PİYASADA İLAÇ YOK

Güncelleme Tarihi:

PİYASADA İLAÇ YOK
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2022 10:33

Antalya’daki ilaç depoları ve eczanelerde piyasadaki ilaçların yüzde 25’inin tedariğinde ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtildi.

Haberin Devamı

 İLAÇ tedarik sorunu, Türkiye’nin birçok şehriyle birlikte Antalya’yı da vurdu. Çocuk şuruplarından antibiyotik grubuna; ateş düşürücüden kanser ilaçlarına, çoğu ilaç piyasada bulunamıyor. Tedarik sorununun geçen sene ağustosta başlayıp günden güne artarak devam ettiğini anlatan Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ile görüşerek sorunun bir an önce çözülmesini istediklerini söyledi.

İLAÇLARIN YÜZDE 25’İ YOK

Ecza depolarından alınan verilere göre piyasadaki ilaçların yüzde 25’inin şu anda piyasada olmadığını aktaran İsmail Erçin, şöyle konuştu: “Çocuk antibiyotikleri, ağrı kesiciler, şuruplar, çocuk fitilleri, migren ilaçları, anti gribal ilaçlar, bulmanın oldukça zor olduğu ilaç grupları. Özellikle nöbetçi eczanelerde çok fazla yoğunluk oluyor. Vatandaşlar eczane eczane gezip bu ilaçları aramak zorunda kalıyor. Mesela herkesin bildiği antibiyotik Augmentin piyasada yok.”

VATANDAŞA ‘YOK’ DİYORUZ

Haberin Devamı

İlaç tedarik sorunu nedeniyle hekimlerin tedavi değiştirmek zorunda kaldığını belirten Erçin, “Bu ilaçlar çok az sayıda geliyor. Bölgedeki her eczaneye bölüştürülüp kısıtlı sayıda gönderiliyor. Çok kötü durumdayız. Depolardan birer ikişer tane gönderilen ilaçlar da bittiği zaman vatandaşa ‘yok’ diyoruz. Vatandaş, aradığı ilacın hangi eczanenin elinde olduğunu bilmiyor. Bilse de eczaneye ulaşana kadar ilaç başka hastaya verilmiş oluyor” dedi.

İRTİBAT GRUPLARINA YAZIYORUZ

Eczanelerde ilaç ayırma gibi bir uygulama yapılamayacağını belirten Erçin, vatandaştan gelen talepler karşısında çok zorlandıklarını söyledi. Erçin, “Bizde ilaç rezervasyonu gibi bir şey olamaz. İlacı elimizde tutmayız, soran hastaya veririz. Hastalar sürekli bize ihtiyaçları olan ilaçları nereden alabileceklerini soruyor. Biz de eczacı irtibat gruplarımıza sorup bilgi almaya çalışıyoruz. Bulabilirsek hastayı yönlendiriyoruz. Bulamazsak doktor tedaviyi değiştirip bambaşka bir tedaviye geçmek durumunda kalıyor” diye konuştu.

ŞİŞENİN MALİYETİ İLAÇTAN FAZLA

Tedarik sıkıntısının çeşitli sebepleri olduğuna değinen Erçin, yaşanan durumu şöyle anlattı: “Öncelikle enflasyon çok arttı. Örneğin bir şişenin maliyeti artık içinde satılan ilacın maliyetini karşılayamaz oldu. Artık şişenin kapağı bile çok pahalı oldu. Etken madde ve ambalaj maliyetine katlanan firma 7,86 liradan ilacı satmak istemiyor. Firmalar ilaç veremez oldu. O nedenle Antalya’da bir ilaca bin kutu ihtiyaç varken 100 kutu geliyor. Hal böyle olunca 900 hasta tedavisini sağlayamamış oluyor.”

Haberin Devamı

EURO KURU 7,86 TL’DEN HESAPLANIYOR

Erçin, sorunun kaynağı olan diğer bir nedenin de İlaç Fiyat Kararnamesi uyarınca Euro kurunun 7 lira 86 kuruş üzerinden hesaplanması olduğunu ifade etti. Erçin, şunları söyledi: “Her sene şubat ayında Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmaları masaya oturuyorlar, ilaç alımları için Euro kuru fiyat güncellemesi yapıyorlar. Euro kurunun yüzde 60’ı gibi bir değer belirleniyor. İlk defa geçen sene girişimlerimiz sayesinde bir yerine iki defa fiyat güncellemesi oldu. Geçen sene şubat ayında belirlenen fiyat 4,57 liradan 6,24 liraya çıktı, temmuzda ise 7,86 liraya yükseltildi. Ama gerçek kuru 19,5 lira. Ara güncellemeye rağmen belirlenen oran yine enflasyona yenik düştü. Derdimize deva olmadı.”

BAKANLIKLARLA GÖRÜŞÜLDÜ

Haberin Devamı

Türk Eczacıları Birliği meslek odaları olarak yılda en az 4 defa Euro kuru güncellemesi önerdiklerini anlatan İsmail Erçin, şöyle devam etti: “Aslında bu enflasyonist ortamda yapılabiliyorsa her ay güncelleme yapılması lazım. Çünkü en pahalı ilaç, olmayan ilaçtır. Basit olarak gördüğünüz ağrı kesici şurupları bile şu anda bulamıyoruz. Ama ateşi olan bir çocuğun bu ilacı kullanması gerekiyor. 21 Kasım’da çözüm için geniş kapsamlı bir miting yaptık. Sağlık Bakanı’mız Fahrettin Koca ile görüştük, derdimizi anlattık. Maliye Bakanlığı ile görüştük. Halk sağlığı için bu sorun bir an önce çözüme kavuşturulmalı.”

BAKMADAN GEÇME!