Zeytinyağında tağşiş yapan firmalar yıllardır aynı

Güncelleme Tarihi:

Zeytinyağında tağşiş yapan firmalar yıllardır aynı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2016 16:09

Zeytinyağında tağşiş yapan firmalar yıllardır aynı

Haberin Devamı

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde Slow Food ve Ayvalık Belediyesi'nin düzenlediği Slow Olive etkinliğinin ikinci gününde düzenlenen tağşiş konulu panelde Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı'nın tağşiş ile ilgili denetim sonuçlarına göre aynı firmaların yıllardır bu suçu işlediği halde engellenemediği belirtildi.

Slow Olive'in ikinci gününde Damian Dessane'nin moderatörlüğünde Bülent Şık, Maria Jose Paya, Souhad Azennoud ve Oussama Belhadi'nin katılımıyla Cunda Kültür Merkezi'nde tağşiş konulu panel düzenlendi. Türkiye'de çok ciddi tağşiş olayı yaşandığını belirten Akdeniz Üniversitesi Gastronomi Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Bülent Şık, "10 yıl önce çok ciddi tağşiş olayları oluyordu o zaman ay çiçek yağı ile karıştırılıyordu. Günümüzde kanola yağı ile karıştırılıyor. Kanola yağı genetiği değiştirilmiş bir yağ. Sürecin mevzuata uygun olduğu söylenebilir ama tağşişle ilgili sağlık açısından sorun var. Türkiye'de 800 bin civarında yağ üreticisi var. Zeytinyağı üreticileri de tağşişten dolaylı zarar görüyor" dedi. Zeytinyağı sahteciliği yapan firmaların 3 bin liralık para cezasını ödedikten sonra tağşiş yapmaya devam ettiğini iddia eden Şık, "Firmalar öyle büyük paralar kazanıyor ki bu cezayı ödeyip tağşişe devam ediyor. Bakanlık tağşiş yapan firmaların tekrar yapmasına engel olmalı" diye konuştu.

Öte yandan Cunda Pazarı'nda açılan sergide Artvin Butko çeşitleri, Ayvalık siyah ve yeşil zeytinleri ile Antakya'dan Akhisar'a, Nizip'ten Gemlik'e yaklaşık 45 çeşit zeytin vatandaşların beğenisine sunuldu.

Kadri KAYA / AYVALIK (Balıkesir), (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!