Fatih Güller İsviçre’de Deneye Katılmaya Hak Kazandı

Güncelleme Tarihi:

Fatih Güller İsviçre’de Deneye Katılmaya Hak Kazandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2015 10:47

ESKİ SASON ÖĞRETMENLERİNDEN FATİH GÜLLER İSVİÇRE'YE GİDECEK

İsviçre’de Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan büyük patlama deneyine katılmak için yapılan 730 kişiden başvurusu kabul edilen 36 eğitimciden birinin eski Sason öğretmenlerinden Fatih Güller olduğu belirtildi.
İsviçre ile Fransa sınırında bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) yapılacak olan ve tartışmaları da beraberinde getiren büyük patlama deneyine katılmak için 730 kişi başvuru yaptı. Katılım için 36 eğitimcinin davet edildiği Cern deneyine şu anda Konya’da görev yapan eski Kayadüzü Ortaokulu Fen Bilimleri ve Teknoloji Öğretmeni Fatih Güller de davet edildi. Konya’dan tek Fen Bilgisi öğretmeni olarak katılacak olan Fatih Güller, İsviçre’de milyonlarca insanın takip edeceği büyük patlama deneyine katılacak. Güller, Sason’da da yaptığı proje ve deneylerde Türkiye genelinde büyük başarılara imza atmıştı. "Tanrı Parçacığı" olarak da bilinen Higgs Bozonu’nu, CERN’de yapılan deneyler sonucunda Mart 2013’te keşfedilmişti. Bu deney, 2013’te Belçikalı fizikçi François Englert ile İngiliz bilim adamı Peter W. Higgs’e Nobel Fizik Ödülü getirmişti.
CERN DENEYİ NEDİR
CERN 2008 yılında devreye girip yüksek enerjili parçacık fiziği deneyleri yapılmasına imkan verecek bir proje olarak biliniyor. İsviçre-Fransa sınırında, daha önce kullanılmış olan ve yerin 100 metre altında, çevresi 27 kilometre uzunluğunda olan LEP tünelinde kuruldu. Tünel, İsviçre-Fransa sınırının altında, her iki ülkenin de topraklarında yer alıyor. Tünel 3,8 metre çapında. Dairesel bir parçacık hızlandırıcısı, çarpıştırıcısı olan LHC, öncelikli olarak protonları ilave olarak da kurşun iyonlarını ışık hızına çok yakın bir hıza ulaştıracak sonra da deneylerin merkezlerinde çarpıştıracak.
Sasonlu vatandaşlar "Bilime ve eğitime verdiği önem ile ve yaptığı çalışmalarla kendinden çokça söz ettiren Konya Ereğli Kutören Mahallesi Orta Okulu Fen Bilgisi Öğretmeni Fatih Güller’e çalışmalarında başarılar diliyor, tebrik ediyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!