Altın, 2014'te yatırımcısını üzmedi

Güncelleme Tarihi:

Altın, 2014te yatırımcısını üzmedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2015 11:32

- Değer kaybı nedeniyle 2013'te yatırımcısını hayal kırıklığına uğratan altın, geçen sene yüzde 7 civarında kazanç getirdi - Mart ayında gramı yılın en yüksek değeri 99 liraya kadar çıkan altın, kasımda ise 82 liraya kadar geriledi - Çeyrek altın, mart ayında birkaç gün 170 liradan satıldı

Haberin Devamı

BALIKESİR (AA) - ZAFER AKPINAR - Türkiye'de, 2013 yılında yaşanan yüzde 10'un üzerindeki değer kaybı nedeniyle hayal kırıklığına yol açan altın, 2014'te yatırımcısına yüzde 7 civarında kazandırdı.

Balıkesir Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı İrfan Günsay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı dönemler dışarıda bırakıldığında altının uzun vadede yatırımcısına her zaman kazandırdığını söyledi.

"Güvenli liman" olan altının piyasasında geçen sene dönem dönem dalgalanmalar yaşandığını hatırlatan Günsay, şöyle konuştu:

"Altını bir senelik değerlendirdiğimizde, 1 Ocak 2014-1 Ocak 2015 arasında yatırımcısına yüzde 7 civarında kazandırdı. 2014'ün ocak ayında 84 lira olan altının gramı, 2015'in aynı ayında 90 lira oldu. Önceki yıl hayal kırıklığı yaratmıştı. En azından altın, yatırımcısını bu yıl enflasyona ezdirmedi. Yıl içinde yükseldiği ve düştüğü dönemler oldu. Mesela martta altının gram fiyatı 99 liraya, küçük altın 170 liraya çıktı. Bu dönemde altınını satanlar, 1 Ocak 2014'e göre yüzde 17,8 kazandı. Kasımda ise en düşük rakamını 82 lirayı gördü. Küçük altın o ay 143 liraya kadar geriledi ama genel anlamda durgun bir sene geçirmemize rağmen yatırımcısına, beklentisi olana yüzde 7 civarında bir gelir sağladı."

Haberin Devamı

- "Kredi kartına yeniden getirilen taksit imkanı nefes aldırdı"

Günsay, altın fiyatlarının bu yıl biraz daha yükseleceğini beklediğini belirterek, uzun vadede yine kazandıracağını ve bu kıymetli eşyanın kısa vade yatırım aracı olmadığını bildirdi.

Kuyum sektörünün geçen seneyi verimli geçirmediğini dile getiren Günsay, "Sezon itibarıyla düşünüldüğünde çok büyük bir alış olmadı. Yani mal sattık ama beklenen düzeyde gerçekleşmedi. Kredi kartlarında uzun bir dönem taksitlendirmenin kaldırılması işlerimizi ciddi anlamda olumsuz etkiledi. Tekrar taksit olunca biraz nefes aldık" dedi.

İrfan Günsay, yatırım yapacak vatandaşlara güvenli liman olan altından vazgeçmemeleri önerisinde bulunarak, uluslararası piyasaların hareketli olduğu bu yıllarda altının kaybettireceğine inanmadığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!