SEYİRCİ MÜZİĞİ KALBİNDE HİSSEDİYOR

Güncelleme Tarihi:

SEYİRCİ MÜZİĞİ KALBİNDE HİSSEDİYOR
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2018 10:29

Antalya’da ilk kez konser veren klasik gitarın ünlü ismi Javier Garcia Moreno, İspanyol müziğini duyar duymaz kalbinde hisseden seyircinin kendisine ilham verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

İspanyol müziğinin dünyaca ünlü ismi Javier Garcia Moreno, Uluslararası Gitar Festivali’ne katılmak için geldiği Antalya’da gitar sesiyle başlayan hayatını, müziğini ve festival izlenimlerini Hürriyet’e anlattı.

Uluslararası yarışmalarda aldığı ödüller ve Madrid Kraliyet Konservatuvarı’nın onur ödülüyle dünyaya adını duyuran Javier Garcia Moreno, ‘ilk oyuncağım’ dediği gitarı 5 yaşında çalmaya başladığı için artık onsuz bir hayat düşünemiyor. Sayısız ülkede konserler veren ve dünyanın önemli orkestralarında solist olarak yer alan ünlü sanatçı, Avrupa ve Amerika’daki konservatuvarlarda, üniversitelerde dersler veriyor. İspanyol klasik gitar virtüözüyle konser için ilk kez geldiği Antalya’da, ‘duygulu ve natural’ olarak tanımladığı müziğini ve festival izlenimlerini konuştuk.

Haberin Devamı

SEYİRCİ MÜZİĞİ KALBİNDE HİSSEDİYOR

Gitarı nasıl başlayan bir tutkuyla hayatınızın merkezine koydunuz?

Ben gitar sesiyle doğdum. Babam Antonio Garcia Azuaga Malaga Konservatuvarı’nda kürsüsü olan bir gitaristti. O yüzden müzik benim o kadar parçam gibi oldu ki gitar çalmaktan başka bir şey düşünemezdim. Babamı uzun zaman önce kaybettim. Onun bana gitar çalmayı öğrettiği günleri hatırlıyorum. Müzikle başlayıp süren yaşamımda üzerimdeki etkilerini fark ediyorum. Ne zaman gitar çalsam, babamın çaldığını hissediyorum. Bu yetenek bana ondan miras gibi.

Konser vermek için pek çok kez geldiğiniz Türkiye’de seyirci ilgisini nasıl buluyorsunuz? Türkiye konserleri devam edecek mi?
Ben bu ülkeye sadece konser için değil yaşamak için gelmek istiyorum. Türkiye’yi ve Türkleri çok seviyorum. Her yeri cennet gibi bir ülkede yaşıyorsunuz. İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Gaziantep, Amasya, Samsun ve Gaziantep’te konserler verdim. Küçük ya da devasa bir organizasyon olsun, benim için her bir konser unutulmaz. Burada gitarı çok seven ve ayakta alkışlayan bir kitle var. İspanyol müziğini duyar duymaz kalplerinin attığını hissediyorum. Bu nedenle buradaki programımda hep İspanyol eserler seçtim.

Haberin Devamı

SEYİRCİ MÜZİĞİ KALBİNDE HİSSEDİYOR

Antalya izlenimleriniz nasıl? Uluslararası Gitar Festivali’ni nasıl buldunuz?

Organizasyon sıradışı güzellikte. Seyirci ilgisi de harika. Gitar Festivali’ni düzenleyen Muratpaşa Belediyesi ve ODTÜ Mezunlar Derneği’ne bu özenli program için çok teşekkür ederim. Festivalin genel sanat yönetmeni Ahmet Kanneci bence Türkiye’de gitarın Atatürk’üdür. Kendisi dünyada tanınan, saygın bir sanatçıdır.

Dünyada gitara ve müziğinize ilgi nasıl?
Biz dünyanın her yerinde gitarın tınısına aşık olanlar için müzik yapıyoruz. Antalya’dan sonra Japonya ve Fransa’da konser vermeye gideceğim. Ticari müzik ortamlarının kimi zaman dışında kalsak da müziğimize tutkuyla bağlı olanların verdiği güç ve itibar bizim için çok kıymetli. Her yeni çalışmada daha derin ve halkların daha çok kalbine işleyecek eserler üretmenin peşindeyim. Konserlerimde klasik döneme ait Fernando Sor’dan, romantik dönemin Tarrega Albeniz’ine ve 20’nci yüzyıl eserlerine her devrin müziği yer alıyor. Klasik eserleri orijinal halini değiştirmeden çalıyorum.

Haberin Devamı

PICASSO’NUN EVİNE BİRLİKTE GİTTİK

Uluslararası Gitar Festivali’nde 3 gün boyunca 2 bin 500 sanatseveri ağırladıklarını söyleyen genel sanat yönetmeni Ahmet Kanneci, “Kültüre ve tarihe çok önem veren İspanya Büyükelçisi Juan Gonzalez Barba Pera’nın, bu organizasyonun ülkeler arasında kültür köprüsü oluşturduğundan bahsetmesi bizi çok mutlu etti” dedi.
İspanyol sanatçı Moreno ile birlikte çok defa sahneye çıktıklarını belirten Kanneci, ünlü gitaristi şöyle anlattı: “Moreno gitar çalarken dinlemeye doyulamaz sesler ortaya çıkıyor. Çaldığının bir kolaj değil, canından bir parça olduğunu görüyorsunuz. Birlikte, gitarın efsane ismi Alerio Diaz’ın da olduğu çok anımız var. Bir keresinde Picasso’nun evine üçümüz gitmiştik. Picasso’nun yaptığı resimlerin arasında gezerken sanat konuşmak çok keyifliydi.”
Foto: Kültür Sanat - Javier Garcia Moreno Söyleşisi

BAKMADAN GEÇME!