SALONDA CİHAZ KRİZİ

Güncelleme Tarihi:

SALONDA CİHAZ KRİZİ
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2021 09:24

Danıştay, güzellik salonlarında foto epilasyon cihazı kullanılmasını sağlayan yönetmeliği iptal etti. Karara sert tepki gösteren ATSO Meclis Başkan Vekili Hatice Öz, “Sadece Antalya’da bu cihazları kullanan 4 bin işletme var. Karar gözden geçirilmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜRK Dermatoloji Derneği ve Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği’nin güzellik salonlarında foto epilasyon cihazı kullanılmaması için Danıştay 10’uncu Dairesine yaptığı yönetmelik iptali başvurusu sonuçlandı. 5 yıllık tespit sürecinin ardından 30 Mart 2017’de Resmi Gazetede yayımlanan yönetmeliğin iki maddesi iptal eden Danıştay, cihazın, tıp yeterliliği olmayan kişilerce kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açacağına hükmetti.

ANTALYA’DA 4 BİN İŞLETME

Alınan kararı değerlendiren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkan Vekili ve 16.Grup (Kozmetik ve kişisel bakım) Meslek Komitesi Temsilcisi Hatice Öz, Türkiye genelinde 100 bin, Antalya merkez ve ilçeler toplamda 4 binin üzerinde kuaför ve güzellik merkezinde foto epilasyon cihazı kullanıldığına dikkati çekti.

İSTİHDAM VURGUSU

Haberin Devamı

Öz, mevcut iptal kararının, pandemi sürecinin getirdiği kısıtlamalarla ciddi ekonomik sıkıntılar yaşayan kuaför ve güzellik merkezlerini daha da zor duruma düşüreceğinin altını çizerek, şöyle dedi: “Güzellik merkezleri genellikle kadınlar tarafından işletilen ve tıbbi bilgi gerektirmeyen cihazların kullanıldığı, kendi alanında istihdama yaptığı katkısı inkâr edilemeyecek işletmelerdir.”

 YÖNETMELİĞE GÜVENDİLER

“Alınan kararla pandemide ilk kapatılan ve en son açılan meslek grubu olarak zaten ciddi ekonomik dar boğazla karşı karşıya kalan meslek grubunun, Danıştay’ın üçte iki oyla almış olduğu bu kararla daha da zarar göreceği aşikardır. Güzellik merkezleri, zamanında çıkarılan yönetmeliğe güvenerek bu cihazları almıştır. Bu cihazların bir anda hepsinin devre dışı bırakılması ekonomiye de zarar verecektir.”

 

İŞLETMELER KEPENK KAPATIR

Alınan kararın binlerce iş yerinin kapanmasına yol açacağını savunan Öz, “Bu kararın yeniden değerlendirilmesini, sürüp giden tartışmalardaki gri alanların tarafların da görüşleri alınarak uzmanlarca netleştirilmesini, her iki meslek grubunun da içine sinecek bir çözümün yasal zeminin en ince ayrıntısına karar oluşturularak ilerleyen süreçlerde benzer durumların oluşmasının bu yolla önüne geçilmesini istiyoruz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!