10 soruda ramazan

Güncelleme Tarihi:

10 soruda ramazan
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2020 09:06

1. Ramazanda nasıl sağlıklı beslenilir? 

Haberin Devamı

Mutlaka sahura kalkılması gerekiyor. Sahur bir kahvaltı öğünü gibi düşünülmeli. Bu öğünde, kahvaltıda yer alan hafif ve gün içinde enerji veren yiyecekler tüketilmeli. Tok tutsun diye, kesinlikle; kızartma, ağır hamur işleri, yüksek kalorili yiyecekler ve yağlı etler tüketilmemeli. İftar ise öğlen yemeği gibi olmalı. Tek bir öğünde bütün gün yenmesi gerekenleri tüketmek yerine, iftar mönüsü ikiye bölünmeli. Mutlaka su ile oruç açılmalı. Ardından, başlangıç için pidenin sekizde biri, yani bir dilim ekmeğe eşdeğer kısmı ile iftariyeliklerden azar azar yenmeli. 

2. Ramazan’da sağlığımız olumlu yönde etkilenir mi?

Oruç; her şeyden önce kişinin zararlı alışkanlıklardan uzunca bir süre uzak kalmasını sağlıyor. Ramazan ayında vücut bir çeşit detoks reaksiyonuna giriyor. Yani; oruç tutan kişi vücuduna daha iyi bakıyor ve zehirli-toksik maddeleri bilinçli bir şekilde vücuduna almıyor. Ramazanda vücudumuz sigara, alkol ve kafeinden arınıyor. Oruç tutanların kalp ve akciğerlerindeki yük azalır. Tansiyonları düşer. Vücutları yenilenme için zaman kazanır. Mide bağırsak sistemi dinlenerek kuvvet toplar.
Oruç, vücuttaki kan şekerinin normal seviyelerde tutularak, alt sınırlara yaklaşması anlamına geliyor. Ramazan ayı boyunca vücut otomatik olarak bir tedavi sürecine girer. Vücuttaki kan yağları azalır. Böylece organların yağlanması engellenir. Kişinin yağ oranı düştüğü için oruç tutanlar şişmanlıktan korunur. Oruç tutmak mide hacmini azaltır. Mide her geçen gün daha küçülerek, erken doyma ve az yemeye alışabiliyor.

Haberin Devamı

3. Ramazanda bağışıklık sistemimizi nasıl korumalıyız?

Aslında oruç, bağışıklık sistemini canlandırmak için bir fırsattır. Ramazan’da aşırı egzersiz ve stresten uzak durmak, uykuyu çok iyi almak ve yine vücudu çok yormamak için aşırı miktarda yememek gerekiyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmek sahura kalkarak, ertesi gün için bol su almak çok önemli. C vitaminini bol almak gerekir. Turunçgiller, portakal, limon, maydanoz, sivri biber ve soğan yemeklerde bol miktarda bulundurulmalı. Aşırı yağlı gıdalardan kaçınmak gerekiyor.

Haberin Devamı

4. Ramazanda kilo alınır veya verilir mi?

Bilinçsizce yapılan beslenme hataları, gün boyu bir şey yenmemesine rağmen kilo aldırıyor. İftar ve sahur mönülerinde önerilere kulak verilirse, ramazandan zayıflamış olarak çıkılabilir. Ama şu çok önemli, hiçbir şekilde orucu kilo vermek amacıyla tutmamak gerekli. Eğer bir diyet programı uyguluyorsanız ve bu diyet programına devam ediyorsanız, ramazan bunu sekteye uğratıcı bir dönem değildir. Ama oruç tutmak sadece kilo vermek amacı taşırsa, başarılı olunmayabilir. Çünkü bu düşünce beraberinde bir dizi beslenme hatasını da getirebilir.

5. Ramazan’da yasaklı gıdalar var mı?

Kişiyi çok susatacak salamura gıdalar, hamur tatlıları, şarküteri, yağlı etler, çok fazla miktarda kuru yemiş ve ağır meyve şerbetleri önerilmez. Bazı insanlar iftardan sonra ya da sahurda hiçbir şey içmeyip, şerbet ya da komposto içiyorlar. Bunu asla önermiyorum. Aynı şekilde, ramazan boyunca gazlı içeceklerden kaçınmak gerekli.

Haberin Devamı

6. Ramazanda oruç tutanlar kilo almaya meyilli olurlar?

İftarda çok yiyip yine aynı rutini sahura kadar sürdürenler, ramazandan fazla kilo ile çıkarlar. Hiç yemediği yiyecekleri ramazanda yiyenler, şekere düşkün olmadığı halde dönemsel olarak şeker tüketimini artıranlar, yine bir ay sonunda ek kilo elde ederler. Bunların hepsi de direkt olarak ramazanda kilo almaya neden oluyor.

7. Ramazanda yeme krizine karşı ne yapılabilir?

Kişi yeme krizine girerse, hemen bir bardak su içmeli. Hızlı yenen yemek var olan mide hastalığının artmasına, yoksa da başlamasına yol açar. İftar yemeğini yavaş yemek de doymayı sağlar. İftarda acele etmeyin. İlk dakikalarda kan şekeriniz düşük olduğu için yemeğe saldırmak isteyebilirsiniz ama ufak bir açılıştan 15 dakika sonra daha mantıklı seçimler yapabileceğinizi unutmayın.
Sahur gerekli bir öğün olmasaydı, bu öğünün bahsi geçmezdi zaten. Farz edin ki, kahvaltınızı biraz daha erken yapıyorsunuz. Kahvaltıda nasıl ağır yemekler yemiyorsak sahurda da yemeyin. Gece yiyip yatarsanız, bilin ki vücut o anda ihtiyacı olmayan enerjiyi yağ olarak muhafaza edecektir. Ayrıca, ertesi gün 12 değil 18 saat aç kaldığınız için kan şekeriniz daha da düşecektir. İftarla sahur arasında en iyi ara öğün tercihi meyvedir.

Haberin Devamı

8. Ramazanda tokluk hissini artıracak gıdalar hangileri?

Yüksek posalı, kepekli gıdalar çok daha fazla tok tutar. Bu nedenle, iftarda ve sahurda kepekli yiyeceklere ağırlık verilebilir. Sıvı oranı yüksek gıdalar da önemlidir. Yumurta da iyi bir tok tutucu olarak kabul edilir.

9. Ramazanda hormon dengemizi etkiliyor mu?

Oruç döneminde aç kalma sonucunda insülin seviyesi düşüyor, bu da bazı hormonların salgılanmasına neden oluyor. Kişiyi daha dinamik ve aktif halde tutan adrenalin, oruç tutarken daha çok salgılanır. Gulukagon adı verilen pankreastan salgılanan ve vücutta dinamizmi sağlayan hormon da bu sırada daha çok salgılanır. Kortizon salgılanması da yine aynı şekilde artış gösterir ve vücuttaki hücre fonksiyonlarının daha iyi yürümesine neden olur. Vücut adeta kendini bakıma alır, kullanılmayan hormonları kullanılır hale getirir. Karaciğerde, kanda düşen şekeri artırmak amacıyla depolamış olduğu glikojeni kullanarak dinamizmi sağlar. Bu da, psikolojik olarak büyük bir rahatlık verir.

Haberin Devamı

10. Ramazanda ağız sağlığını nasıl koruyabiliriz?

İftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerekiyor. Bir ay boyunca dil altı ve diş eti bölgelerinin iyice temizlenmesini, bir de ağız antiseptiği kullanılmasını özellikle öneriyoruz. En basiti; tuzlu suyla gargara yapmaktır, daha etkili olan anti bakteriyel gargara ya da ağız spreyi gibi ürünler de kullanılabilir. Çünkü özellikle iftarda ve sahurda yediğimiz yemeklerden sonra ağızdaki dengeler tamamen bozulur, asit oranı artar. Dolayısıyla, bakteri çoğalması için uygun ortam oluyor. Yemek yenildikten sonra hemen yatıldığı için ağız içi harareti artar, daha çok bakteri üreyebilir. Bu dönemde dikkat edilmezse, diş çürükleri artabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!