Serikli gazilerden Kıbrıs gezisi

Güncelleme Tarihi:

Serikli gazilerden Kıbrıs gezisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2017 13:30

Serikli gazilerden Kıbrıs gezisi

Haberin Devamı

 

Namık Kemal KILINÇ/SERİK, (DHA) - SERİK Belediyesi tarafından düzenlenen gezide ilçede yaşayan Kıbrıs gazileri, Kıbrıs'ı ziyaret ederek 43 yıl önceki harekat günlerini hatırladı.

Serik'te oturan Kıbrıs gazileri Serik Belediyesi'nin organizasyonuyla 43 yıl sonra çıkartma yaptıkları topraklara ziyarette bulundu. Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra Kıbrıs'ı eşleriyle birlikte gezen gaziler, o günleri tekrar yaşadı. 10 gazinin katıldığı ve duygusal anların yaşandığı geziye Serik Belediyesi Meclis Üyesi Kani Demir ve Birim Müdürü Serkan Karasu önderlik etti. Üç günlük Kıbrıs gezisi programında Yeniboğaziçi, Gazimagosa, Maraş, Girne, Lefkoşa, şehitlikler, katliam köyleri, tarihsel mirasa sahip yerler rehber eşliğinde gezilerek gazilere bilgiler verildi.

Gazileri Serik Belediyesi'nin kardeş belediyesi olan Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir de yalnız bırakmadı. Ziyaretin ilk gününde Serikli gazileri kabul eden Başkan Katip Demir, ziyaretten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Başkan Katip Demir, aynı günün akşamında gazileri akşam yemeğinde ağırladı.

Serik heyeti Kıbrıs programında Türk köylerinde kadın ve çocuklardan oluşan yüzlerce vatandaşın katledildiği bölgelerdeki şehitlikleri gezdi, dua etti. Gazilere 'Kapalı Maraş' ile ilgili bilgi verildikten sonra "Kıbrıs'ın Ayasofya'sı" olarak anılan, mimarisiyle de dikkati çeken Lala Mustafa Paşa Camii'ne ziyarette bulunuldu. Ayrıca Girne'de bulunan ve 1974'te Türk askerinin çıkartma sırasında ilk ayak bastığı noktada yer alan Girne Şehitliği'ni, Şehitlik Müzesi'ni, tarihi Girne Kalesi'ni gezen heyet, Barış Harekatı'nda şehit düşen 327 Mehmetçik ve 26 Kıbrıs mücahidinin ebedi istirahatgahı olan Boğazköy Şehitliği'nde dua etti. Kıbrıs'taki en gelişmiş mimarili eserlerin arasında yer alan Büyük Han ve ardından yine mimarisiyle göz kamaştıran Selimiye Cami başta olmak üzere şehrin birçok noktası da ziyaret edildi.

Gazilerden Ali Kantav ve Nazif Kocagöz, "O günleri tekrar yaşadığımızı hissettik. Duygulanmamak elde değil. Burada yaşananlar ve verdiğimiz büyük mücadele ilk günkü gibi zihnimizde. Büyük zaferler, büyük mücadelelerle kazanılıyor. Bugün aynı durum yaşansa yine koşarak gelir ve aynı mücadeleyi gözümüzü kırpmadan veririz" dedi.

Gazilerden Tahsin Çelik, 43 yıl önce harekata katıldığı Kayseri Hava İndirme Tugayı'ndan yer alan ve yanında şehit olan takımdaki asteğmeni Karslı Şevket Çil ve takım çavuşu İzmirli Ali Beyoğulları'nın mezarını görünce gözyaşlarını tutamadı. Gazi Çelik, "Paraşütle Boğazköy bölgesine tam teçhizatlı olarak iniş yaptım. Planımız gereği iniş sonrasında takım olarak güvenli bir bölgede toplandık ve Kırnı bölgesinde belirlenen bir hedefe taarruza geçtiğimiz esnada gelen ilk kurşunlarda takım asteğmenim Şevket Çil'i ve takım çavuşumuz Ali Beyoğulları'nı şehit vermiştik. İkisi de çok sevdiğim ve saygı duyduğum insanlardı. Kıbrıs Harekatı'na katılmış birisi olarak yıllardır yaşadığım gururumun yanında en büyük hüznüm bu iki silah arkadaşım olmuştu. 43 yıl sonra tekrar geldiğim Kıbrıs'ta onları aradım ve isimlerinin yazılı olduğu mezarlarını yan yana görünce çok duygulandım, hüzünlendim. Onlar ülkemiz, bayrağımız ve Kıbrıs davası uğruna canlarını veren şehitlerimiz oldular. Rabbim onları cennetiyle ödüllendirsin inşallah" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!