Bursa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 94'üncü yıldönümüne coşkulu kutlama

Güncelleme Tarihi:

Bursanın düşman işgalinden kurtuluşunun 94üncü yıldönümüne coşkulu kutlama
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2016 14:40

Bursa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 94'üncü yıldönümüne coşkulu kutlama

Haberin Devamı

BURSA, (DHA) – BURSA’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 94’üncü yılı düzenlenen törenlerle kutlandı. 
Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Valiliği tarafından düzenlenen 'Bursa'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 94’üncü Yılı Kutlama Programı’, bu yıl 11 Eylül’ün pazar gününe denk gelmesi sebebiyle, önceki yılların aksine Süvari Alayı’nın girdiği akşam saatleri yerine sabah gerçekleştirildi.
Bursa Valisi İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Hacıoğlu ile protokol üyeleri, Tophane Saltanat Kapı önünden kortej yürüyüşünü başlatarak kutlamalara start verdi. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bursa Şubesi üyeleri, kılıç kalkan ekibi, mehter takımı ve Büyükşehir Belediye Bandosuyla birlikte marşlar eşliğinde Tophane yamaçlarından Atatürk Caddesi’ne inen protokol üyeleri, Atatürk Anıtı’na çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu. Kutlamalar daha sonra Heykel Kent Müzesi önünde kurulan platformda devam etti.
Kent Müzesi önündeki kutlamalarda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın 2 yıl 2 ay 2 gün süren işgalden kurtuluşunun kutlandığını hatırlatarak, "94 yıl önce bize özgür bir kent bırakanları bugün saygıyla anıyoruz" dedi. 
Öğrencilerin şiirler okuduğu törenlerde, Büyükşehir Belediye Bandosu, Bursa Mehter Takımı ve Tahtakıran Kılıç Kalkan Ekibi de gösterileriyle kurtuluş coşkusunu arttırdı.
PUŞİDE-İ SİYAH 2 YIL 2 AY 2 GÜN KALDI
Bursa'nın Yunan Orduları tarafından 20 Temmuz 1920'de işgal edildiğinde Atatürk'ün talimatı üzerine Meclis riyaset kürsüne örtülen ve tarihte 'Puşide-i Siyah' olarak bilinen kara örtü, işgalin sürdüğü 2 yıl 2 ay 2 gün boyunca kaldı. Örtü, 11 Eylül 1922’de 48’inci Süvari Alayı 3’üncü Bölük Komutanı Şükrü Naili (Gökberk) Bey’in Bursa Belediyesi binasına Türk Bayrağını dikmesi ile yine Atatürk'ün talimatıyla kaldırıldı.  

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!