Bin yıl önce salgın mücadelesi nasıldı?

Güncelleme Tarihi:

Bin yıl önce salgın mücadelesi nasıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2020 13:16

Çin’in Vuhan kentinde başlayarak kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (COVID-19) salgını her geçen gün insanlığı tehdit etmeye devam ediyor. Dünyanın birçok yerinde tıpkı geçmişte örneklerini gördüğümüz gibi, birçok devlet bu salgın hastalığı önemsemedi ve şu anda sonuçları ile mücadele etmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

İspanya, İtalya, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere gibi dünya lideri olarak gördüğümüz devletler her geçen gün içinden çıkılmaz bir sürece doğru ilerliyorlar.
Düşünsenize bütün dünyayı 10 defa yok edecek nükleer silahlara sahip ABD mikroskopla bile görülemeyen koronavirüse karşı çaresiz.
Bu konuda Türkiye’nin daha hızlı bir refleksle hareket ettiğini söyleyebilirim.
Başarının ardında Sağlık Bakanlığı’nın Bilim Kurulu var.
Yani Türkiye bu mücadelede bilimin sesini dinledi. Başarıya ulaşabilmek için özellikle Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun aldığı tedbirlere uymak vatandaş olarak bizim başlıca görevimiz olmalı. İnsandan insana çok kolay bulaşan bu salgına karşı en önemli görevimiz mecbur kalmadıkça evden dışarıya çıkmamak olmalı.
*
Her ne kadar farkında olmasak da bu süreç bize bir kez daha geçmişten ders almayı öğretmiş olacak. Yani ‘tarih’in sadece ezbere dayalı olarak öğrenilmesinin yanlışlığını kadar geçmişte yaşayan toplumların hatalarını ve doğrularını sebepleri ve sonuçları ile öğrenme gereksinimini açıkça ortaya koymuştur.
Bu süreçte belki de en çok merak edilen sorulardan biri “Tıp biliminin bu kadar gelişmediği zamanlarda insanlar salgın hastalıklara karşı neler yapmışlar?”

Haberin Devamı

100 YIL ÖNCE YAZILAN REÇETE

Tüm dünyayı esir alan koronavirüs salgını hepimizi evlere hapsetti, binlerce kişiyi öldürdü.
İbn-i Sina, özellikle dünya tıp biliminde ‘doktorların sultanı’ olarak anılmaktadır.
“1980’de uluslararası İbn-i Sina kongresinde: ‘O çağının ve çağların en büyük tıp araştırıcısı’ olarak tanımlanmıştır.
Bilgileriyle yüzlerce yıl sonrasına bile ışık tutan Doğu’da “Hekimlerin Piri ve Hükümdarı”, Batı’da ise “Avicenna” olarak tanınan İbn-i Sina (980-1037) “El Kanun Fit Tıb” kitabında birçok hastalığa karşı çözüm önerileri sunmuştur.
İşte İbn-i Sina’nın insandan insana bulaşan bu salgın hastalıklara karşı çözüm önerileri;
- Sirke ile temizlik yapın. Ellerinizi, bulaşıklarınızı ve kıyafetlerinizi mutlaka sirke ile yıkayın.
- Birlikte dolaşmayın. Beş on kişi bir araya gelerek kalabalıklar oluşturmayın.
- Pazarları terk edin.
- Paraları bırakın.
- Toplu halde ibadet etmeyin.
- Salgından korkmayın, hastalıktan sakının, hastalarınızı terk etmeyin.
- Evinizde oturun ve neşeli olun. Hastalık neşeden kaçar.
*
Kısaca; karantina, temizlik, moral ve başarmaya inanılmasını istiyor.
Bin yıl sonra aynı noktadayız.
İbn-i Sînâ küresel bir salgına dönüşen koronavirüs karşısında ne yapmamız gerektiğini bize 1000 yıl öncesinden anlatıyor.
Eğer salgın başladığı anda dünya bu tedbirler uysaydı, bugün koronavirüs diye bir dert ile uğraşmazdık bu kadar basit...
İbn-i Sina’ya sahip çıkıp hakkını vermemiz gerekir.
Onun, El Kanun isimli tıp kitabı batıda İncil’den sonra en çok okunan kitaptır.
İtalyan gravürlerinde İbn-i Sina ortada başında kral tacı, solunda Hipokrat, sağında Galenos yer alacak şekilde resmedilmiştir. İbn-i Sina için âlimlerin şeyhi (Eş Şeyhül Reis) derler. (Kaderin cilvesine bak ki doktorlar Hipokrat Yemini ederler!)
“İlim ve sanat takdir edilmediği yerden göç eder,/Tozlar ve dumanlar olmasaydı adem oğulları bin yıl yaşardı” diyen dünyaca ünlü hekimler hekimi İbni Sina, bin yıl ötelerden bize ışık yutmaktadır.
En tanınmış eseri Kanun Fi’t- Tıb‘da tıp bilimini şu şekilde özetlemektedir: “Hekimlik, sağlığı koruma veya kaybolduğu zaman bulma san’atıdır.”
Bugün hâlâ geçerliliğini koruyan bir tanımdır.
*
Onun içindir ki, sağlıklı yaşama kurallarında ilk şart: Korunmak tedaviden önce gelir. İbn-i Sina’nın tüm tavsiyeleri aynı zamanda efendimizin Hadis-i Şeriflerinde de karşımıza çıkıyor. Peygamber Efendimiz (S.A.S) bu konuda en önemli tavsiyesi ise; “Şayet bir yerde veba (bulaşıcı hastalık) olduğunu işitirseniz oraya gitmeyin. Sizin bulunduğunuz yerde meydana gelmiş ise oradan da ayrılıp çıkmayın” şeklindedir.
Bu doğrultuda tarih boyunca pek çok hastalık tedavi edilmiştir. Bugün dünyayı tehdit eden COVID-19’un tedavisi de aynı şekilde şifa bulacaktır.
Esen kalın, evde kalın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!