Balkan hikayeleri konuşuldu

Güncelleme Tarihi:

Balkan hikayeleri konuşuldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2016 15:55

Balkan hikayeleri konuşuldu

Haberin Devamı

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi Küçükköy Mahallesi'nde düzenlenen 'Geçmişten Günümüze Balkanlar Sempozyumu'nda Balkan toplumlarının geçmişine belgeler ışığında bakılarak yaşanan dram ve hikayeler hatırlandı.

Teferiç Şenliklerini de kapsayan Uluslararası 'Geçmişten Günümüze Balkanlar Sempozyumu' Cumhuriyet Kültür Merkezi'nde Ayvalık Belediyesi ve Kent Konseyi işbirliğinde gerçekleştirildi. Geçmişten Günümüze Balkanlar Sempozyumu'na Kaymakam Namık Kemal Nazlı, CHP'li Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Balıkesir Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, İlçe Turizm Danışma Bürosu sorumlusu Yasemin Gençer, CHP İlçe Başkanı Ahmet Toker, belediye meclis üyeleri, Kent Konseyi Başkanı Ahmet Üzgeç, akademisyen ve vatandaşlar katıldı. Teferiç Şenlikleri'ni ilk kez yaptıklarını belirten Belediye Başkanı Rahmi Gençer, kültürün yaşatılmasını amaçladıklarını söyledi. Montenegro Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serbo Rastoder, Balkan halkları için Türklerin önemli olduğunu hatırlatarak binlerce ailenin Türkiye'ye göç ettiğini dile getirdi. ODTÜ'den Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mustafa Türkeş ise Osmanlı'nın 16'ncı yüzyılda o dönemin en güçlü aktörü olduğunu belirterek "Osmanlı merkeziyetçi bir imparatorluk. 19'uncu yüzyılda artık 16'ncı yüzyıldaki gücü yok. Balkanlardaki toplumlar bunu görüyor. Türkiye'ye göç etmiş olan yalnızca Boşnaklar değil Anadolu bütünüyle göçmenlerden oluşan bir toplumdur. Bu topraklar geleni içselleştirebiliyor. Anadolu'ya gelenleri içselleştirirken kimlikler üzerinden bunu yaparsak yeniden çatışma zemini olur" dedi.

Balıkesir Üniversitesi Ayvalık Meslek Yüksekokulu'ndan Prof. Dr. Figen Erdoğdu Fortuna ise ilçede yapılan restorasyon çalışmaları sırasında yaşanmış hikayelerin hatırlandığını söyleyerek "İnsanlar öldükçe hikayeleri unutuluyor. Ayvalık'ta onlar için kuracağımız Kent Tarihi ve Mübadele Müzesi'nde hikayelerini yaşatmalıyız" dedi.

Kadri KAYA / AYVALIK (Balıkesir), (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!