ÖNCELİĞİMİZ ‘YAPAY ZEKÂ’

Güncelleme Tarihi:

ÖNCELİĞİMİZ ‘YAPAY ZEKÂ’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2020 09:09

Akdeniz Üniversitesi Rektörü olarak 4 yıllık hizmet süresini dolduran ve tekrar adaylığını açıklayan Prof. Dr. Mustafa Ünal, yaptıklarını, yapacaklarını Hürriyet Akdeniz’e anlattı. Ünal, “Önceliğimiz yapay zekâ olacak” dedi.

Haberin Devamı

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Rektörlüğü görevini 2016 yılından beri sürdüren Prof. Dr. Mustafa Ünal, yeniden adaylık süreciyle ilgili Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Görev süresinde üniversitede hayata geçirilen yeni yatırımlar ve kurulan sistemlerden bahseden Rektör Ünal, yeni dönem projelerini de açıkladı.

ÖNEMLİ BAŞARILAR
Bilimde öncü üniversite anlayışıyla dört yıllık dönemde eğitimden sağlığa, üniversite-sanayi iş birliğinden üniversite-şehir işbirliğine kadar hayat dokunan birçok proje hayata geçirdiklerini belirten Prof. Dr. Ünal, şunları söyledi: “Önemli bilimsel çalışmalara ve başarılara imza atan üniversitemiz dört yıllık süreçte, ulusal ve uluslararası bilimsel kriterler baz alınarak yapılan pek çok sıralamada üst sıralarda yer aldı. Üniversitemize çağın gerekleri, bölgenin ve ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda yeni fakülte, yüksekokul ve birimleri kazandırdık.”

Haberin Devamı

ÖNCELİĞİMİZ ‘YAPAY ZEKÂ’

BİLİME MERKEZ DESTEĞİ
“Bir dünya üniversitesi olma yolunda 2016-2020 yılları arasında, 14 ülkeden 38 farklı üniversite ile iş birliği protokolü imzaladık, 19 ülkeden 50 üniversite ile de iş birliği devam ediyor. Kök Hücre Uygulama ve Araştırma Merkezi, Sosyal Politika ve Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi gibi çağın ihtiyaçları doğrultusunda önemli araştırmalar ve uygulamalar yapan 18 merkezimizi üniversitemize kazandırdık. Akdeniz Üniversitesi dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuvarı olan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ile iş birliği protokolü imzaladı. Antalya’nın en büyük camisi Akdeniz Üniversitesi Camii de bu dönemde hizmete açıldı.”

ÖĞRENCİ ODAKLI YAKLAŞIM
Öğrencilerle kurduğu sıcak diyalog nedeniyle sık sık haberlere konu olan Ünal, özgün yönetim anlayışını da şöyle yorumladı: “Akdeniz Üniversitesi olarak öğrenci odaklı yaklaşımla hareket ediyoruz. Koronavirüs pandemisi nedeniyle başlatılan uzaktan eğitim sürecinde internet erişiminde güçlük yaşayan öğrencilerimize internet desteği sağladık. Dezavantajlı bireyleri meslek edindirme projeleri ile hayata bağlıyoruz. Türkiye’de bir ilk olarak Tazelenme Üniversitesi Projesi ile 60 yaş üzeri bireylerimize yönelik sosyal sorumluluk çalışmalarını hayata geçirdik. Engelsiz Ünivesite Ödülleri kapsamında turuncu bayrak, mavi bayrak ve engelli dostu yaklaşım ödülleri aldık.”

Haberin Devamı

ÖNCELİĞİMİZ ‘YAPAY ZEKÂ’

ONKOLOJİ VE DİŞ HASTANELERİ
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde kapasite artışına giderek önemli sağlık yatırımları gerçekleştirdiklerini ifade eden Ünal, “Ülkemiz için son derece önem taşıyan Onkoloji Hastanemizi 20 yıllık bir çabanın sonunda hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Kanser tedavisinde gelecek için bir umut merkezi olmasını hedeflediğimiz hastanemiz, 369 yatak kapasitesi, 42 bağımsız yoğun bakım ve 58 kemoterapi ünitesi yatak kapasitesine sahip. Kentimizin yıllardır büyük ihtiyaç duyduğu Diş Hekimliği Fakültesi ve Hastanesi projesi de aynı anda 210 hastanın tedavi edilebilecek kapasiteyle ve çağın teknolojiyle planlandı.”

Haberin Devamı

SAĞLIKTA İLKLERE İMZA ATILDI
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nin tüm branşlarda yurt içi ve yurt dışından tedavi için yoğun talep gördüğünün altını çizen Ünal, “Bu süreçte Tüp Bebek Merkezi’ni yeniledik, ameliyathane salon sayısını 21’den 23’e çıkardık, Gastroenteroloji Bilim Dalı Endoskopi Ünitesinin yatak sayısını arttırarak yeniledik. Organ nakli yaşamsal bilincini ülkemizde ilk sahiplenen ve araştırmalara öncülük eden Organ Nakli Merkezi başarılarla anılıyor. Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde ilk kez robotik cerrahi yöntemiyle böbrek nakli ve Türkiye’nin 4’üncü çift kol nakli gerçekleştirildi. Türkiye’de ilk kez Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde kullanılan perfüzyon cihazı ile böbrek ve karaciğer nakli yapıldı. Hastanemizde konvelesan plazma tedavisi uygulanan 78 yaşındaki hastanın yeni tip koronavirüs test sonucu negatife döndü” dedi.

Haberin Devamı

5 BAŞLIKTA YENİ PROJELER
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, yeni dönemde hedeflerini 5 ana başlıkta şöyle sıraladı:

1: ‘YAPAY ZEKÂ’ ÇALIŞMALARI
Akdeniz Üniversitesi olarak “Yapay Zekâ Uygulama ve Araştırma Merkezi”ni kurarak ülkemizin bu kulvarda öne çıkan ülkeler arasında yer almasına katkı sağlamak istiyoruz. Dijitalleşme, kodlama, yapay zekâ ve robotik endüstrilerin başarıda belirleyici olduğu günümüz dünyasında Türkiye’nin bu ligde yer alması kaçınılmaz.

2: AR-GE ÖNCELİKLİ ÜNİVERSİTE HEDEFİ
Kovid-19 pandemisi ile gündeme gelen aşı, ilaç gibi sağlık alanlarında bağımsız bir ülke olma amacı ile yeni kurduğumuz Kök Hücre Araştırma Uygulama Merkezimiz gibi araştırma merkezlerine yenilerini ekleyeceğiz. ‘Yerli tohum’ ve ‘bitki üretimi’ konusunda, bölgemizin coğrafi koşullarını fırsata çevirmek ve yeni kurulan Tohumculuk ve Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni güçlendirmek öncelikli amaçlarımız arasında. Türkiye’nin gıda geleceğinde üniversitemizin önemli bir yerinin olmasını istiyoruz.

Haberin Devamı

3: DİJİTALLEŞME VE AKILLI KAMPÜS
Yeni dönemde ‘dijitalleşme ve akıllı kampüs’ anlayışıyla özgün bir model geliştirilerek, teknoloji destekli eğitim anlayışı benimsenecek. Pandemi sürecinde önemi ortaya çıkan Uzaktan Eğitim Merkezi’ne ek olarak tüm fakültelerimizde uzaktan eğitim birimlerinin kurulmasını da projelendirdik. Bu sayede öğrencilerimizi fiziki mekânlara bağlılıktan kurtarıp, istedikleri yer ve zamanda derslerine ulaşmalarını sağlayacağız. Bu proje ile kendi enerjisini üreten, sıfır atık hedefli bir ekosistem de oluşturacağız.

4: SAĞLIK TURİZMİ PROJESİ
Akdeniz Üniversitesi’nin sağlık alanında dünya çapındaki başarılarını sağlık turizmi çatısı altında bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Antalya’nın dünyanın pek çok önemli merkezlerinden doğrudan uçuş olanağına ve modern konaklama altyapısına sahip olması önemli avantajlar. Robotik cerrahi dahil, ileri teknoloji ve hizmet kalitesine sahip Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi, 2020 yılında yeni binada hizmete giren Onkoloji Hastanesi ve bölgemizin en büyük Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi ile bu hedefe ulaşmak için gerekli altyapı ve imkanlara sahibiz.

5: KONGRE VE KÜLTÜR MERKEZİ
Akdeniz Üniversitesi kampüsü içerisinde ‘Kongre ve Kültür Merkezi’ projesini de hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yurt içi ve yurt dışından birçok önemli organizasyona ev sahipliği yapacak kongre merkezi şehrimizin ve ülkemizin ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Merkezin etrafında da sosyal, sportif, kültürel ve sanatsal açık hava etkinliklerinin yapılabileceği bir yaşam alanı oluşturulacak.

BAKMADAN GEÇME!