Tarımsal üretimde bilinçli mücadele

Güncelleme Tarihi:

Tarımsal üretimde bilinçli mücadele
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2019 10:20

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sağlığa zararlı bazı tarım ilaçlarını yasaklaması ve sınırlandırmasıyla ilgili olarak sektör temsilcileri, tarım ilaçlarının bilinçli kullanılması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

ZARARLIYLA MÜCADELEDE YENİ DÖNEM

TARIM ve Orman Bakanlığı’nın sağlığa zararlı 5 tarım ilacına kademeli yasak getirmesi ve diğerlerinin kullanımını sınırlandırmasına sektör temsilcileri destek verdi. Bazı tarım ilaçlarının kullanım izninin kaldırılmasının her ülkede olabilecek bir uygulama olduğunu belirten Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, sektörün bu kararlara göre hareket etmesi halinde sorun yaşanmayacağını söyledi

KAPSAMLI ÇALIŞMALAR
Bahar, “Ülkeler tarımda kullanılan aktif maddelerde zaman zaman değişikliğe gidiyorlar. Bu tür değişiklikler sadece Türkiye’de değil Avrupa’da, Amerika’da da olur. Geçtiğimiz aylarda Rusya’da da benzer kararlar alındı. Çiftçi alınan bu kararlara alternatif maddelerle cevap verir. Ürünler doğal yollarla bulaşan basit etmenler nedeniyle de iade edilebilir. Biz geçtiğimiz aylarda tarım zararlılarıyla ilgili kültürel ve kimyasal tüm yöntemleri içeren geniş kapsamlı çalışmalar yaptık. Bu sezonda Rusya’dan ve Avrupa’dan bize Tuta kaynaklı herhangi bir bildirim gelmedi” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

BİLİNÇSİZ GİRİŞİM
Tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanılınca zehre dönüşebildiğini dile getiren Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, insan sağlığına zarar veren kimyasal uygulamaların tehlikesine dikkat çekti. Tarım Bakanlığı’nın ilaç ruhsatlandırmadan karne sistemine, eğitimlerden ceza uygulamalarına çok yol katettiğini belirten Alp, çalışmalarla ilgili şöyle bilgi verdi: “Tarım zararlılarıyla mücadelenin kimyasallarla çözülmeyeceği artık anlaşıldı. Güney Amerika, İspanya, İtalya gibi tarım ekonomisi güçlü ülkeler, tarım zararlılarıyla mücadeleyi kimyasallarla değil tuzaklar ve zararlı yiyen böcekler gibi alternatif yöntemlerle çözdüler. Çiftçilerimize verilen eğitimlerde veriler, öneriler ve video görüntülerinden oluşan bilgileri paylaşıyoruz. Tarım il ve ilçe müdürlükleri şu anda ağaç budamasından ilaçlamaya çiftçi eğitimlerine devam ediyor.”

‘TUTA’ ZARARLISI
Geçen yılın gündemi olan domates güvesi ‘Tuta absoluta’ konusunda da Nazif Alp şunları kaydetti: “Geçen yıl tarım zararlılarının yumurtlama dönemi erken başladığı için, özellikle Tuta’yla mücadele uygulamalarına bu yıl Mart ayında başlanacak. Bu konuda eğitimleri ve hazırlıkları her yıl yenileyerek mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor.”

Haberin Devamı

ÜRETİCİYE EĞİTİM
Tarımda ilaç kullanımıyla ilgili Elmalı’da bilgilendirici bir toplantı yapıldığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Vural Şahin de “Tarım Bakanlığı yetkililerinin kontrolleri sırasında çiftçinin yasaklı etken maddeyi kullandığı tespit edilirse cezalarla karşılaşılır. Böyle durumların yaşanmaması için üreticiye bu konuda eğitim verilmeli” önerisinde bulundu.

BAKMADAN GEÇME!