Güncelleme Tarihi:
ANTALYA Kültürel Miras Derneği’nin (ANKA) yürüttüğü ‘Kırkambar-Teke Yaylası, Elmalı’da Geleneksel Tahıl Ambarları ve Arı Serenlerinin Belgelenmesi, Sayısallaştırılması ve Tanıtımı’ projesinin farkındalık ve tanıtımı amacıyla düzenlenen ‘STK Buluşmaları’nın ilki Antalyalı rehber ve gazetecilerin katılımıyla Elmalı’da gerçekleştirildi. ANKA Başkanı ve Kırkambar Projesi Koordinatörü Dr. Selda Baybo, Elmalı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Durmuş Altan, Kırkambar Projesi’nin yürütüldüğü sahada çalışmayla ilgili detaylı bilgi paylaşımında bulunurken, Gölova köyü muhtarı Mustafa Gürman, Geçmen Köyü’nden Ambar sahibi ve katran yağı üreticisi Halil Yılmaz ve Özdemir Köyü’nden Ömer Karahan, köylerindeki tahıl ambarları ve arı serenlerinin kullanımına ilişkin bilgi verdiler.
HER EVDE BİR AMBAR
Elmalı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Durmuş Altan da sedir ağacından yapılan ambarların içindeki tahılı çok uzun yıllar bozulmadan koruma özelliğine sahip olduğunu hatırlatarak zamanında Elmalı’da hemen her evin bahçesinde tahıl ambarı olduğunu kaydetti. Tahıl ambarlarının sahiplerinin ekonomisini de gösterdiğine işaret eden Altan, kimi ambarların çok büyük kimi ambarların da küçük olduğunu belirtti. Altan, tahıl üretiminin azılmasıyla ambarların terk edilmeye başlandığını vurguladı.
SEDİR AĞACI MUCİZESİ
Yaklaşık 300 yıllık bir tarihe sahip tahıl ambarlarının tasarımı ve yapımında kullanılan sedir ağacı, bu coğrafyanın 3 bin yıllık birikimi. Likyalılar evlerini sedir ağacından, geçme tekniği ile inşa ederlermiş. Likya evleri günümüze kadar ulaşamadı fakat lahitler Likya mimarisi ile ilgili bilgi veriyor. İşte bu Likya lahitlerinin tasarımları atalarımıza ilham vermiş. Antiseptik özelliğe sahip sedir ağacı, tarım ürünlerine zarar verebilecek böcek, fare gibi canlıların yaklaşmasına izin vermiyor. Ancak sedirin bu özelliğini koruması için ağaca kesinlikle metal/ çivi değmemesi gerekiyor, kullanılırsa ağaç çürüyor. Bu sebeple ambarların yapımında geçme tekniği uygulanıyor. Sedirden yapılan bir ambarda buğday, nohut, arpa gibi ürünlerin 30 yıl hiç bozulmadan kaldığı belirtiliyor.