Dijital platform açtı iş modeli yarattı

Güncelleme Tarihi:

Dijital platform açtı iş modeli yarattı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2020 11:52

Bursalı Reisoğlu İplik Mensucat Ticaret ve Sanayi A.Ş. firması hayata geçirdiği Ar-Ge Projesi ile yeni fırsatlara zemin hazırladı. TÜBİTAK’a başvuran ve aldığı destekle e-ticaret sitesini geliştiren işletme, tasarımcıların hünerlerini sergileme ve kazanç elde etmelerine fırsat tanıdı. Firmanın Ar-Ge Yöneticisi Sait Yılmaz, tasarım ihracıyla birlikte kullandıkları yazılımın da lisans olarak satış ve pazarlamasını düşündüklerini söyledi.

Haberin Devamı

Reisoğlu İplik Mensucat Ticaret ve Sanayi A.Ş., yeni, farklı ve katma değerli ürünler üretip, uygulamalar geliştirmek amacıyla 2017’de Ar-Ge merkezini kurdu. Bir süre sonra bazı TÜBİTAK Projeleri’ne başvurdu. Bunlardan birisi de e-ticaret yaptıkları sitenin derin öğrenme ve yapay zeka yoluyla geliştirilmesiydi. Yalova Üniversitesi ile işbirliği yaparak, destek başvurusunda bulundu. İşletmenin başvurusu onaylandı. 300 bin TL’lik projeden yüzde 75 oranında destek aldı. 2018 yılı Haziran ayında başlayan TÜBİTAK Projesi, 30 Kasım’da tamamlandı. Uygulama ile internet sitesine giren tasarımcılar, tasarımlarını yükleyip; ürün halinde bunu görebilecekti. Aynı zamanda yüklemeyi yapan kişinin tasarımı satıldığı takdirde her üründen komisyon yoluyla kazanç elde edecekti. Uygulama başarılı olunca işletme yetkilileri, Aralık ayında patent başvurusu yaptı. Test çalışmalarının ardından uygulama işletmenin e-ticaret sitesi olan Modafabrik’te bu yılın Şubat ayında devreye alındı.

Haberin Devamı

İŞ MODELİ KAZAN KAZAN

Süreçle ilgili bilgi veren Reisoğlu İplik Mensucat Ticaret ve Sanayi A.Ş. Ar-Ge Yöneticisi Sait Yılmaz, işletme olarak kendi risklerinin de burada azaldığını belirterek, “Stok yapma riskine girmeden ürün satışı yapmış oluyoruz. Bu iş modelinde ‘Kazan kazan’ durumu söz konusu. Örneğin bu siteye yastık koyduk ve bir tasarımcı kendi desenini yastığa yükledi. Bu yastık eğer bir müşteriye satılırsa, tasarımcı yüzde 10 oranında komisyon kazanıyor. Buradaki muhasebe sorununu da çözdük. Normalde bu tasarımcılar, birey olduğu ve fatura hazırlama durumu olmayacağı için satışlarla ilgili tüm vergileri biz ödüyoruz. Her komisyonu, gider pusulası hazırlayarak, kişilere gönderiyoruz” dedi.

Dijital platform açtı iş modeli yarattı

TASARIMCI GALERİSİ OLUŞABİLİR

Sitelerinde onaylanan 550 tasarım bulunduğunu açıklayan Yılmaz, her geçen gün bu sayının arttığına dikkat çekerek, buradaki tasarımların da 14 farklı ürüne yansıtılabildiğini vurguladı. Tasarım konusunda hayata geçirdikleri uygulamayla projenin ilk fazını gerçekleştirdiklerini söyleyen Yılmaz, “30 Mart itibariyle yapay zeka modeli, devreye girecek. Böylece yüklenen tüm tasarımlara 5 üzerinden not verecek. Daha başarılı tasarımlar, daha önlerde yer alacak. Yapay zeka zamanla satışı artan tasarımlarla ilgili not revizyonu da yapabilecek. Tasarım sayısı arttığında kategori oluşturmayı da düşünüyoruz. Kişiler üzerinden tasarımcı galerisi sayfası oluşturabiliriz. Ayrıca sitemizde 3 bine yakın ürün var. Kullanıcılar için de yapay zeka ile koltuğunuzun resmini çekip, siteye yüklediğinizde o anda site yapay zeka sistemini kullanarak, renk ve modele uygun tüm ürünleri dökecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜRK TASARIMCILARIN ÖNÜNÜ AÇACAK

İngilizce olarak hizmet vermeyi de planladıklarını açıklayan Yılmaz, “Hem perakende, hem toptan olarak burada sergilediğimiz bütün ürün ve tasarımları yurtdışına ihraç eder hale geleceğiz. Burada aynı zamanda firma ve tasarımcılar için avantaj doğuyor. Türk tasarımları, dünyaya yayılıyor. Bu şekliyle kendi fabrikamızın değil, buradaki tasarımcıların da önünü açan bir proje olacak” şeklinde konuştu.

İSTEYEN ÜRÜNÜNÜ KİŞİSELLEŞTİREBİLİR

İnternet sitelerinin herkese açık olduğunu ifade eden Yılmaz, isteyenlerin cep telefonunun çek koy özelliğini kullanarak, beğendiği bir fotoğrafı ürün üzerinde değerlendirebileceğini belirterek, kendi yüklediğini aldığında da indirimle karşılaşabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

FİKİRLER ÖNE ÇIKIYOR

Grafik tasarım eğitimi aldığını söyleyen Yılmaz, bütün sektörlerde sanatın önemine inanan bir kişi olduğunu vurguladı. Dünyada başarılı firma veya ülkeler incelendiğinde sanata ağırlık verenlerin önde olduğunu belirten Yılmaz, “Ülkemizde belki iş bulamayan veya düzenli işi olmayan fakat çok çok iyi tasarımları olan üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğrenciler, belki ev hanımları olabilir. Belki freelance mimarlar, karikatüristler, ressamlar olabilir. Ülkemizde de ciddi sanat üretebilir bir topluluk var. Onların ürettikleri daha fazla kişi ile buluşsun istiyoruz. Atatürk’ün sözlerinden birisi: ‘Yüksek uygarlığın merdiveni sanattır’. O yüzden bu işin kendi sektörümüzde dikkat çekeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

İŞBİRLİKLERİNE AÇIĞIZ

Bu iş modelini başlangıç olarak gördüklerini anlatan Yılmaz, fikri ve sınai haklarını aldıktan sonra bu yazılımı lisans olarak satış ve pazarlamasını düşündüklerini söyledi. Bu iş modelinin kullanım alanının geniş olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Kişiselleştirmeyi kahve bardağından tutun, paspasa, tişörte kadar kullanabilirsiniz. Önü açık. O yüzden patenti aldıktan sonra lisans haklarını satma konusunda işbirliklerine açığız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!