UZAKTAN TAAHHÜT OLMAZ!

Güncelleme Tarihi:

UZAKTAN TAAHHÜT OLMAZ
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2022 10:40

Unutmayın! Telefonda yapılan sözlü taahhüt, icra hukuku anlamında ödeme taahhüdü değildir. İcradaki ödeme taahhütleri borçlunun beyanı, imzası ve hukuki sorumluluklarını kabul ettiğine dair yazı ile olur. Telefon operatörlerinin, internet sağlayıcılarının telefonda tarafınızdan talep ettiği taahhütlerden erken vazgeçmeniz halinde faturanıza yansıtılan cezalara itiraz etmeyi unutmayınız!

Haberin Devamı

YOLDASINIZ veya bir işinizle meşgulsünüz telefonunuz çalıyor… Karşıdaki kişi aldığınız bir hizmetle ilgili taahhüttünüz olduğunu ve bu taahhütlerin yerine getirilmemesinin suç olduğunu söylüyor.
*
Hatta savcılığa suç duyurusunda bulunulacağını, hapis cezası alacağınızı veya icraya verileceğinizi söylüyor!
*
Şimdi ne olacak?
*
Unutmayın! Telefonda yapılan sözlü taahhüt, icra hukuku anlamında ödeme taahhüdü değildir.
*
İcradaki ödeme taahhütleri borçlunun beyanı, imzası ve taahhüdü ihlalin hukuki ve cezai sorumluluklarını kabul ettiğine dair yazı ile olur.
*
Ve bu icra dairesinde yapılır ve icra memuru nezaretinde imza atılır.
*
Sesli iletişim aracı yani telefon da bir uzaktan iletişim aracıdır. Ve telefon aracılığı ile de sözleşme kurulur.
*
Sesli iletişim yolu ile mesafeli satış sözleşmesinde sözleşme tüketici ‘evet’ dediği anda kurulur.
*
Taahhütlü aboneliklerde taahhüt süresince sözleşme ve taahhütname koşullarında tüketici aleyhine değişiklik yapılamaz.
*
Taahhüdün sesli iletişim araçları kullanılmak suretiyle verilmesi durumunda, satıcı veya sağlayıcı bilgileri tüketiciye aynı ortamda vermekle yükümlüdür.
*
Nedir bu bilgiler?
*
Nasıl yazılı sözleşmeler 12 punto ve tüketicinin hakları hatırlatılıyorsa, sesli onaylarda da aynı bilgilerin tüketiciye ulaştırılması zorunludur.
*
Tüketiciye bu bilgiler ulaştırılmadıysa telefonla yapılan taahhüt geçersizdir. Kanun uygulayıcıları bu belgeleri istemiyor, ya da bilmiyorlar.
*
SES İMZA YERİNE GEÇMEZ

Haberin Devamı

Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği 15. Maddesine göre sesli onay ile taahhüdün uzatıldığı durumlarda satıcı 14 gün içerisinde tüketiciye taahhüdün geçerlilik süresi ile taahhüdün konusu olan mal/hizmetin niteliği, vergileri dahil toplam fiyatını, taahhüdün süresinden önce sonlandırılması halinde tüketicinin uğrayacağı zararları/yararları gösterir taahhütnameyi göndermek zorundadır.
*
Telefon operatörlerinin, internet sağlayıcılarının telefonda tarafınızdan talep ettiği taahhütlerden erken vazgeçmeniz halinde faturanıza yansıtılan cezalara itiraz etmeyi unutmayınız!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!