Sivil toplumda ‘müze’ sevinci

Güncelleme Tarihi:

Sivil toplumda ‘müze’ sevinci
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2019 10:37

Hürriyet’in “Bakanlıktan Müze Müjdesi” haberiyle duyurduğu ‘Antalya Müzesi yerinde kalacak’ kararı, sivil toplum kuruluşlarını sevince boğdu.

Haberin Devamı

ŞİMDİKİ HEDEF ARAZİ TAHSİSİ
KÜLTÜR Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden gelen, “Antalya Müzesi yerinde kalacak” açıklaması kente önderlik yapan sivil toplum kuruluşlarını (STK) sevindirdi. Uzun süredir kent gündemini meşgul eden tartışmanın resmi açıklama ile sona erdiğini vurgulayan STK temsilcileri, müzecilik açısından dikkat çekici önerileri gündeme taşıdı.Ş

MÜZE KAPANMAMALI
Antalya Müzesi’nin EXPO 2016 sergi alanına taşınma fikrine ısrarla karşı çıkan ve bu konuda başlatılan imza kampanyasına öncülük yapan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, şöyle dedi: “Kararı Hürriyet’in haberiyle öğrendik ve elbette mutlu olduk. Şimdiki aşama Karayolları’na ait olan arazinin müzeye dahil edilmesi ve müze kapanmadan projenin uygulanması.”

Haberin Devamı

BİZE DE SORULSAYDI
“Tabi proje yapılmadan kent dinamiklerinin önerileri de alınabilirdi. Burada nasıl bir yapı oluşturulacağını tam olarak bilmiyoruz. Eğer ilgili meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları da sürece dahil olsaydı çok daha güzel bir proje ortaya çıkabilirdi. Ancak yine de sürecin çok iyi niyetli biçimde yürütüleceğini düşünüyorum.”

DİNAMİKLER HAREKETE GEÇTİ
“Turizm adına, kültür adına büyük sevinç içindeyim” diyen Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, şunları kaydetti: “Aslında müzenin taşınmasıyla ilgili herhangi bir resmi karar yoktu. Ancak böyle bir fikrin tartışılması bile kent dinamiklerini harekete geçirdi. Bakanlığımızın sağduyulu davranıp müzemizi yerinde bırakması kültür varlığımızın geleceği için çok önemli.”

CAZİBE ARTACAKTIR
Sembol bir binanın modern bir yapıya kavuşturulacağının altını çizen Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Yeliz Gül Ege, “Uzun süredir gündemde olan taşıma tartışmasının bitmesi hepimizi mutlu etti. Bundan sonraki süreçte müzemiz atıl yapıdan kurtarılmalı ve kentle bütünleştirilmelidir. Burasının cazibesi artırılırsa başta turizm olmak üzere birçok alanda kente değer kazandıracaktır” diye konuştu.

KARAR ÇOK DOĞRU
Eşgüdüm Kurulu Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar: Beklentimiz karşılandı. Genel Müdürlüğümüz son derece isabetli bir karar almış. Zaten dünyaya baktığınızda müzelerin şehir içinde değerlendirildiğini açıkça görürsünüz.

Haberin Devamı

ESKİ BİNA KORUNMALI
Kent Konseyi Başkanı Sema Nur Kurt: Karar doğru ancak asıl yapılması gereken eski binanın korunarak Karayolları’ndan alınan araziye yeni bir yapı inşa edilmesi. Bu sayede müzemiz kapanmadan süreç tamamlanabilir.

ARAZİ GENİŞLEMELİ
Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik: Müzenin yerinde kalmasıyla ilgili birçok kurumdan dikkat çekici açıklamalar yapıldı. Biz de bu fikri savunduk. Gelinen noktada sağduyu kazandı. Bundan sonraki süreç müze alının genişletilmesine yönelik devam ettirilmeli.

BAKMADAN GEÇME!