Sağlıkçılar tükeniyor!

Güncelleme Tarihi:

Sağlıkçılar tükeniyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2018 10:07

Kamu tarafından yürütülen sağlık hizmetlerinde ciddi bir personel problemi yaşandığını belirten ve bunu anket verileriyle somutlaştıran Sağlık Sen Antalya Şube Başkanı Sinan Kuluöztürk, “Ayda 8 gün nöbet tutan personel tükenmişlik sendromuna yakalanıyor” dedi.

Haberin Devamı

SAĞLIK-SEN ANTALYA ŞUBE BAŞKANI SİNAN KULUÖZTÜRK: “SİSTEM YENİDEN DİZAYN EDİLMELİ”

SAĞLIK çalışanlarına yönelik özel bir anket çalışması yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, özellikle ebe ve hemşirelerin ağır iş yükü nedeniyle tükenmişlik sendromu yaşadığını belirtti. Anket çalışmasının detayları ve çözüm önerileri hakkında konuşan Sağlık Sen Antalya Şube Başkanı Sinan Kuluöztürk, “Antalya’da aylık ortalama 8 gün nöbet tutan hemşirelerimiz var. Bu şartlar altında aile bütünlüğünün korunması imkânsız” dedi.

2 BİN YENİ PERSONEL
Antalya’nın sürekli büyüyen bir kent olduğuna dikkat çeken Kuluöztürk, “Kentimizde ortalama 2 bin yeni personele ihtiyaç var. Biz bunu bilimsel verilerle tespit ettik. Bugün bir hemşire ayda 8 gün nöbet tutuyor. Eşi de sağlık çalışanı ise bu süre 16 güne çıkıyor. Hele de çocuk varsa işler daha da zorlaşıyor. Birbirlerini sokak kapısında çocuk teslim ederken gören çiftler var. Bu doğru bir sistem değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

RAKAMLAR KORKUTUCU
Sağlık kuruluşlarında yapılan anketlerin sonuçlarını da aktaran Kuluöztürk, şöyle dedi: “Elimizde çok net sonuçlar var. ‘Sosyal hayatım neredeyse yok oldu’ diyenlerin oranı yüzde 81,2. ‘İş hayatım yüzünden aileme yeteri kadar zaman ayıramıyorum’ diyenlerin oranı da yine yüzde 81,2. ‘Kendime yeterince zaman ayıramıyorum’ diyen hemşire ve ebelerimizin oranı ise toplamda yüzde 87,95. Çalışma koşullarından memnun olmayanların oranı ise yüzde 82,47.”

ARAŞTIRMA YAPACAĞIZ
ANTALYA’da, ‘çalışan dostu sağlık kuruluşu’ adı altında özel bir çalışma başlatacaklarını vurgulayan Kuluöztürk, “Hep hasta dostu hastane, bebek dostu hastane diye açıklamalar yapılıyor. Ancak çalışan bu kapsamın dışında kalıyor. Biz tüm sağlık kuruluşlarımızda geniş kapsamlı anketler yapıp sağlık çalışanlarının genel durumunu ortaya koyacağız. Şartlarda iyileştirmeler yapıldıkça o kuruluşun yöneticilerini kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

BAKMADAN GEÇME!