Önce yürüdüler, sonra deniz ve ada temizliği yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Önce yürüdüler, sonra deniz ve ada temizliği yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2016 17:08

Önce yürüdüler, sonra deniz ve ada temizliği yaptılar

Haberin Devamı

Kadri KAYA/AYVALIK (Balıkesir), (DHA)- BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde, Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında yürüyüş, deniz ve ada temizliği yapıldı. Ayvalıklılar, köylerin arsenikli su içtiğini, denize akan kanalizasyon suları nedeniyle iç denizin öldüğünü ve balık çiftliklerinin bölge için felaket olacağını belirtip, "Ayvalık ve yöresini böyle görmek içimize sinmiyor" dedi.
Ayvalık Belediyesi Kent Konseyi ve Tabiat Platformu tarafından düzenlenen Dünya Çevre Günü etkinlikleri yürüyüş ile başladı. Ayvalık Öğretmenevi önünden "Ayvalık için yürüyoruz" sloganıyla düzenlenen yürüyüşe, aralarında Ayvalık Belediye Başkanı CHP'li Rahmi Gençer, Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Ahmet Üzgeç'in de bulunduğu yaklaşık 200 kişi katıldı. Kalabalık yol boyunca, 'Balık çiftlikleri bölge turizmi için felakettir', 'Temiz ve ucuz içme suyu istiyoruz', 'Ayvalık'ımızı ve körfezimizi böyle görmek içimize sinmiyor', 'Köyler zehirli su içiyor. Siz ne yapıyorzunuz', 'Öncelik köprü değil kanalizasyon', 'Balık çiftlikleri açık denizlere yapılmadır' yazılı döviz ve pankartlar taşıyıp, 'Yaşam alanıma dokunma', 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam' ve 'Denizimi kirletme' sloganları atarak Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.
Yürüyüş yapanlara Ayvalık Bisikletlileri Grubu pedal çevirerek, marinadaki yelkenli tekneler de denizden eşlik etti.
'TEMİZ DENİZ, HAVA, SU VE TEMİZ BİR KENT İSTİYORUZ'
Ayvalık Tabiat Platformu tarafından yürüyüşün konunda yaılan açıklamada, "Ayvalık'ta temiz deniz, hava, su ve temiz bir kent istiyoruz. Gürültü ve görüntü kirliliği içinde boğulmamış bir ilçe istiyoruz. Bizler doğayı sadece insanlar için değil tüm canlılar için ortak bir yaşam alanı olarak görüyoruz. Doğanın hırslarımız için çok küçük olduğunu biliyoruz. Bu nedenle ekolojik dengeyi esas alan, tüketim çılgınlığının dindiği, insanların doğa ile uyum içinde yaşadığı bir dünya istiyoruz" denildi.
'ÖNCELİK KÖPRÜ DEĞİL, KANALİZASYON VE SU OLMALIDIR'
Açıklamada, "Ayvalık, yazın çeşmelerinden su akmayan, kanalizasyonunu denize döken, doğru düzgün rögar sistemi olmayan, her yağmurda sokakları göle dönen, denizi lağım kokan bir kente dönüştü. Lağım kokusundan birçok yerde deniz kenarında oturmak imkansız hale geldi. Turizmin gözdesi bu ilçenin sokaklarından lağım akıyor BASKİ ise bakıyor. Su patlakları bitmek bilmiyor, BASKİ yetişemiyor. Bu sorunları çözmek yerine gösteriş ve rant projelerinde ısrar etmek için ya kör ya da art niyetli olmak gerekir. Öncelik köprü değil kanalizasyon olmalıdır. Öncelik kirliliği ana kaynağından yok etmek olmalıdır" denildi.
'BALIK ÇİFTLİKLERİ BİR AN ÖNCE KALDIRILMALIDIR'
Mavi bayraklı Engürü Plajı açıklarındaki balık çiftliklerine de dikkat çekilen açıklamada, ayrıca "Ayvalık'ta birinci derece doğal SİT alanı olan Tabiat Parkı ve Tabiat Parkı etki alanı içerisinde, ayrıca kanalizasyonun denize döküldüğü yerde balık çiftlikleri istemiyoruz. Bu alana balık çiftliği için izin verilmesinin yasal olarak mümkün olmadığı ve izin veren kurumların bölgenin özelliklerinden haberdar olmadığını gördük. Halkın yaşamını hiçe sayan, denizi, ekosistemi ve turizmi öldürecek olan balık çiftlikleri bir an önce kaldırılmalıdır" denildi.
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, balık çiftlikleri kurulurken yerel yönetime bile sorulmadığını belirterek tepki gösterdi.
Meydandaki açıklamanın ardından etkinliğe katılanlar, 'Selinda' simli gezi teknesi Kara Ada'ya geçerek, bir saat süreyle temizlik çalışması yaptı. Adadan pet şişeden ambalaj atıklarına, lastikten çeşitli mutfak aletlerine kadar 30 büyük boy çöp torbası katı atık toplandı.
'DENİZ DİBİNİ TEMİZLEDİ'
Etkinliğe katılan balıkadam Çetin İşten de Ayvalık iç limanda deniz temizliği yaptı. Yarım saat süren temizlik çalışmasında deniz dibinden sandalye, demir parçaları ve 3 çuval cam şişe kırığı çıkarıldı. 25 yıldır her çevre gününde bireysel olarak yaptığı deniz temizliğini bu yıl da sürdüren İşten, "Denizi dedelerimizden, atalarımızdan temiz aldık. Çocuklarımıza temiz bırakmak istiyoruz. O nedenle bir ricam var, 'Sigaranızı mı yere atacaksınız? Atmayın, çağırın beni, cebime atın ama yere atmayın" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!