TARİHE SES KALKANI

Güncelleme Tarihi:

TARİHE SES KALKANI
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2022 09:33

Antalya’nın Manavgat ilçesindeki Side Antik Kenti sınırları içinde bulunan Apollon ve Athena tapınağının daha hassas korunabilmesi için uzmanların görüşüne göre ses sınırı getirilecek.

Haberin Devamı

 ANTALYA'da Side Antik Kenti sınırları içinde bulunan Apollon ve Athena tapınağının daha hassas korunabilmesi amacıyla Antalya Valiliği ve Side Kazı Başkanlığı tarafından özel bir çalışma başlatıldı. Çalışma kapsamında, tapınaklar bölgesinde önce detaylı olarak desibel ölçümleri yapılacak sonrasında ise uzmanların görüşüne göre bölge için desibel sınırlaması belirlenecek.

TARİHİ KORUYORUZ
Desibel sınırlamasıyla ilgili yürütülen çalışma hakkında Hürriyet’e konuşan Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birim Müdürü Cemil Karabayram, “Bu bölge 3’üncü derece arkeolojik sit alanı. Ama aynı zamanda da bir turizm merkezi. Yani bölgede birçok işletme var. Koruma Yüksek Kurulumuzun bu işletmelerin siluete zarar vermeden faaliyetlerine devam etmesi yönünde kararları var. Bu doğru bir yaklaşım. İşletmeler orada faaliyetini sürdürecek biz de tarihi korumaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

SINIRLAMA GETİRİLECEK
Ses sınırlaması için özel bir ekibin çalışacağını kaydeden Karabayram, şöyle devam etti: “Özellikle tapınaklar bölgesinde detaylı ses analizleri yapılacak. Daha sonra buradaki tarihi kalıntıların zarar görmeyeceği ses düzeyi uzmanlarımız tarafından belirlenecek. Ve çıkan sonuçlara göre tarihi alanlara yakın olan işletmelerde yüksek sesle müzik yayını yapılmasına sınırlama getirilecek. Müzik olacak ama desibel oranı kontrol altında tutulacak. Aynı zamanda ışık gösterileriyle ilgili de çalışma yapacağız.”

ÇATLAMALAR OLABİLİR
“Tek amacımız tarihin doğru şekilde korunması ve gelecek nesillere ulaştırılması. Orası bir tapınak alanı. Antalya Valimiz Ersin Yazıcı da konuya çok önem veriyor. Zaten oradaki sütunlarımız belli etkiler görmüş ve ayrışmalar yaşamış. O eserleri bir de yüksek ses gerilime tabi tutarsanız olumsuzluk artar. Çünkü eserler insan kulağı gibidir. İnsan kulağı yüksek sesten nasıl etkilenirse eserler de etkilenir hatta çatlamalar ortaya çıkabilir. Biz bunun önüne geçmeye çalışıyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!