VEKİLLER İKİYE BÖLÜNDÜ

Güncelleme Tarihi:

VEKİLLER İKİYE BÖLÜNDÜ
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2018 10:33

Antalya Müzesi’nin Aksu’daki EXPO 2016 sergi alanına taşınma fikri Antalyalı milletvekillerini ikiye böldü. AK Parti ve İYİ Parti milletvekilleri fikre ılımlı bakarken, CHP ve MHP fikri veto etti.

Haberin Devamı

İNSANLIK tarihine ışık tutan çok önemli eserlerin sergilendiği Antalya Müzesi’nin, 1.8 milyar TL yatırım yapılan bin 121 dönümlük EXPO 2016 sergi alanına taşınma fikri yeniden tartışmaya açıldı. Kentin önde gelen sivil toplum kuruluşları müzenin Aksu’daki alana taşınmasına karşı çıkıp imza kampanyası başlatırken, tartışmaya dahil olan Antalya milletvekilleri ikiye bölündü.

MÜZE ATIL KALIYOR

Müzenin taşınma fikrini ilk kez gündeme taşıyan AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, son gelişmeleri şöyle değerlendirdi: “Müzemizin ziyaretçi sayısı 100 bin civarında kalıyor. Oysa Antalya’ya gelen ziyaretçi sayısı yerli yabancı 25 milyonu geçiyor. Bu rakamlara göre Antalya’ya gelen turistin yüzde 1’i bile müzemizi gezmiyor. Müzenin şehir içinde olması bir avantaj gibi gözüküyor ama öyle değil.”

ALAN YETERLİ DEĞİL

Haberin Devamı

“Mevcut müze alanı maalesef çok yetersiz. Tur otobüslerini bile bu alana sokamazsınız. Biz mevcut ziyaretçi potansiyelini doğru kullanmalıyız. Bu potansiyeli kullanacağınız en uygun yerde EXPO. Biz tabi müzeyi taşıyıp yerine ticari bir alan yapalım da demiyoruz. Müze taşınsın ancak mevcut alanda butik bir şehir müzesi işlevine devam etsin. Kaldı ki 28 dönümlük alanı büyütsek bile mevcut eserlerin sergilenmesi konusunda yine sıkıntı yaşanacak. O yüzden daha geniş bir müze alanımız olmalı.”

TAŞIMA FİKRİ YANLIŞ

“Taşıma fikrine kuşkuyla bakıyoruz” diyen CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, “Antalya Müzesi bu kentin simgesi. O müze bu kentin bir kimliği olduğunu tüm ziyaretçilere kanıtlıyor. Şimdi bu müzeyi alıp gözden ırak bir yere taşımak doğru olur mu? Mevcut alan yetmiyorsa genişletilir. Zaten tüm kent dinamikleri taşıma fikrine karşı. Asıl mesele müzeyi taşımak isteyenler yerine ne yapmayı düşünüyor” dedi.

FİKİRLERİ YOK SAYAMAYIZ

Fikirlerin değerlendirilmeden yok sayılmasına karşı olduğunu vurgulayan İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, “Müzemiz doğru bir noktada ancak alan olarak çok yetersiz. Önce bu alanın genişletilip genişletilemeyeceğine bakılmalı. Eğer böyle bir imkân yoksa o zaman öneriler gündeme gelir, tartışılır. Buradaki amaç hem müzenin, hem de ciddi bir yatırım yapılan EXPO alanının en doğru şekilde kullanılması olmalı” diye konuştu.

Haberin Devamı

MÜZE ŞEHİR İÇİNDE OLUR

“Antalya Müzesi yerinde kalmalı” diyen MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan ise şöyle dedi: “EXPO alının daha etkin kullanılacağı projeler geliştirmeliyiz. Mesela üniversite fikri bunlardan biri. Eğer bir karar alınacaksa ortak bir masa etrafında toplanılmalı. Ayrıca müzeyi gezen insanlar şehrin içinde olmayı ister, bekler. Dünyanın her yerinde bu böyledir.”

NE OLMUŞTU?

ATSO ve ANSİAD öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları Antalya Müzesi’nin taşınma fikrine karşı olduklarını kamuoyuna duyurarak başlatılacak imza kampanyasına davette bulunmuşlardı. Toplantıda konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, “Müzenin EXPO’ya taşınmasına karşı çıkacak ilk kurum biz oluruz” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!