Bursa İl SGK Müdürü Karaca uyardı: Bunu yapan borcunu bir daha yapılandırılmayacak

Güncelleme Tarihi:

Bursa İl SGK Müdürü Karaca uyardı: Bunu yapan borcunu bir daha yapılandırılmayacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2017 15:51

Bursa İl SGK Müdürü Karaca uyardı: Bunu yapan borcunu bir daha yapılandırılmayacak

Haberin Devamı

Edip TEKİN / BURSA, (DHA) - BURSA İl Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)  Müdürü Erhan Karaca, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin bilgi verdi.“Teklifte borçlar yeniden yapılandırılacak" diyen İl Müdürü Karaca, "ancak geçtiğimiz aylarda borcunu yapılandırıp da ödemeyenler bu borçlarını yeniden yapılandıramayacak” dedi.
Maliye ile Gümrük ve Ticaret bakanlıkları, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), il özel idareleri, belediyeler, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin alacakları yeniden yapılandıran teklif Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülürken SGK Bursa İl Müdürü Erhan Karaca, Sosyal Güvenlik Haftası ve Çalışma Hayatında Milli Seferberlik kapsamında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Teklif hakkında bilgi veren Karaca, “Daha önce çıkarılan kanun gereği borcunu yapılandıranların taksitlerini bu ayın sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. İşverenlerimiz 31 Mayısta primlerini ödemediklerinde yapılandırmaları bozulacak. Yanil, yeni yapılandırma çıkacak diye 31 Mayıs ta ödemeleri gereken taksiti aksatmamaları gerekiyor. Aksatırlarsa bu borç tekrar yapılandırılmayacak. Eski cari işlemlere göre borçlarının gecikme cezası yeniden hesaplanacak. Aldıkları indirimlerin tamamı gidecek. Bu yüzden bu fırsatı kaçırmamaları gerekiyor. Yeni yapılandırma bir önceki yapılandırmaya hiç başvurmayanları kapsayacak. Bunun yanında örneğin vatandaş 2016 yılının 4’üncü ayına kadar olan bütün borçlarını yapılandırmış.  Ancak 2016 yılının 4’üncü ayından sonra yine borçlanmış. İşte vatandaş bu 2016 yılının 4’üncü ayından sonra yaptığı borçlanmayı yapılandırabilecek. Ama 2016 yılının 4’üncü ayına kadar olan ve yapılandırılan borçlar yeniden yapılandırılmayacak” dedi.
GİRDİ ÇIKTI YAPANA TEŞVİK YOK
Hükümetin istihdama yönelik yaptığı çalışma kapsamında işe yeni alınan personelin 666 bin lira olan sigorta priminin devlet tarafından ödeneceğini hatırlatan Karaca, bir çalışanı işten çıkarıp yeniden işe alan işverenin bu teşvikten yararlanmayacağını söyledi. Karaca, “Amacımız zaten istihdamı artırmak. Sigortalının priminin devlet tarafından ödenmesi için işe giren kişinin en az 3 aydır sigortasız olması lazım. Yani işveren işçiyi çıkardı, 2 ay sonra yeniden işe aldıysa bu primden asla yararlanamaz” şeklinde konuştu.
HEDEF 1 MİLYON SİGORTALI
Bursa'da, ocak ayından bu yana 26 bin 800 erkek ve 11 bin 968 kadın olmak üzere 38 bin 768 kişinin işe başladığını söyleyen Karaca, Bu yıl içinde sigortalı sayısını 1 milyona kişiye çıkarmayı hedeflediklerini dile getirerek şöyle devam etti:
“Tarihin en büyük istihdam seferberliği kapsamında 01 Ocak 2017 – 14 Mayıs 2017 tarihleri arasında Bursa’da 158 bin 826 erkek, 52 bin 60 kadın olmak üzere 210 bin 886 kişinin sigortalı işe başladı. 2017 yılında artı istihdam kapsamında Bursa ili olarak verilen 80 bin rakamı hedefini gerçekleştirdiğimizde ilimizdeki toplam sigortalı sayısı ilk defa 1 milyon barajını geçecek”
BURSA’DA KAYIT DIŞI ORAN YÜZDE 20
Bursa İlindeki kayıtdışı oranın yüzde 20.44 olduğunu dile getiren Karaca, “Sanayi sektöründe 13.6 ve hizmet sektöründe yüzde 15.9 olan ilimizdeki kayıt dışılık oranı Tarım sektöründe 63.7’dir. Kayıt dışı istihdamla mücadelede önce rehberlik ve iletişim ilkesi bilgilendirme faaliyetlerine öncelik vermekteyiz. Denetim ve Rehberlik Programı kapsamında 2017’nin ilk dört ayında sosyal güvenlik denetmenlerimiz tarafından rehberlik faaliyeti kapsamında 5 bin 500 işyeri ziyaret edilerek, kayıtlı istihdamın avantajları ve teşvikler konusunda bilgilendirme yapılmıştır” dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!