dağ. Bundan dolayı burada faaliyetlerin sürmesi önemli. Bursa için de önemli. Çünkü buraya gelen dağcılar, doğaseverler hem şehrin tanıtımına, hem şehrin ekonomisine, turizmine, doğa sporlarına büyük bir katkı yapıyor. Bundan dolayı da dağa zarar verilmeden, emniyetli şekilde sürdürülebilir dağcılığın yapılması bizim için önemli. Bu konuda çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

SON ZAMANLARDA KAZALAR ARTTI

Son zamanlarda dağlarda bir takım kazalar olduğunu anımsatan Başar, Türkiye Dağcılık Federasyonu Dağ Kazaları Araştırma ve İnceleme Komisyonu’nun raporlarının bulunduğunu belirterek, incelemelerinde kaza yaşayanların dağcı olmadığını tespit ettiklerini kaydetti. Bu kişilerin spor kulübü üyesi veya lisanslı eğitim almış insanlar olmadığını gördüklerini söyleyen Başar, maceraperest, doğaya çıkmak isteyen eğitimsiz insanların kazaya maruz kaldıklarını açıkladı.

EĞİTİM ALMALARI GEREKİR

Özellikle salgın döneminde dağcılık ve doğa sporlarına dünyada artan bir trend oluştuğunun altını çizen Başar, “İnsanlar doğaya çıkmak istiyor. Bu çok doğal ve olması gereken bir durum ama doğaya çıkacak ve dağcılık sporuna başlayacak kişiler eğitim almalı. Dağcılık Federasyonu web sitemizde bununla ilgili bilgiler yayınlanıyor. Bu eğitimlere katılabilirler. Kulüplerimizin eğitimleri var. Bunlara katılabilirler. Eğitimlerin yetkin antrenörler tarafından verilmesi ve eğitimlerini tamamlayarak, bu spora başlamaları gerekir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!