Kura Nehri'nin Çoruh'a akıtılmasına tepki

Güncelleme Tarihi:

Kura Nehrinin Çoruha akıtılmasına tepki
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2017 15:54

Kura Nehri'nin Çoruh'a akıtılmasına tepki

Haberin Devamı

Deniz BAŞLI/ARDAHAN, (DHA) -  ARDAHAN'dan geçen Kura Nehri'nin Çoruh Nehri'ne akıtılması ile ilgili proje, bir çevre derneği üyeleri tarafından protesto edildi.
Kura Nehri'ni Koruma, Tanıtma ve Güzelleştirme Derneği, Ardahan Dernekler Federasyonu üyeleri tarihi Kura Köprüsü üzerinde bugün bir basın toplantısı düzenledi. Dernekler, STK temsilcilerinden oluşan 30 kişi, Göle ilçesinden doğan ve Ardahan kent merkezinden geçerek Gürcistan ve Azerbaycan üzerinden Hazar Denizi’ne dökülen Kura Nehri'nin suyunun Çoruh Nehri'ne aktarılacağı iddialarına tepki gösterdiler. Kura Nehri üzerine yapılacak olan Beşikkaya HES Barajı ile suyunun büyük bölümünün Çoruh Nehri'ne akıtılmasının planlandığını hatırlatan Kura Nehri'ni Koruma, Tanıtma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Şener Us şunları söyledi:
"Ardahan Kura Nehri'nde Çoruh Havzası'na su transferini ön gören Kura Çoruh enerji grubu projesini Beşikkaya Gülüç HES Barajı'na aktarılarak, suyun yüzde 70'lik bir kısmının yerin altında tünellerle Çoruh Havzası'na akıtılacaktır. Ardahanımızın can suyu olan Kura Nehri'nin kurutulması Ardahan’daki tarım arazilerinin ve yetiştirilmekte olan tarım ürünlerinlerinin kuruması ve yok olması anlamına gelmektedir. Bir kolu Allahuekber  Dağları'ndan ve bir kolu Yanlızçam Dağları'ndan doğan Kura Nehri vadisinin Beşikkaya mevkisinde birleştiği alanda HES Barajı yapılarak ya da önü kesilerek suyun büyük bir kısmının Çoruh Nehri'ne ve oradan da Karadeniz’e götürülmek isteniyor. Bu suyun buradan ters istikamete götürülmesi demek Kura vadisinin ve Ardahan ovasının kuruması demektir. Aynı zamanda bölgedeki endemik yapının ve ekolojik dengenin bozulması demektir. Türkiye’deki tek genetiği bozulmamış Sarıçam Ormanları'nın yok olması demektir. Çeşitli medeniyetlere hatta büyük Selçuklu Devleti'ne beşiklik etmiş tarihi dokunun, tarihi eserlerin, oradaki kulelerin, mağaraların yok olması anlamına da gelmektedir. Türkiye’nin yaban hayatının ender bulunduğu canlıların da yok olması demektir. Gelin Bu yanlışa hep beraber dur diyelim."
Basın açıklaması ardından aynı grup 'Kura Nehri Ardahan’ındır, Kuramızı Kurutmayız' yazılı pankartla köprü üzerinde yürüdükten sonra dağıldı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!