SANAL KART HESAP KURTARIR

Güncelleme Tarihi:

SANAL KART HESAP KURTARIR
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2021 10:49

İnternetten güvenli alışveriş için alışverişlerinizde kredi kartının dijital kopyası olan ‘sanal kart’ kullanılması güvenlik açısından çok önemli. İlgili site adresinin ‘httpss’ ile başladığından ve kilit simgesine sahip olduğuna da emin olmalısınız.

Haberin Devamı

PANDEMİ sürecinde web alışveriş, sanal medya ve internet olunca sıkça sorunlar yaşanıyor. Bilhassa e-ticarette sanal kart kullanımındaki artış, bankalar, işletmeler ve tüketiciler arasındaki siber güvenlik önlemlerini bir kez daha gündeme taşıdı.

KİLİT SİMGESİ OLMALI
İnternetten güvenli alışveriş için alışverişlerinizde kredi kartının dijital kopyası olan ‘sanal kart’ kullanılması güvenlik açısından çok önemli. İlgili site adresinin ‘httpss’ ile başladığından ve kilit simgesine sahip olduğundan emin olmalısınız.

SAHTE SİTEYE DİKKAT
Adres çubuğunda yer alan adresin, girmek istediğiniz sitenin orijinal adresi olduğundan emin olun. Çevirim için alışveriş siteleri ve uygulamalarının sahtelerine karşı dikkatli olun.

GÜÇLÜ PAROLA KULLANIN
Her bir alışveriş sitesi hesabınız için birbirinden ayrı ve en az 8 karakter uzunluğunda büyük-küçük harf ve özel karakter barındıran güçlü parolalar kullanın. İnternet alışverişinizde kredi kartınızın dijital bir kopyası olan sanal kart kullanın.

Haberin Devamı

KOPYALARI SAKLAYIN
Ödeme işlemlerinde çok faktörlü doğrulama mekanizmaları ile onay isteyen siteleri tercih edin. Çevirim içi alışverişlerde kullandığınız banka hesaplarınızı düzenli kontrol edin. Ödemelerle ilgili dijital kopyaları saklayın ve banka hesabınızdaki giriş-çıkışları kontrol edin.

BAĞLANTI UYARISI
Alışverişlerinizi güvendiğiniz araçlardan/bağlantılardan gerçekleştirin. Kafe, restoran, lokanta gibi yerlere ait herkesin ulaşabileceği halka açık bağlantılar üzerinden alışveriş yapmayın. Alışveriş sitelerine gerektiği kadar bilgi verin.

İADE HAKKINIZ VAR
SORU: Bir internet sitesinden telefon siparişi verdim. Paketi açtığımda içinden telefon yerine elektronik sigara çıktı. Resmen dolandırıldım nereye başvuracağımı bilmiyorum.
CEVAP: Güvenli olmayan sitelerden hiçbir şekilde alışveriş yapmayınız. Firmanın sitesindeki posta iletişim adreslerinden birine ihtarname yazarak iade ihbarında bulunun. Sorun çözülmezse önce ‘Tüketici Hakem Heyeti’ne ‘bedel iadesi’ için başvurun. Ayrıca nitelikli dolandırıcılık suçundan Cumhuriyet Savcılığı’na başvuru yapın. Birde kargo teskim eden ürünü kontrol ettirmiyorsa, teslim fişine ‘kontrol dilmeden aldım’ şerhini koyun. O zaman kargo firmalarıda müteselsilen sorumluluk altına girerler.
BORCU YOKTUR YAZISI VERİLMELİ
SORU: 2016’dan bu yana değişik bankalardan 4 kez ihtiyaç kredisi çektim. Borçları bitirdikten sonra bankada ‘borcum olmadığına dair’ bir yazı istedim. Banka bir ekran çıktısı verdi. Bu belge borcun olmadığına yeterli midir?
CEVAP: Banka talep edilmesi halinde müşterisine istenilen belgenin onaylı bir nüshasını vermek zorunda. ‘Borcu yoktur’ yazısı da elbette bu zorunlu belgeler arasındadır. Rahat olmak istiyorsanız bankanın genel müdürlüğüne hitaben bir bilgi edinme dilekçesi yazın ve iadeli taahhütlü posta ile gönderin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!