CHP Bursa Milletvekili İrgil’den üç bakana Ketenli sorusu

Güncelleme Tarihi:

CHP Bursa Milletvekili İrgil’den üç bakana Ketenli sorusu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2016 15:07

CHP Bursa Milletvekili İrgil’den üç bakana Ketenli sorusu

Haberin Devamı

BURSA, (DHA) - CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, Uludağ'ın, Ketenli Yaylası’nda açılmak istenen maden ve taş ocağının bölge ekolojisi ve içme suyuna olumsuz etkileyeceğini söyledi. Konuyla ilgili olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki,  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması için TBMM'ne soru önergeleri verdiğini açıklayan İrgil, konunun takipçisi olacaklarını bildirdi.

Ankara’da faaliyet gösteren Mitto Madencilik Danışmanlık firması tarafından özelleştirilen Eti Madencilik’in, Bursa’daki Ketenli Yaylası’nda maden ve taş ocağı açma girişimi, CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil tarafından Meclis’e taşındı. Yazılı açıklama yapan Milletvekili İrgil, Ketenli Yaylası'nda, doğal koruma alanı içinde kalan bölgede bir volfram madeni ve taş ocağının açılmasının, doğaya zarar vereceğini, Bursa'nın içme suyunu kirleteceğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye “Bu tehlikelerin farkında mısınız?” diye soran İrgil, DSİ ve BUSKİ’nin olumsuz görüş bildirmesine rağmen Enerji Bakanlığı’ndan ruhsat alan firmanın, Orman Bölge Müdürlüğü’nden de maden sahasına girişte tünel açılması için 400 metrekarelik alan onayı aldığını öne sürdü. İrgil, TBMM'ne verdiği soru önergesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhasek,'ten, şu soruları yanıtlamasını istedi.



“Firma, projeyle ilgili ÇED raporu için başvuru yapmış mıdır? BUSKİ ve DSİ’nin olumsuz görüş raporunu değerlendirecek misiniz? Havzada oluşacak tehlikeler konusunda bakanlığınız bir araştırma yapmış mıdır? Bölge insanın uzun vadeli kayıpları hakkında elinizdeki veriler nedir? Söz konusu proje sonrasında, eklenecek diğer projeler de dikkate alındığında bölgede yaşanması ihtimal olan ekolojik kayıplar nedir? Projenin hayata geçmesi halinde bölgede dinamitin kullanılması öngörülen faaliyetler sırasında biyolojik zenginliğinin ve fiziksel yapıın uğrayacağı zararlar nedir? Dinamit patlatmalarının yer altı sularına vereceği zararlar konusunda bir önlem alınmış mıdır? Alınmışsa bu önlemler nelerdir? Bölgedeki endemik bitki örtüsünün korunması için herhangi bir somut çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu çalışmanın içeriği nedir? Ruhsat verilen taş ve maden ocakları kaç dekar yeşil alanı kapsamaktadır? Bursa ilimizdeki maden ocaklarının iyileştirme çalışmaları nasıl yapılmaktadır? Şu ana kadar yapılan iyileştirme çalışması var mıdır? Varsa hangi bölgede ve nasıl bir iyileştirme çalışması yapılmıştır? Vadi kaynak sularının depolandığı alanlardan birisi olması özelliği ile dikkat çekerken, taş ocaklarının açılmasına izin verilerek bu depolama alanlarının yok olması, derelerdeki ve nehirlerdeki kirliliğin artması tehlikesinin farkında mısınız?”

İKİ BAKANA DAHA SORDU

CHP Milletvekili İrgil, Uludağ'ın eteklerindeki Ketenli Yaylası’nda açılmak istenen maden ve taş ocağı için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nda, bakanların yanıtlaması için soru önergeleri verdiğini sözlerine ekledi.

 

(Fotoğraflı)

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!