Bartın tarihi evleriyle Safranbolu'daki turistlere talip

Güncelleme Tarihi:

Bartın tarihi evleriyle Safranboludaki turistlere talip
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2016 12:01

- Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle, tescilli 241 evin turizme kazandırılmasının planlandığı Bartın'a, konaklarıyla ünlü Safranbolu'ya gelen turistlerin de çekilmesi hedefleniyor - İl Kültür ve Turizm Müdürü Dursun: - "Kentimizde 50'ye yakın tarihi ev yeniden ayağa kaldırıldı ve birçoğu konak, pansiyon ve restoran olarak turizme hizmet vermeye başladı. Her yıl binlerce turistin geldiği, konaklarıyla ünlü Safranbolu'ya coğrafi yakınlığımızı fırsata çevirmek istiyoruz"

Haberin Devamı

BARTIN (AA) - SELİM BOSTANCI - Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle, tescilli 241 evin turizme kazandırılmasının planlandığı Bartın, her yıl binlerce turistin geldiği, konaklarıyla ünlü Karabük'ün Safranbolu ilçesine coğrafi yakınlığını fırsata çevirmek istiyor.

Bartın'da koruma altında bulunan tarihi evler, bakanlığın desteği ve ev sahiplerinin katkısıyla turizme kazandırılıyor. Yapı malzemesi olarak meşe, gürgen ve çam ağaçlarının kullanıldığı, tavan süslemelerinin yer aldığı yüzlerce yıllık evlerin turistlerin ziyaretine açılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor.

Genellikle bahçe içinde bulunan, üç katlı inşa edilen ve "daraba" denilen çitlerle çevrili tarihi evler, Osmanlı mimarisinin örneklerini yansıtıyor.

Safranbolu'daki gibi bir bütün olarak korunamamasına karşın farklı mimarisiyle dikkati çeken evlerin, turizmden daha fazla pay alması için tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

Tarihi konaklarını her yıl binlerce kişinin gezdiği Safranbolu'ya yaklaşık 45 dakika uzaklıkta bulanan Bartın, bu coğrafi yakınlığı fırsata çevirmek istiyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki tarihi evlerin genellikle bir arada bulunmadığı ve birçoğunun yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Safranbolu'daki konakları yılda binlerce kişinin gezdiğini, Bartın'ın coğrafi bakımdan bu ilçeye yakın olmasının turizm potansiyelini artırabileceğini belirten Dursun, "Bartın evleri, kendine özgü mimarisiyle görülmeye değer özellik taşıyor. Tarihi ve kültürel değerleri korumak da en önemli görevimiz. Kültürel mirasımız bu evleri koruyup, gelecek nesillere en güzel şekilde intikal ettirmemiz ve turizme de kazandırmamız lazım" diye konuştu.

- "50'ye yakın tarihi ev ayağa kaldırıldı"

Evlerin yeniden ayağa kaldırılmasının müdürlüğün en önemli görevlerinden biri olduğunu vurgulayan Dursun, şöyle devam etti:

"Karabük Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulundan izin alınmadan hiçbir fiziksel müdahale yapılamayan bu evler, 2005'te bakanlığımızın başlattığı uygulama yardımı kapsamında karşılıksız kaynak sağlamasıyla hayat buluyor. 'Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımı' doğrultusunda önemli yardımlar yapıldı. Kentimizde 50'ye yakın tarihi ev yeniden ayağa kaldırıldı ve birçoğu konak, pansiyon ve restoran olarak turizme hizmet vermeye başladı. Her yıl binlerce turistin geldiği konaklarıyla ünlü Safranbolu'ya coğrafi yakınlığımızı fırsata çevirmek istiyoruz. Bundan sonra da hem proje hem restorasyon yardımı yapmaya devam edeceğiz."

Haberin Devamı

Dursun, "Gerek TOKİ gerek Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) gerekse bakanlığımız tarafından sağlanan desteklerle özellikle konak şeklinde turizme kazandırılan evler, diğerler yıkılma tehlikesiyle yaşayan evler için de örnek teşkil ediyor" ifadelerini kullandı.

- "Konak sahipleri mutlu"

Halatçıyaması mevkisindeki Sümmeler Konağı'nın sahibi Şükrü Sümmeoğlu ise 1900'lü yıllarda yapılan ve yıkılma aşamasına gelen evlerini TOKİ destekli proje ve uygulama yardımıyla restore ettiklerini söyledi.

Sümmeoğlu, 12 yatak kapasiteli konak ve restoranlarıyla bir yıldır turizme hizmet verdiklerini belirterek, "Konuklarımızı bu tarihi ortamda, mistik bir havada ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. İnsanlar gelsin, anneanneleri, babaannelerinin evine gelmiş gibi içleri huzur dolsun istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Karakaş Caddesi'ndeki Fatma Hanım Konağı'nın sahibi Metin Yücel de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TOKİ'nin yanı sıra BAKKA'nın desteğiyle 110 yıllık tarihi evlerini restore ettiklerini anlattı.

Yücel, 2010'dan itibaren konağın 11 odası, 60 kişilik restoranıyla hizmet verdiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!