Doblo Amerika Üretime Başlangıç ve İhracat Töreni

Güncelleme Tarihi:

Doblo Amerika Üretime Başlangıç ve İhracat Töreni
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2014 15:53

- Başbakan Davutoğlu: (3) - "Yerli üretim bir Türk markasının da geliştirilmesi vakti gelmiştir, Sayın Cumhurbaşkanımızın birçok vesileyle vurguladığı gibi. Ümit ederiz ki çok kısa zamanda yine böyle güzel bir vesileyle ilk yerli üretim Türk markasının törenine de hep beraber katılmak bize nasip olur" - "Transatlantik Yatırım ve Ticaret Ortaklığı tartışmaları yaşanırken ve Türkiye olarak biz bu tartışmaların içinde ve merkezinde olmamız gerektiği vurgusunu her yerde yaparken, bu ihracat aslında birbirinden uzak gibi görünen Türkiye ekonomisiyle Amerikan ekonomisinin coğrafi uzaklık dışında ne kadar yakın olduğunu da ortaya koymuştur" - "Ümit ederim Doblo'nun ihracatı, Avrupa'da ve Amerika'daki birçok siyasi lidere ve ekonomik kuruluşa güzel bir mesaj olur. Aslında ilk Doblolar, şu mesajla gidiyorlar: Türkiye'yi hiçbir sürecin dışında bırakamazsınız, biz Amerika'dayız, Avrupa'dayız, dünyanın her yerindeyiz"

Haberin Devamı

BURSA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da vurguladığı gibi yerli üretim bir Türk otomotiv markasının geliştirilmesi vaktinin geldiğini dile getirerek, "Ümit ederiz ki çok kısa zamanda yine böyle güzel bir vesileyle ilk yerli üretim Türk markasının törenine de hep beraber katılmak bize nasip olur" dedi.

Davutoğlu, Bursa'daki Tofaş Türk Otomobil Fabrikası'nda düzenlenen "Doblo Amerika Üretime Başlangıç ve İhracat Töreni"nde yaptığı konuşmada, yapılan ihracatı, hedefi itibarıyla "daralan piyasalarda sanayicinin, ihracatçının son derece rasyonel tercihlerle kendilerine yeni ufuklar açabildiklerine dair önemli bir gösterge" şeklinde tanımladı.

"AB ekonomilerinin istenen ölçüde canlanma göstermemesi", "Irak piyasasındaki daralma", "Ukrayna krizi dolayısıyla Rusya'nın sıkıntıları sebebiyle bölgedeki ihracat alanının daralması" gibi olumsuzluklara rağmen, bu yıl ihracatçıların performansını takdir ettiğini ifade eden Davutoğlu, yeni ufuklar açılma yönündeki girişimci karakteri takdirle andığını söyledi.

Haberin Devamı

Davutoğlu, ihracatın ABD'ye, Kuzey Amerika'ya, Kanada'ya yapılmasının önemine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Tam da Transatlantik Yatırım ve Ticaret Ortaklığı (TTIP) tartışmaları yaşanırken ve Türkiye olarak biz bu tartışmaların içinde ve merkezinde olmamız gerektiği vurgusunu her yerde yaparken, bu ihracat aslında birbirinden uzak gibi görünen Türkiye ekonomisiyle Amerikan ekonomisinin coğrafi uzaklık dışında ne kadar yakın olduğunu da ortaya koymuştur. Bu yönden de bize güçlü bir destek verdiniz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Çünkü biz, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği içinde olmamız sebebiyle çok haklı gerekçelerle hem etik hem de ekonomik anlamda ahde vefa talep ediyoruz. AB ile ABD'nin, Kuzey Amerika'nın transatlantik bir ortak ticaret ve yatırım havzası haline dönüşmesi halinde Türkiye'nın dışarıda bırakılması ekonomik olarak da yanlıştır, ahde vefa itibarıyla etik olarak da yanlıştır. Bunu AB'de de ABD'de de anlatıyoruz.

Haberin Devamı

Bu çabalarımız, bundan sonraki dönemde de devam edecek. Türkiye, TTIP yapısının içinde yer almadan bu yapı tamamlanmış olamaz. Savunmada NATO söz konusu olduğunda transatlantik ittifakın en önemli unsuru olarak görünen Türkiye, diğer küresel meydan okumalar karşısında bir şeye ihtiyaç hissedildiğinde kapısı çalınan Türkiye, eğer TTIP'te bu sürecin dışında bırakılma gibi arzu etmediğimiz bir durumla karşı karşıya kalırsa, bunu kimse izah edemez."

- "İç pazarın sanayicilerimiz tarafından değerlendirilmesi önem taşıyor"

Komşu ülke olarak Rusya'yla geliştirilen ilişkilerin herhangi bir şekilde herhangi başka ekonomik ilişkiye alternatif olmadığını vurgulayan Davutoğlu, dinamik seyreden ekonomik konjonktürde Türkiye'nin öncelikli tercihi olarak AB'ye tam üyelik ve bu tam üyelikle TTIP'e de tam ve öncü bir ülke olarak girme kararlılığını herkesin görmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Davutoğlu, "Ümit ederim Doblo'nun ihracatı, Avrupa'da ve Amerika'daki birçok siyasi lidere ve ekonomik kuruluşa güzel bir mesaj olur. Aslında ilk Doblo'lar, şu mesajla gidiyorlar: Türkiye'yi hiçbir sürecin dışında bırakamazsınız, biz Amerika'dayız, Avrupa'dayız, dünyanın her yerindeyiz" dedi.

Ar-Ge ve tasarım alanındaki çalışmaların devamının varoluşsal bir önem taşıdığını dile getiren Davutoğlu, artık montajdan her alanda kendi üretimini yapabilen, özgün markalar geliştirebilen bir yapıya yönelinmesi gerektiğini söyledi.

Davutoğlu, Türkiye'nin otomotiv sektörünün pazarı itibarıyla geniş imkanlara sahipken, iç pazarın da büyük olduğuna değinerek, "Türkiye'de bin kişiye 165 araba düşüyor, Avrupa'da 553. Bizim refahımız yükselirken, aradaki iç pazar büyüklüğüne dikkati çekmek isterim. Ama o iç pazarda geçen sene satılan arabaların yüzde 80'i ithal. Biz istiyoruz ki Türkiye'de üretilen arabalar, hem yurt dışına satılsın ihracatımızı artırsın ama içerideki piyasanın da bu kadar geniş bir pazarın da bizim sanayicilerimiz ve bizim üretimimiz tarafından kullanılması, değerlendirilmesi büyük önem taşıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye'nin otomotiv sektöründeki kapasitesinin daha da artmaya müsait olduğunu belirten Davutoğlu, "Avrupa'nın en büyük hafif ticari araba üreticisi durumundayız, yüzde 28'le. Bunun yüzde 46'sı da TOFAŞ'ın katkısıyla oluyor. Bunun gerek iç piyasada gerek dış piyasada çok daha yukarılara çıkacak büyük bir potansiyel ifade ettiğini de söylemek istiyorum. Yerli üretim bir Türk markasının da geliştirilmesi vakti gelmiştir, Sayın Cumhurbaşkanımızın birçok vesileyle vurguladığı gibi. Ümit ederiz ki çok kısa zamanda yine böyle güzel bir vesileyle ilk yerli üretim Türk markasının törenine de hep beraber katılmak bize nasip olur" ifadelerini kullandı.

- Törenden notlar

Haberin Devamı

Başbakan Davutoğlu ve beraberindeki bakanları, Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un da aralarında bulunduğu holding ve fabrika yetkilileri karşıladı.

Tören, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları için yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törende, Tofaş'ın tarihi ve Doblo markasının tanıtımını içeren iki kısa film gösterildi.

ABD ve Kanada'da "RAM ProMaster City" markasıyla satılacak hafif ticari sınıfındaki araçlar, sahneye getirildi. Başbakan Davutoğlu'na günün anısına plaketi, Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç takdim etti.

Başbakan Davutoğlu, Amerika'ya ihraç edilecek aracı imzaladı. Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Koç Holding Üst Yöneticisi Turgay Durak, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, Tofaş Üst Yöneticisi Kamil Başaran, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Temel Atay, FCA EMEA Bölgesi Üretimden Sorumlu Başkanı Alfredo Leggero, FCA EMEA Bölgesi İş Geliştirme Başkanı Silvia Vernetti ile fotoğraf çektirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve beraberindekiler daha sonra sahneye çıkan Doblo aracını üreten işçilerle fotoğraf verdi.

- 2021'e kadar 175 bin aracın gönderilmesi planlanıyor

Üretilen Doblolar, hafif ticari araç sınıfında 360 milyon dolarlık yatırım ile ABD'de RAM markasıyla satılacak. Amerika'ya 2021'e kadar 175 bin aracın gönderilmesi planlanıyor.

Fiat Auto'nun dünyada ilk kez bir modelinin üretimini İtalya dışında tek bir ülkede gerçekleştirme kararıyla Doblo'nun üretimine Eylül 2000'de başlandı. Fikri ve sınai mülkiyet hakları Tofaş'a ait olan proje sürecinde, Tofaş Ar-Ge Merkezi önemli sorumluluk üstlendi. İlk yılında 100 bin adetle rekora imza atan Fiat Doblo üretiminin yüzde 90'ı, 43 ülkeye ihraç edildi. 2001'de tüm Avrupa ülkelerine gönderilen Doblo, Tofaş'ın toplam ihracatının yüzde 83'ünü oluşturdu. Türkiye'de zorlu bir dönemde ülke ekonomisine önemli katkı sağladı. İhracat şampiyonu, yılın ticari aracı gibi başarılara imza atarken, Tofaş'ın en çok satan modellerinden biri oldu. Bugüne kadar 1,4 milyon Doblo üretildi, bu araçların 1 milyonu, dünyanın 80'den fazla ülkesine ihraç edildi.

(Bitti)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!