'Yolanta' şubat yine sahnede

Güncelleme Tarihi:

Yolanta şubat yine sahnede
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2017 14:25

'Yolanta' şubat yine sahnede

Haberin Devamı

 

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Devlet Opera ve Balesi'nce (ANTDOB) ocak ayında prömiyerini gerçekleştirdiği Çaykovski'nin 'Yolanta' operasını şubat ayında sahneleyecek.

Napoli Kralı Réne'nin genç ve gözleri görmeyen kızı 'Yolanta'nın hikâyesinin konu edildiği 2 perdelik eser Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde 9 ve 11 Şubat'ta sahnelenecek. Orkestra yönetmenliğini Alexandru Samoila'nın yaptığı eseri, Figen Ayhan Karakelle sahneye koyacak. Tükçe üst yazı eşliğinde Rusça seslendirilecek eserin dekoru Gürcan Kubilay, kostümü Gizem Betil, ışık tasarımı Mustafa Eski, projeksiyon tasarımı ise Zekiye Şimşek ve Sinan Atay tarafından hazırlandı. ANTDOB korosunu da Mahir Seyrek yönetecek.

Çaykovski'nin bestelediği son opera olan 'Yolanta'nın librettosu, bestecinin kardeşi Modest Çaykovski'ye ait. Orijinali bir perde olan, fakat ANTDOB tarafından iki perde sahnelenecek eserde,

'Yolanta' rolünü Sema Suna - Nurdan Küçükekmekçi, 'Vaudemont' rolünü Koray Damcıoğlu - Göksay Yaran, 'Rene' rolünü Tuncay Kurtoğlu, 'Robert' rolünü Onur Alpaslan - Serhat Konukman, 'İbn-Hakia' rolünü Melih Tepretmez, '“Bertrand' rolünü Emre Akyurt - Taner Ölçen, 'Almeric' rolünü Fatih Şanal - Atay Ergezen, 'Marta' rolünü Tuğçe Oğuzülgen - Medine Tuganova, 'Brigitta' rolünü Sinem Seçil -Arzu Aydoğdumu,'Laura' rolünü Pınar Tekol- Seda Uzmen Güç seslendirecek.

Eser de, Napoli Kralı Rene, körlüğünden habersiz olan kızı Yolanta'nın bu engelini anlamasını önlemek için kızını korunaklı bir sarayda muhafaza ediyor. Kızının çevresindeki herkese görüntüden, ışıktan, güzelliklerden bahsetmesini yasaklıyor. Yolanta, prensesi hiç görmemiş ve başka birine aşık olan Burgonya Dükü Robert ile evlenmek üzere. Kral Rene, Dük Robert gelmeden önce kızının tedavi edilebileceğini ümit ediyor. Tedavi için gelen doktor, tedavinin ancak Yolanta'nın körlüğünden haberdar olup görmeyi istemesiyle mümkün olabileceğini belirtse de babası kızının mutsuz olmaması adına bunu reddediyor.

Dük Robert'in en yakın arkadaşı Vaudemont Lolanta'ya aşık oluyor. Ona ışık ve aşktan bahsediyor. Doktorun bahsettiği gibi Yolanta körlüğünden haberdar oluyor, görmeyi arzuluyor, görme yetisine kavuşuyor. İki sevgili evleniyor, masal mutlu sonla bitiyor.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!