Ayçiçeği ekiminde artış bekleniyor

Güncelleme Tarihi:

Ayçiçeği ekiminde artış bekleniyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2021 10:02

Ayçiçeği ekiminde artış bekleniyor

Haberin Devamı

Süleyman ÖZAYDIN/MANYAS,(Balıkesir),(DHA) – BALIKESİR’in Manyas ilçesinde bu yıl geçtiğimiz yıla göre ayçiçek ekim alanında artış olduğu açıklandı.

 Ayçiçeği ekecek çiftçilerin yıllık ürün için beyanname verme süresi başladı. Manyas Yağlı Tohumlar Kooperatifleri'nden yapılan açıklamada bu yıl yağışlardan dolayı bazı çiftçilerin buğdaylarını ekememesinden kaynaklı olarak ayçiçeği ekecekleri, bunun da üretimde 5-6 bin dekarlık bir artışa neden olacağı belirtiliyor.

Trakya Birliğe ait Yağlı Tohumlar Kooperatifleri'ne ayçiçeği vermek isteyen üreticiler için yıllık ürün beyanname verme süresinin başladığı, 15 Mayıs tarihinde başlayan ayçiçeği yıllık ürün beyanname verme süresinin 16 Temmuz tarihinde sona ereceğini açıklayan Manyas Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Sadettin Kalpakçı, çiftçilerin kooperatife yıllık ürün beyannamelerini verirken 2021 yılına ait Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgelerini de getirmeleri gerektiğini belirtti.

Kalpakçı, yıllık ürün beyannamesi vermeyen ayçiçeği üreticilerinin ürünlerinin alınmayacağını söyledi. Sözlerine şu şekilde devam eden Sadettin Kalpakçı, “Bu yıl yağışlardan ve münavebe den dolayı buğday ekimi geçen yıllara oranla az yapıldı. Bunun yerine ayçiçeği ekimini yapmasını bekliyoruz, bu da ayçiçeği toplam ürünümüzün geçen yıla göre bu yıl artış olacağını gösteriyor. Geçen yıl Manyas’ta 15 bin dekar alanda ayçiçeği ekimi yapılmış ve 2500 ton civarında ürün elde edilmiş, bunun 1300 tonunu kooperatifimiz almış. Bu yıl ilçe genelinde ekim alanının 18-20 bin dekar arasında olacağını sanıyoruz ve yıllık ürün de 4 bin ton civarında olur” şeklinde konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!