Tüketicinin elini yakan muz üreticiyi güldürdü

Güncelleme Tarihi:

Tüketicinin elini yakan muz üreticiyi güldürdü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2017 10:13

Tüketicinin elini yakan muz üreticiyi güldürdü

Haberin Devamı

Yücel BULUT/GAZİPAŞA (Antalya),(DHA) - ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde kışın sert geçmesi ve açık alandaki muz bahçelerinin fırtına ve dondan zarar görmesi nedeniyle rekolte düştü. Örtü altındaki ürün ise talebi karşılayamayınca, muzun kilosu 8 liraya kadar yükseldi.
Türkiye'nin en önemli muz üretim merkezlerinden Gazipaşa'da 12 bin 600 dekarı açık, 2 bin 300 dekarı kapalı alan olmak üzere toplam 14 bin 900 dekarda muz üretimi yapılıyor. Kış döneminde Mersin'in Anamur İlçesi'nde meydana gelen şiddetli yağış ve hortum nedeniyle muz bahçeleri zarar görürken, Gazipaşa'da ise açık alandaki bahçelerde ürünler don ve yağıştan zarar gördü. Zarar gören muz bahçelerinde yeterli ürün elde edilemedi. Anamur'da ürünün azalması, Gazipaşa'da ise örtü altında yetiştirilen ürünün talebi karşılayamaması nedeniyle muzun kilosu 8 liraya kadar yükseldi.
45 BİN TON ÜRETİM
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazan Durak Özçelik, Gazipaşa'da geçen yıla oranla örtü altı muz üretim alanlarında 1000 dekarlık artış meydana geldiğini belirterek, ilçede bu yıl yaklaşık 45 bin ton muz üretildiğini kaydetti.
Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, muz hasadında sezon sonu olması ve bahçelerin zarar görmesi nedeniyle rekoltenin düştüğünü söyledi. Muz fiyatlarının son dönemde 8 liraya kadar yükseldiğini aktaran Başkan Çelik, bu durumun üreticinin yüzünü güldürdüğünü kaydetti.
Gazipaşa Toptancı Hal Dernek Başkanı Hamdi Fidan, yeni muzun çıkacağı eylül, ekim dönemine kadar fiyatlarda fazla bir düşüş yaşanmayacağını, arz-talep dengesi içerisinde fiyatların 1-2 lira artış ya da azalış gösterebileceğini anlattı.
'BAHÇELERİN YÜZDE 90'I DONDU'
Koru Mahallesi'nde muz üretimi yapan ziraat mühendisi Hidayet Bilgiç, 3-4 yıldır muz ürettiğini belirterek, "Eylül, ekim, kasım aylarında 2-3 liradan alıcı bulurken, bu yıl çok şiddetli kış mevsimi yaşadık. Açık muz bahçelerinin yüzde 90'ı dondu. Çiftçiler için bu çok büyük bir kayıp. Bizim gibi koruyabilen çiftçiler de ürününü yaşattı. Üretim azlığından dolayı bu sene nisan 15-20'sinden itibaren muz fiyatları tavan yaptı. Muza ihtiyaç çok, üretim az. Hükümetimiz de kayıt dışı ithalatın önüne geçerek fiyatların düşmemesini sağladı" diye konuştu.
'TAMAMI ORGANİKTİR'
Alanya, Gazipaşa ve Anamur bölgesinde yetiştirilen muzların tamamının organik olduğuna işaret eden Bilgiç, şöyle dedi:
"Biz bunlara hiçbir kimyasal madde uygulamıyoruz. En büyük zararlımız kırmızı örümcektir. Kırmızı örümcekleri yiyen örümceklerle biz bu zararlıyı doğal yöntemlerle yok ediyoruz. Gazipaşa'da yetiştirilen muzlarımız tamamı organiktir. Tükecilerimiz tamamen doğal şartlarda yetiştirildiğine inanarak gönül rahatlı ile yiyebilir."
Manav esnafı Fevzi Güler, "Muz kalitesine göre değişen fiyatlarda satılıyor. Şu anda tarlada yeşil muz 6 lira, sararmış olarak ise 6.70 liraya alıp, 8 liraya kadar satıyoruz" dedi.
Manavdan alışveriş yapan Kısmet Baş da "Muz alacaktım ama çok pahalı geldi. Ben de alternatif olarak çilek almaya karar verdim" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!