ÜRETİCİYE CAN SUYU

Güncelleme Tarihi:

ÜRETİCİYE CAN SUYU
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2021 09:14

Antalya’da tarım yatırımları için açıklanan 20 bin liradan 500 bin liraya kadar yüzde 50 hibe desteği üreticiye can suyu olacak.

Haberin Devamı

ANTALYA Tarım ve Orman Müdürlüğü, kırsal kalkınmayı teşvik kapsamında 500 bin liraya kadar olan yatırımlara yüzde 50 hibe desteği verecek. Hibeden çiftçiler, KOBİ’ler, kooperatif ve birlikler yararlanabilecek. İnşaat-yapım giderleri ve makine alımlarını kapsayan hibe desteği için 20 Ocak’ta başlayan başvuru süresinin 20 Şubat’a kadar süreceği açıklandı.

ALT LİMİT 20 BİN, ÜST LİMİT 500 BİN

Proje limitlerinin başvuru sahibinin özelliğine göre değiştiğini açıklayan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, alt limitin 20 bin, en üst rakamın ise 500 bin lira olduğunu belirtti. İl, ilçe merkezi, mahalle ve kırsal alan ayrımına göre puanlama yapılacağını duyuran Tarım Müdürlüğü, yatırım yapılacak arazilerin tapulu olması ya da en az 7 yıllığına kiralanmış veya tahsisli olması şartı koydu. Başvurular online olarak yapılacak.

ALTYAPI YATIRIMLARINA DESTEK

Haberin Devamı

Hibe desteğinin aile işletmeciliğini geliştirmek için yapılacak altyapı yatırımlarını, arıcılık, ipekböcekçiliği, su ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, bitki çinicilik, çömlek, dokumacılık, halı, kilim, sabun, gülsuyu gibi el sanatları, kültür mantarcılığı, ahır, ağıl, kesimhane, muz ve sebze seraları, silo, soğuk hava deposu, işleme ve paketleme tesislerini kapsadığı duyuruldu.

HİBE DESTEĞİ VERİLECEK MAKİNELER

Çiftçi ve şirketlerin, destek projesi kapsamında alabileceği teçhizat hasat makineleri, gölgeleme ve sisleme cihazları, don önleyici pervaneler, dolu filesi, balya ve silaj makinesi olarak belirlendi. Kooperatif ve birlikler ise süt toplama tesisi, elektrikli traktör, balya ve silaj makinesi, paketleme makineleri, taş toplama ve çayır biçme araçları için hibe başvurusu yapabilecek.

DİNAMİK VE TEKNOLOJİK ÜRETİM

Üretime verilen desteklerin her yıl üretici sayısı ve genç çiftçi olanının azaldığı bir dönemde tarım sektörünü güçlendireceğini belirten Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, şöyle konuştu: “Tarımı ayakta tutmak için genç, dinamik ve teknolojiyi takip eden girişimlere ihtiyacımız var. Açıklanan destekler, bu açıdan çok önemli.”

MALİYETLER ÇİFTÇİYİ ZORLUYOR

Haberin Devamı

Son iki yılda üreticiye önemli destekler verildiğinin altını çizen Alp, “Yaş sebze ve meyve üretim projelerine hibe desteği, seralarda ve açık arazide düşük faizli işletme kredisi, seralara modernizasyon kredisi, fide desteği ve ürün bazlı teşvikler çiftçinin yeni yatırımları göze alabilmesini sağladı. Bu sayede Antalya’da ürün deseni genişledi. Ancak pandemi koşullarında üretim maliyetlerindeki artış, üreticiyi zorluyor. Maliyet yükünün azaltılmasına yönelik destekler için de Bakanlığa talepte bulunduk” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!